Διάσωση αρχαίων ελαιόδεντρων Κρήτης

Η 3η συνάντηση των πολιτιστικών συλλόγων της Κρήτης που συμμετέχουν στην πρωτοβουλία διάσωσης των αρχαίων ελαιόδεντρων του νησιού πραγματοποιείται στις 2 Αυγούστου στην Κάντανο Χανίων. Το πρωί της Κυριακής 2 Αυγούστου οι εκπρόσωποι των πολιτιστικών συλλόγων θα επισκεφθούν αρχαία ελαιόδεντρα της Καντάνου. Στη συνέχεια θα πραγματοποιήσουν συνάντηση σε αίθουσα του δημαρχείου.

Όπως είναι γνωστό, οι πολιτιστικοί σύλλογοι της Κρήτης έχουν ξεκινήσει πρωτοβουλία για τη διάσωση και την ανάδειξη των αρχαίων ελαιόδεντρων του νησιού, τα οποία πολλές φορές καταλήγουν ως…καυσόξυλα σε σόμπες και σε τζάκια. Τα αρχαία ελαιόδεντρα εκριζώνονται λόγω της οικοπεδοποίησης των αγροτεμαχίων, αλλά και δημοσίων έργων (π.χ. δρόμοι, φράγματα). Οι πολιτιστικοί σύλλογοι έχουν την επιστημονική υποστήριξη του ΤΕΙ Κρήτης, επιστήμονες του οποίου έχουν ήδη βρεθεί κοντά στις τοπικές κοινωνίες, στην προσπάθεια τους να σώσουν τα ελαιόδεντρα. Σύμφωνα με τον καθηγητή δενδροκομίας του ΤΕΙ Κρήτης δρ Σπύρος Λιονάκη, τα αρχαία ελαιόδεντρα της Κρήτης (ηλικίας άνω των 1.000 ετών) μετρούνται σε εκατοντάδες.

Οι πολιτιστικοί σύλλογοι επιλέγουν να συναντιούνται σε “ξεχασμένες” από το δημόσιο, ιστορικές ελαιοκομικές περιοχές. Η 1η συνάντηση πραγματοποιήθηκε στο χωριό Αποδούλου Αμαρίου Ρεθύμνης και η 2η στη Βιάννο και τον Κερατόκαμπο Ηρακλείου. Όπως προαναφέρθηκε στις 2 Αυγούστου θα γίνει η συνάντηση στην Κάντανο Χανίων, ενώ προγραμματίζεται το Σεπτέμβριο άλλη μία συνάντηση στο Καβούσι Λασιθίου.

“Οι κάτοικοι των χωριών ξέρουν τα δέντρα”

Αυτοί που γνωρίζουν τα σημεία στα οποία βρίσκονται τα αρχαία ελαιόδεντρα είναι οι τοπικές κοινωνίες, σύμφωνα με τους πολιτιστικούς συλλόγους. Για το λόγο αυτό, οι πολιτιστικοί σύλλογοι που αποτελούν τμήματα των τοπικών κοινωνιών, εντοπίζουν τα ελαιόδεντρα, ενημερώνουν τους ιδιοκτήτες τους για την αξία που αυτά έχουν και τα καταγράφουν. Στόχος τους είναι να μην εκριζωθεί έστω και ένα δέντρο. Σε περιπτώσεις όμως που αυτό είναι αναπόφευκτο (π.χ. διάνοιξη δρόμου) τότε οι σύλλογοι προτείνουν την εκρίζωση και επαναφύτευση σε δημόσιο ή δημοτικό χώρο, ώστε να δημιουργηθούν επισκέψιμα πάρκα αρχαίων ελαιόδεντρων.

Ντοκιμαντέρ για τα αρχαία δέντρα

Οι πολιτιστικοί σύλλογοι που συμμετέχουν σε αυτή την προσπάθεια (περίπου 35), πήραν την πρωτοβουλία της δημιουργίας ντοκιμαντέρ για τα αρχαία ελαιόδεντρα της Κρήτης. Το ντοκιμαντέρ προγραμματίζεται να είναι έτοιμο το καλοκαίρι του 2010 και στη συνέχεια θα μεταφραστεί σε πολλές γλώσσες για τη διεθνή ανάδειξη των αρχαίων ελαιόδεντρων της Κρήτης και των καρπών τους.

Προβολή από διεθνή μέσα ενημέρωση

Αξίζει να σημειωθεί ότι η προσπάθεια των πολιτιστικών συλλόγων της Κρήτης για τη διάσωση των αρχαίων ελαιόδεντρων έχει ήδη τύχει της προβολής διεθνών μέσων ενημέρωσης όπως της Γαλλίας και του Βελγίου που αναφέρθηκαν με τα πιο επαινετικά σχόλια σε εκτενή δημοσιεύματα τους.

Σύμφωνα με τα ρεπορτάζ ξένων μέσων ενημέρωσης, είναι σπάνιο φαινόμενο ένα μνημείο της φύσης, να αποδίδει κάτι που…τρώγεται, δηλαδή ελιές και ελαιόλαδο.
Share on Google Plus

About kalimerisnikos

Author Details