Κρούει τον «κώδωνα του κινδύνου» για την βαμβακοπαραγωγή η νομαρχία Καρδίτσας 23/2/2009 11:34:39 πμ

Πρωτοβουλίες από το υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων αναμένουν οι αγρότες του νομού Καρδίτσας και η Νομαρχία για την άμεση λήψη μέτρων στήριξης της βαμβακοκαλλιέργειας, καθώς πρόκειται για ένα εθνικό προϊόν μεγάλης οικονομικής σημασίας για την περιοχή τους αλλά και την χώρα μας. Επίσης, όπως τονίζεται σε σχετική επιστολή του αντινομάρχη Γεωργίου Παπάρα, στο νομό Καρδίτσας έχουν γίνει σημαντικές επενδύσεις από εκκοκκιστές και βαμβακοπαραγωγούς.

Αναλυτικότερα, η επιστολή του αντινομάρχη έχει ως εξής:

Κύριε Υπουργέ,

Η έντονη κρίση που περνάει η Ελληνική γεωργία η οποία εκφράστηκε από την πρόσφατη πρωτοφανή κινητοποίηση των αγροτών, μας ανησυχεί όλους. Ο προβληματισμός είναι ακόμα πιο έντονος στον νομό μας, όπου η αγροτική παραγωγή αποτελεί τον βασικό μοχλό της τοπικής οικονομίας. Σήμερα, η περιοχή μας κινδυνεύει να χάσει μετά από τον καπνό, ένα ακόμα βιομηχανικό προϊόν μεγάλης οικονομικής σημασίας όπως είναι το βαμβάκι, το οποίο μέχρι πρόσφατα καταλάμβανε το 45% των καλλιεργούμενων εκτάσεων. Το βαμβάκι πέρα από τη γεωργική σημαία του, αποτελεί για τον Νομό μας μια σημαντική πηγή απασχόλησης στις εκκοκκιστικές επιχειρήσεις, στα καταστήματα γεωργικών εφοδίων, στην γεωργική απασχόληση, στον τομέα μεταφοράς και διακίνησης πρώτων υλών, στον τομέα παροχής υπηρεσιών κλπ.

Επίσης, θέλω να σας γνωρίσω ότι στο Νομό μας έχει γίνει μια σημαντική οικονομική επένδυση εκ μέρους των εκκοκκιστικών επιχειρήσεων και των βαμβακοπαραγωγών, σε γεωργικό και μηχανολογικό εξοπλισμό.

Επί τις παρούσες συνθήκες, χαμηλές τιμές και υψηλό κόστος παραγωγής που αγγίζει τα 130 ευρώ ανά στρέμμα, καθιστούν ασύμφορη τη βαμβακοκαλλιέργεια. Έτσι, ο ορατός κίνδυνος εγκατάλειψης της καλλιέργειας αποτελεί το πιο δυσάρεστο σενάριο των τελευταίων ετών για την τοπική οικονομία, καθ` όσον θα χαθεί μία από τις σημαντικότερες πηγές οικονομικών εισροών στο Νομό μας.

Κύριε Υπουργέ,

Στην κρίσιμη αυτή φάση, εμείς ως Νομαρχιακή Αυτοδιοίκηση και οι αγρότες του Νομού αναμένουμε τις πρωτοβουλίες του ΥΠ.Α.Α.&Τ. για την άμεση λήψη μέτρων στήριξης ενός εθνικού προϊόντος μεγάλης οικονομικής σημασίας για την περιοχή μας και την χώρα μας. Επίσης θέλω να σας επισημάνω ότι σε περίπτωση έλλειψης παρεμβατικής πολιτικής και ενημέρωσης για τα μέτρα που πρόκειται να λάβει η ηγεσία του ΥΠ.Α.Α.&Τ. για το μέλλον της καλλιέργειας, θα δημιουργηθεί ακόμη ένα πρόβλημα στην ανακατανομή της παραγωγής των υπολοίπων αγροτικών προϊόντων .



Ο Αντινομάρχης

Γεώργιος Παπάρας

Κοινοποίηση

1)Πρόεδρο της Βουλής των Ελλήνων Δ. Σιούφα

2)Υφυπουργό Παιδείας και Θρησκευμάτων κ. Σπ Ταλιαδούρο

3) Βουλευτές Νομού Καρδίτσας

α) κ. Κων/νο Τσιάρα

β) κ. Γεωργ. Αναγνωστόπουλο

γ) κ. Ντ. Ρόβλια

4) Νομάρχη Καρδίτσας κ. Φώτη Αλεξάκο
Share on Google Plus

About kalimerisnikos

Author Details