Προβλέψεις για αύξηση της θερμοκρασίας στη Θεσσαλία
Προβλέψεις για αύξηση της θερμοκρασίας στη Θεσσαλία
Aύξηση της θερμοκρασίας στη Θεσσαλία, που θα επηρεάσει ιδιαίτερα τις αγροτικές περιοχές, προβλέπεται βάσει συγκεκριμένου μοντέλου αναλύσεων και πρόγνωσης καιρού, σύμφωνα με όσα ανέφερε στο ΑΠΕ-ΜΠΕ η επιστήμονας Έλενα Φλόκα, επίκουρος καθηγήτρια φυσικής της ατμόσφαιρας του Τμήματος Φυσικής, στο Πανεπιστήμιο Αθηνών.
Συγκεκριμένα, βάσει του περιοχικού μοντέλου KNMI-RACMO2, για το δυσοίωνο σενάριο Α1Β του IPCC 2007 (που προβλέπει μέση παγκόσμια αύξηση της θερμοκρασίας 2,8°C, την περίοδο 2021-2050- σε σχέση με την περίοδο αναφοράς 1961-1990), η μέγιστη θερμοκρασία θα αυξηθεί κατά μέσο όρο 1,5°C σε όλη την πεδινή Θεσσαλία, με λίγο μεγαλύτερες τιμές (1,6°C) στις ορεινές περιοχές της περιφέρειας.
Η αύξηση αυτή θα είναι ιδιαίτερα αισθητή το καλοκαίρι, όταν θα φτάσει τους 2°C στα δυτικά (Τρίκαλα και Καρδίτσα), ενώ στις παραλιακές περιοχές θα είναι ηπιότερη (1,7°C), λόγω της επίδρασης της θαλάσσιας αύρας.
Ως αποτέλεσμα αυτού, θα αυξηθούν οι μέρες καύσωνα (μέγιστη θερμοκρασία μεγαλύτερη από 35°C), κατά 10 μέρες στα παράλια και 18 μέρες στην υπόλοιπη Θεσσαλία.
Οσον αφορά την ελάχιστη θερμοκρασία, προβλέπεται, επίσης, αύξηση σε όλη την περιφέρεια Θεσσαλίας κατά 1,6-1,7°C σε ετήσια βάση, με μεγαλύτερες τιμές στα κεντρικά πεδινά.
Ως συνέπεια αυτού, διευκρινίζει η επιστήμονας, θα ελαττωθεί ο αριθμός ημερών παγετού κατά 8 μέρες στις παραλιακές περιοχές και κατά 12 στο εσωτερικό της περιφέρειας.
Επιπλέον, θα αυξηθεί ο αριθμός των θερμών νυχτών (όταν η ελάχιστη θερμοκρασία είναι μεγαλύτερη των 20°C) κατά 19 μέρες στην περιοχή Τρικάλων και Καρδίτσας, με μεγαλύτερες τιμές αύξησης προς τα ανατολικά, μέχρι και 29 μέρες στα παράλια.
Η βροχόπτωση το χειμώνα θα ελαττωθεί κατά 1% στη Μαγνησία και στις ορεινές περιοχές των Τρικάλων και της Καρδίτσας, ενώ η ελάττωση είναι πολύ μεγαλύτερη στα κεντρικά πεδινά (μέχρι 13%), γεγονός που αναμένεται να επηρεάσει τη διαθεσιμότητα υδάτινων αποθεμάτων της περιοχής, που προορίζονται για άρδευση την ξηρή περίοδο του έτους.
Ωστόσο, αξίζει να σημειωθεί ότι το φθινόπωρο αναμένεται αύξηση της βροχόπτωσης σε όλη τη Θεσσαλία, που θα φτάσει μέχρι και 10% στην ανατολική περιοχή και η οποία θα εξισορροπήσει-εν μέρει- την ελάττωση του χειμώνα.
Η ίδια επιστήμονας σημειώνει πως η Θεσσαλία, λόγω της θέσης της στην ηπειρωτική Ελλάδα και της τοπογραφίας της (επίδραση της θάλασσας στα ανατολικά και μεγάλων ορεινών όγκων στα δυτικά) παρουσιάζει ιδιαίτερα κλιματολογικά χαρακτηριστικά και κατά συνέπεια διαφοροποίηση στις μεταβολές του κλίματος στο παρόν και στο μέλλον.
Επιπλέον, λόγω της μεγάλης αγροτικής παραγωγής και της αξιόλογης βιοποικιλότητας, παρουσιάζει ιδιαίτερο ενδιαφέρον ως προς τις αναμενόμενες επιπτώσεις των κλιματικών αυτών μεταβολών.
Ωστόσο, οι μελλοντικές προβλέψεις πρέπει να αντιμετωπίζονται με επιφύλαξη, εξηγεί η κ. Φλόκα, λόγω των πολλών αβεβαιοτήτων, όπως τονίζει, στην εξέλιξη διαφόρων παραγόντων.
Συγκεκριμένα, οι αβεβαιότητες αυτές αφορούν την εξέλιξη του πληθυσμού και την κοινωνικο-οικονομική ανάπτυξης και εξέλιξης της τεχνολογίας, την αδυναμία κατανόησης της ανάδρασης βασικών παραγόντων στην αναμενόμενη θέρμανση του πλανήτη (όπως τα νέφη, τα αιωρούμενα σωματίδια και οι ωκεανοί, που μπορούν να αμβλύνουν ή να εξισορροπήσουν το φαινόμενο θερμοκηπίου), τη μη ολοκληρωμένη ή λανθασμένη περιγραφή σημαντικών φυσικών διαδικασιών του κλιματικού συστήματος από τα κλιματικά μοντέλα, (όπως το ισοζύγιο της ενέργειας και του νερού) και χημικών διεργασιών στην ατμόσφαιρα.
Παράγοντας αβεβαιότητας μπορεί ακόμη να αποτελέσει η φυσική μεταβλητότητα του κλίματος -που δεν έχει σχέση με τις ανθρωπογενείς δραστηριότητες- με κλίμακα ετών ή δεκαετιών, αλλά και η αδυναμία των μοντέλων να συμπεριλάβουν, με μεγάλη ακρίβεια, την τοπογραφία και την επίδρασή της στο περιοχικό κλίμα.
Πάντως, σύμφωνα με την κ. Φλόκα, παρά τη μεγάλη αβεβαιότητα που χαρακτηρίζει τις προβλέψεις του κλίματος, αυτή τη στιγμή τα κλιματικά μοντέλα είναι το καλύτερο \"εργαλείο\" που έχουν στα χέρια τους οι κλιματολόγοι για να κάνουν μακροπρόθεσμη εκτίμηση της μελλοντικής εξέλιξης του κλίματος και να αφυπνίσουν τους υπεύθυνους σε επίπεδο κυβερνήσεων να λάβουν κατάλληλα μέτρα, αλλά και όλους μας, σε ατομικό επίπεδο.
Είναι απολύτως αναγκαίο -σημειώνει- να μειωθούν οι εκπομπές αερίων θερμοκηπίου στην ατμόσφαιρα. Όμως, πρέπει να ληφθεί υπόψη ότι, λόγω του μεγάλου κύκλου ζωής που χαρακτηρίζουν ορισμένα από τα αέρια αυτά (δεκαετία ή παραπάνω), ακόμα και αν λάβουμε δραστικά μέτρα, εδώ και τώρα, η θερμοκρασία θα εξακολουθεί να αυξάνεται για κάποιο χρονικό διάστημα.
Είναι χαρακτηριστικό -διευκρινίζει- ότι ακόμα και αν όλα τα αέρια θερμοκηπίου σταθεροποιηθούν στα επίπεδα του 2000, αναμένεται περαιτέρω θέρμανση της τάξης του 0,1°C ανά δεκαετία.
\"Ωστόσο- καταλήγει η κ. Φλόκα- αν αδρανήσουμε, μη λαμβάνοντας υπόψη οποιοδήποτε μέτρο, οι θερμοκρασίες θα αυξάνονται με ταχύτερο ρυθμό και σε κάποιο σημείο το κλίμα θα τεθεί τελείως εκτός ελέγχου. Είναι προφανές ότι οι κλιματικές αλλαγές δεν θα εξαφανιστούν διά μαγείας, όμως όσο γρηγορότερα συνειδητοποιήσουμε τις επιπτώσεις τους και κινητοποιηθούμε, τόσο περισσότερο θα είμαστε ικανοί να πάρουμε τις τύχες μας στα χέρια μας\".
0 comments:
Δημοσίευση σχολίου