Το πρόβλημα της Γήρανσης του Πληθυσμού τονίζεται στη Μελέτη που εκπόνησε για τα Οικονομικά της χώρας μας το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο, τα αποτελέσματα της οποίας θα δοθούν στη δημοσιότητα τις επόμενες μέρες.
Σύμφωνα με πληροφορίες, η Ελλάδα υπολογίζεται να δεχθεί ιδιαίτερα έντονες πιέσεις για εξυγίανση του Ασφαλιστικού σε σχέση με τις υπόλοιπες χώρες της Ε.Ε. Η μείωση του Παραγωγικού Πληθυσμού της χώρας αναμένεται να εκτροχιάσει τους Προϋπολογισμούς των Ασφαλιστικών Ταμείων, πράγμα που σημαίνει ότι πρέπει να επιτευχθούν οι Μεταρρυθμίσεις στην Κοινωνική Ασφάλιση με μέτρα διόλου… φιλολαϊκά, όπως περιορισμός της πρόωρης Συνταξιοδότησης, αλλαγές στον τρόπο υπολογισμού των Συντάξεων, ακόμα και κατάργηση των δώρων και των επιδομάτων στους ταλαίπωρους Συνταξιούχους.
Το Δημόσιο Χρέος της Ελλάδας αναμένεται το 2010 να εκτιναχθεί στο 116% του ΑΕΠ και η Κυβέρνηση θα πρέπει να έχει έσοδα 3,5 δισεκατομμύρια ευρώ το χρόνο για τα επόμενα τέσσερα χρόνια, για να μπορέσει να καλύψει τα κενά του Προϋπολογισμού.
Ως εκ τούτου, το πάγωμα των Μισθών και η μείωση των Δαπανών θεωρούνται μονόδρομος , σύμφωνα με την Έκθεση, όχι όμως και η αύξηση της Φορολογίας, η οποία δε θεωρείται ότι συνεισφέρει στην εξυγίανση της Οικονομίας. Ανάμεσα στα μέτρα που προτείνει το ΔΝΤ είναι η μείωση του αριθμού των Δημοσίων Υπαλλήλων, η μείωση των Αμυντικών Δαπανών, η εξυγίανση του Συστήματος Υγείας καθώς και η βελτίωση των Υπηρεσιών Οικονομικού Ελέγχου.
Το Δημόσιο μπορεί να αντιμετωπίζει δυσβάσταχτες πιέσεις, ωστόσο οι Ελληνικές Τράπεζες φαίνεται να πέρασαν τις «εξετάσεις» του ΔΝΤ, οι Οικονομολόγοι του Οποίου εμφανίστηκαν αρκετά ικανοποιημένοι από τη λειτουργία του Κλάδου.
Το Επίσημο Πόρισμα της Έκθεσης αναμένεται πριν από το τέλος της εβδομάδας.
Εγγραφή σε:
Σχόλια ανάρτησης
(
Atom
)
0 comments:
Δημοσίευση σχολίου