Παραδοσιακές νοστιμιές στον Σταυρό

Παρουσία πλήθος κόσμου πραγματοποιήθηκε στο Σταυρό Φαρσάλων η 5η Γιορτή Πίτας την οποία συνδιοργάνωσαν η Νομαρχιακή Αυτοδιοίκηση Λάρισας, Πολιτιστικός Οργανισμός του δήμου Ενιπέα και ο μορφωτικός Πολιτιστικός Σύλλογος Σταυρού.
Η εκδήλωση πραγματοποιήθηκε το Σάββατο 18 Ιουλίου στη πλατεία γηγενών. Συντροφιά στους παρευρισκόμενους κράτησε η θεσσαλική ορχήστρα και
τα χορευτικά συγκροτήματα του Μορφωτικού Πολιτιστικού Συλλόγου Σταυρού και του Πολιτιστικού Οργανισμού Δήμου Λαρισαίων που παρουσίασαν παραδοσιακούς ελληνικούς χορούς από όλη την Ελλάδα.
Στο χαιρετισμό της η πρόεδρος του Συλλόγου κ. Τσιμπίδα Γεωργία μεταξύ άλλων ανέφερε τα εξής:
«Σας καλωσορίζουμε όλους και σας ευχαριστούμε που είστε εδώ και μας στηρίζεται στις εκδηλώσεις μας. Σήμερα, η τεχνολογία έχει φτάσει στο υπέρτατο σημείο της κι κατάφερε το θαύμα της παγκόσμια επικοινωνίας, τείνει όμως να ξεθωριάσει κάθετι παραδοσιακό και ωραίο. Για αυτό ο Σύλλογός μας, με αγάπη και σεβασμό στην παράδοση, προσπαθεί μέσα από τις εκδηλώσεις να προβάλλει στοιχεία που να αναδεικνύουν την πολιτιστική μας κληρονομιά. Από το κράμα των πολιτισμών του τόπου μας ανοίξαμε το κεφάλαιο της παραδοσιακής κουζίνας και επιλέξαμε από μία ιδέα του φίλου μας του Σπύρου Ζερβού να τιμήσουμε την πίτα. Ένα γνήσιο ελληνικό φαγητό που με τόσες μορφές και τόσες γεύσεις κρατά μία από τις υψηλότερες θέσεις στην κουζίνα μας. Από τα απλά καθημερινά γεύματα μέχρι και τα πιο μεγάλα τραπέζια, η αξία του είναι αναλλοίωτη μέσα στο χρόνο. Ήταν από πάντα και ακόμη είναι βαθιά ψυχόρμητη ανάγκη να επικοινωνήσουμε ουσιαστικά γύρω από το ίδιο τραπέζι με τους ξένους, με τους φίλους, με τους αγαπημένους δικούς μας ανθρώπους. Η Θεσσαλή νοικοκυρά με λιγοστά υλικά αλλά με πολλή φαντασία και αγάπη κατάφερνε με μία πίτα να συγκεντρώνει με ευχαρίστηση την οικογένειά ης γύρω από το τραπέζι. Και άλλοτε πάλι να τιμήσει και να ευχαριστήσει τους ξένους με τέχνη και μεράκι έκανε για αυτούς μία νόστιμη πίτα. Και όταν κατάκοπη από τη δουλειά ήθελε στα γρήγορα να ετοιμάσει κάτι για φαγητό βρήκε και πέτυχε εξαιρετικές συνταγές. Πλαστό, μπατζίνα, στριφτό ή κασάτα που όλοι γνωρίζουμε έχουμε γευτεί και αγαπάμε. Μέσα από αυτά τα καθημερινά πράγματα πρόεκυψαν υπέροχες συνταγές που από γενιά σε γενιά και από μάνα σε κόρη έφτασαν ως τις ημέρες μας. Είναι η παράδοσή μας που μας κάνει υπερήφανους και οφείλουμε να διατηρήσουμε και να προβάλλουμε. Αυτό κάνουμε απόψε.
Καταφέραμε να έχουμε στα χέρια μας παραδοσιακές συνταγές από τις κυρίες μας που με πολύ μεράκι και αγάπη έκανα πίτες για όλο τον κόσμο, να νοστιμέψουν τις ψυχές μας και να μας γυρίσουν πίσω στο χρόνο. Τις ευχαριστούμε πολύ. Και όπως κάθε χρόνο έτσι και φέτος θ κληρώσουμε για αυτές τα απαραίτητα εργαλεία για μία καλή πίτα. Ένα πλάστη και ένα πλαστήρι.» Έπειτα ευχαρίστησε τους χορηγούς της εκδήλωσης.
Στην συνέχεια την εκδήλωση χαιρέτησε ο Δήμαρχος Ενιπέα κ. Χρήστο Παπαθανασίου ο οποίος τόνισε πως ο Δήμος θα συνεχίζει να στηρίζει παρόμοιες προσπάθειες για η διάσωση και διάδοση της παράδοσής μας.
Από την πλευρά του ο εκπρόσωπος του Νομάρχη Νομαρχιακός Σύμβουλος και πρόεδρος της ΝΕΛΕ κ. Αντώνης Δραμαλιώτης τόνισε για άλλη μία φορά την ανάγκη για τη δημιουργία γυναικείου Συνεταιρισμού και πως η Νομαρχία θα σταθεί στο πλάι μίας τέτοιας προσπάθειας.
Στην εκδήλωση παρευρέθηκαν ο Δήμαρχος Ενιπέα κ. Χρήστος Παπαθανασίου, ο νομαρχιακός Σύμβουλος και πρόεδρος της ΝΕΛΕ κ. Αντώνης Δραμαλιώτης, ο πρόεδρος του Τοπικού Συμβουλίου κ. Στάικος, ο αντιδήμαρχος Ενιπέα κ. Γιώργος Αγγελακόπουλος, ο αρχηγός της Μείζονος Αντιπολίτευσης κ. Χάρης Καρακώστας, οι Δημοτικοί Σύμβουλοι Ενιπέα κ.κ. Τάσος Δραχμάνης και Κων/νος Τύμπας εκπρόσωποι φορέων και συλλόγων και πλήθος κόσμου που γεύτηκε της παραδοσιακές πίτες.
Share on Google Plus

About kalimerisnikos

Author Details