Η βιοποικιλότητα με τη ματιά της 9ης Οικολογικής Γιορτής Καρδίτσας

Με μεγάλη επιτυχία, πλήθος κόσμου - αγροτών και ακαδημαϊκών- και με βασικό θέμα τη βιοποικιλότητα στο θεσσαλικό χώρο κατέβασε αυλαία η φετινή 9η Οικολογική Γιορτή Καρδίτσας, που πραγματοποιήθηκε στην αίθουσα του Επιμελητηρίου Καρδίτσας, από τις 18 ως τις 20 Σεπτεμβρίου 2009.



Από το βήμα της ημερίδας, καταξιωμένοι πανεπιστημιακοί καθηγητές, βιολόγοι, περιβαλλοντολόγοι και δασολόγοι ανέπτυξαν θέματα σχετικά με τη γενετική διατήρηση πληθυσμών, τις αυτόχθονες παραγωγικές φυλές αγροτικών ζώων, την εφαρμογή πολιτικών σε τοπικό επίπεδο για την υποστήριξη της βιοποικιλότητας, τη σημασία των παρόχθιων οικοσυστημάτων για το θεσσαλικό κάμπο και τους μικρούς τεχνητούς υγρότοπους κοντά σε μεγάλα υδατικά συστήματα.

Ειδικότερα, η καθηγήτρια στο Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης, Μελπομένη Αυδή, υπογράμμισε- μεταξύ άλλων- πως για λόγους οικονομικούς, επιστημονικούς και πολιτιστικούς η επιστημονική κοινότητα, καθώς και οι άλλοι αρμόδιοι φορείς οφείλουν να προστατεύσουν και να διατηρήσουν όλα τα είδη που υπάρχουν, καθώς σε διαφορετική περίπτωση, χαρακτηριστικά των εκτρεφόμενων ζώων, θα εξαφανιστούν, αν δεν ληφθούν σύντομα μέτρα.

Η ίδια υποστήριξε κατηγορηματικά ότι ο άνθρωπος, μέσω των διαφόρων δραστηριοτήτων του (γεωργία-κτηνοτροφία, οδοποιία, οικοδόμηση, θήρα, αλιεία, υλοτόμηση των δασών, βιομηχανική δραστηριότητα κ.λπ.), ευθύνεται για την εξαφάνιση ενός μεγάλου αριθμού ειδών ζώων.

"Ιδιαίτερα στην εποχή μας - διευκρίνισε - οι ραγδαίες τεχνολογικές εξελίξεις και η ρύπανση του περιβάλλοντος δημιουργούν κινδύνους για την επιβίωση διαφόρων ειδών. Στην επιστήμη της Ζωικής Παραγωγής, διάφορες τεχνικές και μέθοδοι αναπαραγωγής, που χρησιμοποιήθηκαν για τη γενετική βελτίωση των εκτρεφόμενων φυλών ζώων και την αύξηση της παραγωγικότητάς τους, μείωσαν σημαντικά τη γενετική παραλλακτικότητα και έθεσαν σε κίνδυνο διάφορες αυτόχθονες φυλές ζώων".

Από την πλευρά του, ο Γεώργιος Ευθυμίου, καθηγητής εφαρμογών στο Τ.Ε.Ι. Λάρισας, ανέφερε πως οι μεγαλύτεροι κίνδυνοι που απειλούν την ύπαρξη της παρόχθιας βλάστησης και συρρικνώνουν την έκτασή τους είναι η εκχέρσωσή τους για επέκταση γεωργικών ή οικιστικών εκτάσεων, η καύση τους από τον αγροτικό κόσμο και η μη διαχείρισή τους που συνεπάγεται τη μη προστασία και διατήρησή τους.
Πάντως, ο ίδιος σημείωσε πως η βιοποικιλότητα στο αγροτικό τοπίο της Ευρώπης έχει μειωθεί δραστικά το δεύτερο μισό του 20ου αιώνα με την εντατικοποίηση της γεωργίας (εκμηχάνιση των γεωργικών εργασιών, χρήση φυτοφαρμάκων και λιπασμάτων).

Ο Θεόφιλος Μπρουζιώτης, βιολόγος ανέφερε πως πολλοί υγρότοποι, ιδιαίτερα οι τεχνητοί, των οποίων τα νερά συνεχώς παλινδρομούν, όπως η λίμνη Πλαστήρα, εμφανίζονται ιδιαίτερα φτωχοί σε υγροτοπική βλάστηση και, εν γένει, σε βιοποικιλότητα, ειδικά στη ζώνη μεταβολής της στάθμης των νερών τους.
Στην περίπτωση της λίμνης Πλαστήρα, διευκρίνισε ο κ. Μπρουζιώτης, φαίνεται να είναι εφικτή η δημιουργία ενός αριθμού μικρών τεχνητών υγροτόπων με μόνιμη παρουσία νερού, στο εκβολικό τμήμα των χειμάρρων και στο όριο της παραλίμνιας ζώνης της λίμνης.

Για τη "γενετική διατήρησης πληθυσμών", μίλησε ο Αθανάσιος Εξαδάκτυλος γεωπόνος, επίκουρος καθηγητής στη Σχολή Γεωπονίας, Ζωικής Παραγωγής και Υδάτινου Περιβάλλοντος του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας, ενώ για την "εφαρμογή πολιτικών σε τοπικό επίπεδο (αγροτικά οικοσυστήματα, φυσικά οικοσυστήματα) για την υποστήριξη της φυσικής βιοποικιλότητας", μίλησε η περιβαλλοντολόγος- βιολόγος, Θάλεια Λαζαρίδου.

Στο χώρο της οικολογικής γιορτής λειτούργησε πανελλαδική εκθεσιακή αγορά βιολογικών προϊόντων, χειροτεχνίας και υλικού για τη βιολογική γεωργία και κτηνοτροφία, όπως και για την προστασία του περιβάλλοντος.

Στον ίδιο χώρο πραγματοποιήθηκαν και παράλληλες εκδηλώσεις για τα παιδιά, που περιλάμβαναν ποδηλατοδρομία και περιβαλλοντική εκπαίδευση, όπως και τεχνολογία των ενεργών μικροοργανισμών.

Τέλος, ιδιαίτερη βαρύτητα δόθηκε στην ανακύκλωση και την εφαρμογή της στα νοικοκυριά, όπως και το μέλλον της διαχείρισης των απορριμμάτων.

Η 9η Οικολογική Γιορτή περιελάμβανε τα εξής :

Πανελλαδική εκθεσιακή αγορά βιολογικών προϊόντων και ειδών χειροτεχνίας
Έκθεση υλικού που έχει σχέση με τη βιολογική γεωργία, την προστασία του περιβάλλοντος και κάθε άλλη οικολογική δραστηριότητα.
Ενημερωτική ημερίδα για οικολογικά θέματα
Παράλληλες εκδηλώσεις όπως, ομιλίες - συζητήσεις στο χώρο της έκθεσης, καλλιτεχνικά και οικολογικά δρώμενα, εκδηλώσεις για τα παιδιά και άλλα.
Share on Google Plus

About kalimerisnikos

Author Details