Η στασιμότητα στην αγορά βάμβακος οδηγεί σε πτώση της καλλιέργειας
Η ζήτηση για το ελληνικό εκκοκκισμένο βαμβάκι από παραδοσιακούς πελάτες του όπως η Τουρκία και η Αίγυπτος παραμένει μηδενική, καθώς στιγμής στη γειτονική χώρα δεν έχουν πουληθεί περισσότεροι από 5.000 τόνοι, ενώ χειρότερα είναι τα εξαγωγικά στοιχεία που αφορούν την Αίγυπτο. Γεγονός που οδηγεί τους έλληνες βαμβακοπαραγωγούς σε σκεπτικισμό όσον αφορά το μέλλον της καλλιέργειας και τις προβλέψεις για πτώση της καλλιέργειας από 10 έως 15%.
Δεν είναι τυχαίο το γεγονός πως την ίδια ώρα, μέτρια κινητικότητα καταγράφεται και στην αγορά βαμβακόσπορου, αφού οι πολύ χαμηλές φετινές τιμές διάθεσης του προϊόντος, έχουν σκορπίσει απογοήτευση στις τάξεις των παραγωγών οι οποίοι προτιμούν να χάσουν το συνδεδεμένο κομμάτι της επιδότησης παρά να καλλιεργήσουν. Συγκεκριμένα, η τιμή του βαμβακόσπορου έχει κατρακυλήσει στα 12 λεπτά το κιλό, σε σχέση με την αντίστοιχη περυσινή περίοδο που πωλούνταν ακόμη και προς 32 λεπτά το κιλό. Χαμηλότερες ωστόσο είναι οι μειώσεις τιμών στα λιπάσματα αφού οι έμποροι επιμένουν ότι έχουν προμηθευτεί σε υψηλές τιμές την πρώτη ύλη.
Το γεγονός επισημάνθηκε και από την «Βαμβακουργική» στο περιθώριο εκδήλωσης της Zootechnia, σύμφωνα με τα στοιχεία της οποίας οι συνολικές βαμβακοκαλλιέργειες για φέτος ήταν περίπου 2,8 εκατ. στρέμματα, εκ των οποίων περίπου 500.000 έως 800.000 σπάρθηκαν μόνο για την επιδότηση. Ένα φαινόμενο που θα συνεχιστεί και του χρόνου, με τάσεις μείωσης της καλλιέργειας. Και για την αντιμετώπισή του προτείνει την λήψη μέτρων από το υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και τον Οργανισμό Ελέγχου και Πληρωμής Επιδοτήσεων, ώστε να μη θίγονται οι "πραγματικοί", κατ΄ επάγγελμα παραγωγοί. Προς τον σκοπό αυτό, προτάθηκε η συνδεδεμένη ενίσχυση στην παραγωγή του βαμβακιού να γίνεται προσκομίζοντας δικαιολογητικά όπως η φορολογική δήλωση των δικαιούχων, ή ΟΣΔΕ και το βιβλιάριο ασφάλισης στον ΟΓΑ.
Πάντως οι πρώτες εκτιμήσεις για τη φετινή πρόθεση σποράς δείχνουν ότι στη Βόρεια Ελλάδα εκτιμάται θα σπαρθούν οι ίδιες περίπου με πέρυσι εκτάσεις, ενώ στην Κεντρική Ελλάδα υπάρχει η εκτίμηση ότι θα μειωθεί κατά 15% περίπου ο αριθμός των προς καλλιέργεια εκτάσεων.
0 comments:
Δημοσίευση σχολίου