Αμετακίνητοι στα μπλόκα οι αγρότες, περιμένουν συγκεκριμένα μέτρα πέραν των υποσχέσεων


Κλειστά παραμένουν για δεύτερη συνεχόμενη ημέρα κομβικά σημεία των εθνικών οδών όλης της χώρας από αγρότες, οι οποίοι συνεχίζουν τις κινητοποιήσεις τους. Στα Τέμπη οι αγρότες έκλεισαν και πάλι το δρόμο, μετά το μεσημέρι, ενώ στην Κρήτη συνεχίζεται ο αποκλεισμός δρόμων. Τα βλέμματα είναι τώρα στραμμένα στη συνάντηση της συντονιστικής επιτροπής των αγροτών με τον υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης Σωτήρη Χατζηγάκη που έχει προγραμματιστεί για τις 6 το απόγευμα.

Μετά από ένα "διάλειμμα" μιάμιση ώρας, στις 13:00 οι αγρότες της Θεσσαλίας απέκλεισαν ξανά, την εθνική οδό Αθηνών-Θεσσαλονίκης, στο ύψος των Τεμπών, κόβοντας και πάλι την Ελλάδα στα δύο.

Κλειστή παραμένει η εθνική οδός Αθηνών - Θεσσαλονίκης σε άλλα δύο σημεία στη Νίκαια Λάρισας, αλλά και στον κόμβο Μικροθηβών.

Την ίδια ώρα, αγρότες της Καβάλας έχουν αποκλείσει το δρόμο Καβάλας-Ξάνθης,

στο ύψος του κόμβου της Χρυσούπουλης, ενώ συνάδελφοί τους έχουν παρατάξει τα τρακτέρ τους στον κόμβο της Νέας Χαλκηδόνας, στη διασταύρωση του Κιλκίς και στα Γιαννιτσά, χωρίς ωστόσο την ώρα αυτή, να υπάρχει πρόβλημα στην κυκλοφορία των οχημάτων.

Ένταση στον Προμαχώνα

Αποκλεισμένος παραμένει για δεύτερη ημέρα ο μεθοριακός σταθμός του Προμαχώνα από τους αγρότες που έχουν παρατάξει γεωργικά μηχανήματα και τρακτέρ, ενώ έχει διακοπεί η κυκλοφορία και στην στην εθνική οδό Σερρών-Προμαχώνα.

Τα ξημερώματα, Εξάλλου, νωρίς τα ξημερώματα σημειώθηκε ένταση μεταξύ αγροτών και αγανακτισμένων οδηγών, οι οποίοι ήθελαν να περάσουν τα σύνορα.

Σύμφωνα με τον πρόεδρο του Αγροτικού Συλλόγου Νιγρίτας, Στέργιο Λίτο, οδηγοί βαρέων οχημάτων επιτέθηκαν φραστικά στους αγρότες, οι οποίοι στη συνέχεια έσπασαν τη μπάρα των συνόρων, έβαλαν φωτιά στα φυλάκια και πέρασαν στη νεκρή ζώνη μεταξύ Ελλάδας και Βουλγαρίας.

Ανοίγουν το αεροδρόμιο του Ηρακλείου

Την αναστολή των κινητοποιήσεών τους αποφάσισαν οι αγρότες του Ηρακλείου της Κρήτης, αντιπροσωπεία των οποίων θα συναντηθεί το απόγευμα με τον υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων.

Κατά συνέπεια, σε λίγη ώρα αναμένεται να ανοίξει το αεροδρόμιο «Νίκος Καζαντζάκης» του Ηρακλείου, το οποίο είχαν καταλάβει οι αγρότες από χθες το μεσημέρι, προκαλώντας πολλά προβλήματα στις μετακινήσεις.

Λόγω της κατάληψης από χθες στις 3 το μεσημέρι μέχρι και σήμερα έχουν ακυρωθεί περίπου 20 πτήσεις, ενώ αργά το βράδυ οι αγρότες επέτρεψαν να πραγματοποιηθεί μια πτήση με C-130 για δύο αερομετακομιδές.

Αποκλεισμένη είναι η εθνική στο ύψος της Σούδας από αγρότες από τα Χανιά, οι οποίοι έχουν κάνει και κατάληψη σε δύο εφορίες της πόλης.

Εν τω μεταξύ την εθνική οδό Θεσσαλονίκης - Αθηνών, στο ύψος των Τεμπών, έκλεισαν από τη μία το μεσημέρι της Τρίτης αγρότες της Θεσσαλίας. Η κυκλοφορία διεξάγεται από Δομοκό Ν. Μοναστήρι - Φάρσαλα - Ελασσόνα. Κομμένη σε τρία μέρη και η Κρήτη λόγω των μπλόκων των αγροτών σε δυο σημεία, ενώ κατελήφθη και το... αεροδρόμιο Ηρακλείου. Σε όλη την Ελλάδα οι αγρότες με τα τρακτέρ τους βρίσκονται στους δρόμους και οι αποκλεισμοί εθνικών και περιφερειακών οδών είναι συνεχείς.

Στις δώδεκα το μεσημέρι της ίδιας μέρας, αγρότες της Καβάλας έκλεισαν συμβολικά για μια ώρα την Εγνατία Οδό και στα δύο της ρεύματα και την παλιά εθνική οδό Καβάλας - Ξάνθης στο ύψος της Χρυσούπολης Καβάλας, ενώ θα επαναλάβουν τον αποκλεισμό από τις 4 έως τις 5 το απόγευμα

Κινήσεις τρακτέρ και συγκεντρώσεις παρατηρούνται σε αρκετά σημεία του εθνικού οδικού δικτύου και στους δρόμους προς τους συνοριακούς σταθμούς Προμαχώνα και Εξοχής.

Την εθνική οδό Ηρακλείου - Χανίων, στο ύψος της Παντάνασσας, λίγο έξω από το Ηράκλειο απέκλεισαν σήμερα το μεσημέρι, αγρότες του Ηρακλείου και του Λασιθίου, μετέχοντας στις αγροτικές κινητοποιήσεις που πραγματοποιούνται σε όλη την Ελλάδα.

Μετά τις 10 το πρωί οι διαμαρτυρόμενοι με αγροτικά αυτοκίνητα και τρακτέρ με μαύρες σημαίες, έφτασαν στο Ηράκλειο, που πραγματοποίησαν δυναμική προσυγκέντρωση έξω από τα γραφεία της Ομοσπονδία Αγροτικών Συλλόγων. Κατά τη διάρκεια της προσυγκέντρωσης διαβάστηκαν ψηφίσματα συμπαράστασης, ενώ τονίστηκε από τους ομιλητές ότι οι αγρότες βρίσκονται σε απόγνωση, ζητώντας από την κυβέρνηση να πάρει άμεσα μέτρα για τους αγρότες.

Ακολούθως κατευθύνθηκαν στον κόμβο της Παντάνασσας, όπου και έχουν αποκλείσει την εθνική οδό, ενώ στη συνέχεια κατευθύνθηκαν και κατέλαβαν το αεροδρόμιο του Ηρακλείου, στην πίστα του οποίου βρίσκονται και τρακτέρ. Όλες οι πτήσεις έχουν φυσικά ακυρωθεί, ενώ οι αγρότες δηλώνουν ότι το μόνο αεροπλάνο που θα επιτρέψουν να προσγειωθεί θα είναι εκείνο που θα μεταφέρει τον υπουργό Γεωργίας ή τον... πρωθυπουργό.

Μεταξύ των βασικών αιτημάτων των αγροτών είναι:

- Η καθιέρωση τιμών ασφαλείας σε όλα τα αγροτικά προϊόντα με κατώτερη τιμή στο ελαιόλαδο τα 2,80 ευρώ το κιλό.

- Η κατοχύρωση του αγροτικού επαγγέλματος και στήριξη του αγροτικού εισοδήματος τον κατά κύριο επάγγελμα αγροτών με οικονομική ενίσχυση 3.000 ευρώ.

- Η άμεση οικονομική στήριξη των συνεταιριστικών οργανώσεων για την απορρόφηση και την προστασία των αγροκτηνοτροφικών προϊόντων.

- Πρόγραμμα αναμπέλωσης νέας γενιάς για τη διάσωση της αμπελοκαλλιέργειας.

- Το πάγωμα των αγροκτηνοτροφικών χρεών για τρία χρόνια.

- Η επιστροφή του ΦΠΑ στο 15%.

Εξάλλου, την εθνική οδό Χανίων - Ρεθύμνου, στο Πλατάνι, απέκλεισαν από τις 11 το πρωί αγρότες και κτηνοτρόφοι του νομού Χανίων.

Η κινητοποίηση οργανώθηκε με αίτημα την λήψη μέτρων για στήριξη της γεωργίας και κτηνοτροφίας και σύμφωνα με τον πρόεδρο της Γενικής Συνομοσπονδίας Αγροτικών Συλλόγων Ελλάδος, Γιώργο Γωνιωτάκη, οι αγρότες θα παραμείνουν στα μπλόκα μέχρι να λυθούν τα προβλήματά τους.

"Ζητάμε από την κυβέρνηση να ανακοινώσει μέτρα για στήριξη των αγροτών και κτηνοτρόφων" τόνισε ο πρόεδρος της ΓΕΣΑΣΕ.

Οι συγκεντρωμένοι στο Πλατάνι ενέκριναν ομόφωνα ψήφισμα στο οποίο περιγράφονται τα αιτήματα του συλλαλητηρίου.

"Ξύπνησε επιτέλους ο κοιμώμενος γίγαντας" τόνισε χαρακτηριστικά ο πρόεδρος της Ομοσπονδίας Αγροτικών Συλλόγων Νομού Χανίων Ηλίας Χαλακατεβάκης.

Στο Πλατάνι βρίσκονται συγκεντρωμένοι αγρότες από τους νομούς Χανίων και Ρεθύμνου ενώ η κυκλοφορία των οχημάτων γίνεται μέσω της παλαιάς εθνικής οδού Χανίων - Ρεθύμνου.

Από το σημείο του αποκλεισμού διέρχονται μόνο οχήματα έκτακτης ανάγκης, ενώ οι αγρότες αποφάσισαν να διαθέσουν αγροτικά προϊόντα σε προνοιακά ιδρύματα του νομού.

Το ψήφισμα που ομόφωνα εγκρίθηκε θα παραδοθεί στο Νομάρχη Χανίων Γρηγόρη Αρχοντάκη με αίτημα να το προωθήσει στο Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης.

Οι αγρότες συγκεντρώθηκαν το πρωί στον κόμβο Κλαδισσού από όπου πραγματοποίησαν μηχανοκίνητη πορεία στην πόλη των Χανίων για να φθάσουν λίγο μετά τις 11 το πρωί στο σημείο του αποκλεισμού.

Σύμφωνα με τους διοργανωτές η σημερινή κινητοποίηση είναι μια από τις μεγαλύτερες των τελευταίων χρόνων στα Χανιά ενώ την συμπαράστασή τους στον αγώνα των αγροτών εκφράζουν με ψηφίσματα τους φορείς του νομού Χανίων.

Όπως είναι γνωστό, η συντονιστική επιτροπή των κινητοποιημένων αγροτών είχε αποφασίσει για σήμερα, τα τρακτέρ, που έχουν συγκεντρωθεί σε αρκετά κομβικά σημεία των νομών, να κινηθούν με κατεύθυνση την εθνική οδό:

  • Οι αγρότες από τη Λιβαδειά και τον Ορχομενό, θα αποκλείσουν, το δρόμο στον κόμβο του Κάστρου της Βοιωτίας, στο ύψος του 110 χλμ της εθνικής οδού Αθηνών-Λαμίας.
  • Συνάδελφοί τους από τα χωριά της Φθιώτιδας και της Βοιωτίας θα κλείσουν την παλιά εθνική οδό ανάμεσα στη Δαύλεια και την Ελάτεια.
  • Μπλόκο στην εθνική οδό θα δημιουργήσουν οι αγρότες από τη Φθιώτιδα και το Δομοκό, στο ύψος της Αλαμάνας, στο 208 χλμ της Αθηνών-Λαμίας.
  • Αγρότες από την περιοχή των Λιβανάτων και της Αταλάντης αποφάσισαν να «στήσουν» το δικό τους μπλόκο, στο ύψος των Λιβανάτων, στο 146 χλμ της εθνικής οδού Αθηνών-Λαμίας.
  • Αγρότες από τα Τρίκαλα, την Καρδίτσα και τα Φάρσαλα θα ενωθούν με τους συναδέλφους τους από το νομό Μαγνησίας για να φτάσουν στις Μικροθήβες και να αποκλείσουν τον κόμβο.
  • Οι αγρότες από τη Λάρισα θα κινηθούν προς τα Τέμπη για να αποκλείσουν εκεί την εθνική οδό.

Ιδιαίτερη έμφαση δόθηκε από τα μέλη των συντονιστικών επιτροπών στην εκπροσώπηση όλων των σημείων, όπου θα στηθούν μπλόκα με αγροτικά μηχανήματα, σε μια ενιαία συντονιστική επιτροπή με πανελλαδικό χαρακτήρα, η οποία θα συντονίζει το σύνολο των ενεργειών και θα αποτελεί το κατεξοχήν όργανο διαχείρισης των κινητοποιήσεων.

Στη Βόρεια Ελλάδα

Γενική... πρόβα δυναμικών κινητοποιήσεων έκαναν την Δευτέρα οι αγρότες της Μακεδονίας στέλνοντας μήνυμα στην κυβέρνηση ότι είναι αποφασισμένοι να προχωρήσουν μέχρι τα άκρα.

Έκλεισαν με τα γεωργικά τους μηχανήματα δρόμους σε τέσσερα διαφορετικά σημεία και από σήμερα δηλώνουν έτοιμοι να κλιμακώσουν ακόμη περισσότερο τον αγώνα τους.

Πρώτοι έκλεισαν δρόμο οι αγρότες του Νέστου Καβάλας. Βγήκαν με τα τρακτέρ τους στην παλιά εθνική οδό Θεσσαλονίκης - Αλεξανδρούπολης, στο ύψος της Χρυσούπολης και από τις 12 έως τη μία το μεσημέρι διέκοψαν την κυκλοφορία των οχημάτων.

Τη σκυτάλη πήραν οι αγρότες του Κιλκίς, οι οποίοι από τις 12:30 έως τις 14:30 απέκλεισαν την είσοδο της πόλης.

Στην Πέλλα, η εθνική οδός Θεσσαλονίκης - Φλώρινας παρέμεινε κλειστή από τις 14:00 έως τις 15:00 καθώς οι αγρότες των Γιαννιτσών είχαν τοποθετήσει τα τρακτέρ τους στην είσοδο της πόλης.

Σε ολιγόωρο αποκλεισμό του συνοριακού περάσματος Εξοχής προχώρησαν και οι αγρότες της Δράμας.

Στη Θεσσαλονίκη, οι αγρότες του κάμπου έχουν συγκεντρωθεί με τα τρακτέρ τους στον κόμβο της Χαλκηδόνας και μέχρι στιγμή τηρούν στάση αναμονής και δεν έκλεισαν τον δρόμο. Ωστόσο, αφήνουν ανοικτό το ενδεχόμενο να το πράξουν άμεσα.

Την ίδια στάση τηρούν και οι αγρότες της Χαλκιδικής, οι οποίοι έχουν παρατάξει τα τρακτέρ στο κόμβο της Τρίγλιας, στην εθνική οδό Θεσσαλονίκης - Μουδανιών.

Δυναμική είσοδο στις κινητοποιήσεις αναμένεται να κάνουν οι Σερραίοι αγρότες, οι οποίοι θα συγκεντρωθούν και πιθανότατα θα κλείσουν τον κόμβο του Πετριτσίου, ο οποίος οδηγεί στη Βουλγαρία.

Σήμερα, οι αγρότες της Εορδαίας θα συνεδριάσουν προκειμένου να καθορίσουν το μέλλον και τη μορφή των κινητοποιήσεωντους, ενώ οι συνάδελφοί τους στη Ροδόπη προγραμματίζουν για την Τετάρτη τον αποκλεισμό και των δύο εισόδων της πόλης.

Σε ρυθμό κινητοποιήσεων και οι αγρότες του ακριτικού Έβρου, οι οποίοι έχουν ανακοινώσει ότι την Κυριακή θα προχωρήσουν στον αποκλεισμό των τελωνείων Ορμενίου και Κήπων.

Φθιώτιδα

Σε δύο κομβικά σημεία απέκλεισαν από τη 1:30 το μεσημέρι της Τρίτης την εθνική οδό Αθηνών-Λαμίας οι αγρότες της Φθιώτιδας και της Βοιωτίας, καθώς και σε ένα την παλιά εθνική οδό Λαμίας-Αθηνών, προκαλώντας "έμφραγμα" στην κυκλοφορία στον εθνικό άξονα. Παράλληλα, για περίπου μισή ώρα οι αγρότες απέκλεισαν και τη σιδηροδρομική γραμμή στο ύψος της Δαύλειας. Η κυκλοφορία γίνεται με πολύ μεγάλη ταλαιπωρία μέσω επαρχιακών και αγροτικών δρόμων, στους οποίους συνεχώς επεκτείνουν τους αποκλεισμούς τους οι αγρότες.

Περισσότερο από έξι ώρες χρειάζονται οι οδηγοί των αυτοκινήτων για να διανύσουν μέσα από παράπλευρους δρόμους μια διαδρομή της εθνικής οδού Αθηνών-Λαμίας που δεν ξεπερνούσε τη μία ώρα. Για να φτάσουν από τη Θήβα μέχρι τη Λαμία είναι υποχρεωμένοι να κινηθούν από εναλλακτικές διαδρομές και να φτάσουν στην Αράχοβα και την Άμφισσα, και από εκεί να κατευθυνθούν προς τη Λαμία.

Δεκάδες αυτοκίνητα κινούνται με πολύ αργούς ρυθμούς στην παλιά εθνική οδό Λαμίας-Αθηνών στα χωριά Ελάτεια και Παρόρι, αλλά και στην παράκαμψη της Λαμίας και στα χωριά Μοσχοχώρι, Ηράκλεια και Δαμάστα.

Ειδικότερα, στη Λαμία, οι αγρότες από τη 1:30 το μεσημέρι έχουν αποκλείσει με τρακτέρ την εθνική οδό Αθηνών-Λαμίας, στο 210 χλμ, λίγο πριν τον κόμβο της Λαμίας.

Η Αστυνομία εκτρέπει προς το παρόν την κυκλοφορία από την παλαιά εθνική οδό Λαμίας-Αθηνών και κατευθύνει όλα τα αυτοκίνητα στο Μπράλλο. Από κει και μετά, τα μεν φορτηγά κατευθύνονται προς την Άμφισσα για να συνεχίσουν προς Δελφούς-Αράχοβα και από κει προς τη Λιβαδειά για να βγουν και πάλι στην εθνική οδό Λαμίας-Αθηνών στο ύψος της Θήβας. Σε ό,τι αφορά τα ΙΧ, από το Μπράλλο συνεχίζουν προς Αμφίκλεια -Τιθορέα - Ελάτεια και από κει μέσα από αγροτικούς δρόμους παρακάμπτουν το μπλόκο των αγροτών που έχει στηθεί στην παλιά εθνική οδό στα όρια της Φθιώτιδας με τη Βοιωτία, για να συνεχίσουν προς τη Λιβαδειά και τη Θήβα και να μπουν και πάλι στο εθνικό δίκτυο στο ύψος της διασταύρωσης των Θηβών.

Οι αγρότες στην περιοχή της Λαμίας απειλούν να διευρύνουν αύριο τους αποκλεισμούς, κλείνοντας και την παλιά εθνική οδό Λαμίας-Αθηνών.

Στον κόμβο του Κάστρου έχει αποκλειστεί η εθνική οδός από τρακτέρ που έχουν συγκεντρωθεί από τη Λιβαδειά, τα Βάγια και τον Ορχομενό. Μέχρι τις 3 το μεσημέρι οι αγρότες είχαν αφήσει ανοιχτούς κάποιους παραπλευρους δρόμους για να εξελίσσεται η κυκλοφορία, τους οποίους όμως έκλεισαν στη συνέχεια.

Το τρίτο μπλόκο των αγροτών, είναι στην παλιά εθνική οδό Λαμίας-Αθηνών στα όρια της Φθιώτιδας με τη Βοιωτία, όπου τρακτέρ έχουν αποκλείσει την κυκλοφορία στο συγκεκριμένο δρόμο, που αποτελούσε εναλλακτική διαδρομή του εθνικού οδικού άξονα. Οι αγρότες προς το παρόν επιτρέπουν την κυκλοφορία μέσα από χωριά, ενώ αναφέρουν ότι στη συνέχεια, και ανάλογα με την εξέλιξη, θα προχωρήσουν και σε αυτό τον αποκλεισμό. Οι αγρότες, στις 3:30 μετά το μεσημέρι, απέκλεισαν συμβολικά για περίπου μισή ώρα τη σιδηροδρομική γραμμή που διέρχεται από κείνο το σημείο.

Οι αγρότες δηλώνουν αποφασισμένοι να παραμείνουν στα κομβικά σημεία που έχουν αποκλείσει.

Αντιπαράθεση Έξαρχου - Χατζηγάκη

"Η κυβέρνηση αντί να κωλυσιεργεί απέναντι στα αιτήματα των αγροτών οφείλει άμεσα να απαντήσει και να αναλάβει τις ευθύνες της", δήλωσε ο πολιτικός εκπρόσωπος του ΠΑΣΟΚ για θέματα Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, Βασίλης Έξαρχος, έπειτα από τις σημερινές δηλώσεις του υπουργού Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, κ. Σωτήρη Χατζηγάκη.

«Την ώρα που οι αγρότες με τους αγώνες τους διεκδικούν τη στήριξη του εισοδήματός τους και τη διασφάλιση της προοπτικής και του μέλλοντος τους, την ώρα που η κυβέρνηση έχει εγκαταλείψει τους γεωργούς και τους κτηνοτρόφους στο έλεος της αγοράς όπου ως γνωστόν κυριαρχούν τα καρτέλ που κερδοσκοπούν ανεξέλεγκτα, οι Υπουργοί Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων και Ανάπτυξης αντί να ασχοληθούν με αυτά τα πολύ κρίσιμα θέματα συζητούν για άλλη μία δήθεν μεταρρύθμιση, που ισχυρίζονται ότι προωθούν με την υπαγωγή του Ε.Φ.Ε.Τ. στο Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων. Είναι φανερό για άλλη μία φορά ότι η κυβέρνηση βρίσκεται σε αμηχανία και ασχολείται με την επικοινωνία και όχι με την ουσία.

Το ΠΑΣΟΚ έχει ολοκληρωμένο σχέδιο για να βγει η χώρα από την κρίση, έχει ολοκληρωμένο σχέδιο για τον αγροτικό τομέα. Στα πλαίσια αυτού του σχεδίου που παρουσίασε ο Πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ, Γιώργος Παπανδρέου στα Τρίκαλα εντάσσονται 10 άμεσα μέτρα, οικονομικής ανακούφισης και στήριξης του εισοδήματος των γεωργών και των κτηνοτρόφων.

Η κυβέρνηση αντί να προσποιείται ότι αγνοεί ή ότι δεν καταλαβαίνει αυτά τα μέτρα, αντί να κωλυσιεργεί απέναντι στα αιτήματα των αγροτών οφείλει άμεσα να απαντήσει και να αναλάβει τις ευθύνες της», είπε ο κ. Έξαρχος και συνέχισε:

«Το ΠΑΣΟΚ αναγνωρίζοντας τα προβλήματα των γεωργών και των κτηνοτρόφων με ευαισθησία και αίσθημα ευθύνης προτείνει:

1) Ένα δισεκατομμύριο ευρώ, από το συνολικό ποσό των 28 δισεκατομμυρίων ευρώ που δίνονται στις τράπεζες, να διοχετευθεί στον αγροτικό τομέα.

2) Άμεση ρύθμιση ληξιπρόθεσμων οφειλών των αγροτών που βαρύνονται από δάνεια, με επιμήκυνση του χρόνου αποπληρωμής και, στο χρονικό διάστημα της επιμήκυνσης, να συμπεριλαμβάνεται περίοδος χάριτος δύο ετών. Συγχρόνως, προτείνουμε την αύξηση του ορίου των δανείων για το κεφάλαιο κίνησης των αγροτών από την Αγροτική Τράπεζα, ώστε αυτοί να αποκτήσουν ρευστότητα για την κάλυψη του 100% των καλλιεργητικών τους αναγκών.

3) Το πάγωμα όλων των ενήμερων δανείων των αγροτών για δύο χρόνια, χωρίς δόσεις κεφαλαίου, χωρίς τόκους υπερημερίας, χωρίς ανατοκισμό των τόκων.

4) Την επέκταση των παραπάνω ρυθμίσεων για συγκεκριμένες περιπτώσεις υγιών και δυναμικών Οργανώσεων, Συνεταιρισμών, ομάδων παραγωγών, Ενώσεων Συνεταιρισμών, που βάσει αντικειμενικών κριτηρίων αντιμετωπίζουν προβλήματα, λόγω της γνωστής χρηματοπιστωτικής κρίσης - που θα ήταν δηλαδή υγιείς επιχειρήσεις, αλλά λόγω της κρίσης έχουν προβλήματα.

5) Την άμεση επέκταση του Ταμείου Εγγυοδοσίας Μικρών και Πολύ Μικρών Επιχειρήσεων, του ΤΕΜΠΜΕ δηλαδή, και στις επιχειρήσεις του αγροτικού τομέα, ώστε να υπάρξει διαμόρφωση ειδικών προϋποθέσεων για την απρόσκοπτη χρηματοδότηση των αγροτών.

6) Με βάση τα στοιχεία της παραγωγής του 2007, την αύξηση από 7% σε 11% της επιστροφής ΦΠΑ στους αγρότες που υπάγονται στο ειδικό καθεστώς για όλα τα προϊόντα φυτικής και ζωικής προέλευσης. Καταθέσαμε στις 7 Οκτωβρίου του 2008 αυτή την πρόταση στη Βουλή, που την απέρριψε βεβαίως η κυβερνητική πλειοψηφία. Εάν γινόταν δεκτή η πρότασή μας, θα αυξανόταν η επιστροφή ΦΠΑ που πήραν οι αγρότες το 2008 για όλα τα προϊόντα.

7) Την επιστροφή του ειδικού φόρου κατανάλωσης πετρελαίου, σε ποσοστό 4% επί του συνολικού ύψους των τιμολογίων πώλησης των αγροτικών προϊόντων, με βάση τα στοιχεία του 2007. Τονίζουμε ιδιαίτερα ότι οι συντελεστές επιστροφής ΦΠΑ 11% και ειδικού φόρου κατανάλωσης 4% θα αναπροσαρμόζονται με βάση τις εμπορικές τιμές των προϊόντων και τη συνολική αξία της αγροτικής παραγωγής.

8) Τη χορήγηση ουσιαστικού επιδόματος θέρμανσης από 300 έως 500 ευρώ σε ευπαθείς κοινωνικές ομάδες, ανάλογα με τη γεωγραφική περιοχή και, εκ των πραγμάτων, οι πιο βόρειες περιοχές και οι ορεινές περιοχές θα έχουν πάντα προτεραιότητα. Και γι' αυτό καταθέσαμε πρόταση στη Βουλή. Και αυτή η πρόταση απερρίφθη.

9) Την κατάργηση του ενιαίου τέλους ακίνητης περιουσίας (ΕΤΑΚ), που είναι ένα χαράτσι και για τους αγρότες. Θα επαναφέρουμε το καθεστώς του φόρου μεγάλης ακίνητης περιουσίας. Αυτό είναι ένα παράδειγμα της δίκαιης ανακατανομής του πλούτου στη χώρα μας.

10) Την αύξηση της επιδότησης του μεταφορικού κόστους ζωοτροφών για τις μειονεκτικές και τις νησιωτικές περιοχές, σύμφωνα με όσα προβλέπονται στους κανονισμούς 1405/2006 και 1914/2006.

Δεσμεύσεις Χατζηγάκη

Με σαφείς δεσμεύσεις για ικανοποίηση των αιτημάτων που προβάλουν με τις κινητοποιήσεις τους οι αγρότες σε όλη τη χώρα, εμφανίστηκε νωρίτερα ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης Σωτήρης Χατζηγάκης κατά τη διάρκεια τηλεοπτικής συζήτησης.

Ο κ. Χατζηγάκης διαβεβαίωσε ότι το υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης έχει αντιληφθεί το μέγεθος των δυσκολιών που αντιμετωπίζει αυτό τον καιρό ο αγροτικός κόσμος, συντάσσεται με τα αιτήματα των αγροτών, διεκδικεί σε κυβερνητικό και ευρωπαϊκό επίπεδο το «μεγαλύτερο κομμάτι» της πίτας για τους αγρότες και τις επόμενες μέρες θα μιλήσει με απτά μέτρα οικονομικής ενίσχυσης όσων έχουν πληγεί είτε από τις δύσκολες συνθήκες αγοράς για τα προϊόντα είτε από τις κλιματολογικές συνθήκες, που επηρέασαν δυσμενώς την εξέλιξη της παραγωγής.

Ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης απέφυγε να δεσμευθεί με συγκεκριμένο χρονοδιάγραμμα, τόνισε πως οι εκδηλώσεις διαμαρτυρίας των αγροτών διευκολύνουν τους χειρισμούς του στα αρμόδια όργανα της κυβέρνησης και της Ε.Ε., κάλεσε όμως τις συντονιστικές επιτροπές αγώνα των αγροτών να δώσουν στην κυβέρνηση τον απαραίτητο χρόνο για να προβεί στις κατάλληλες λύσεις και να μην υποκύψουν σε εύκολους εκβιασμούς.

Στήριξη από Αλαβάνο - ΓΣΕΕ - Νομαρχία Λάρισας

Τη στήριξη των εισοδημάτων των χαμηλόμισθων και των αγροτών, ζήτησε ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ, Αλέκος Αλαβάνος, χαρακτηρίζοντας «λάθος» το δρόμο, που ακολουθεί η κυβέρνηση της ΝΔ.

Ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ αναφέρθηκε και στις αγροτικές κινητοποιήσεις και κάλεσε την κυβέρνηση να πάρει μέτρα για την στήριξη και ενίσχυση των εισοδημάτων των αγροτών.

«Όπως στην ΕΕ δεν πάρθηκαν υπόψη οι δεσμεύσεις του Συμφώνου Σταθερότητας για την ενίσχυση των τραπεζών με εκατοντάδες δισεκατομμύρια, με τον ίδιο τρόπο πρέπει να σταματήσουν οι περιορισμοί για τη στήριξη των αγροτών. Χρειάζεται άμεση ενίσχυση τους εισοδήματος τους, στήριξη των επενδύσεων και του κόστους παραγωγής και να τους δοθούν κίνητρα», είπε.

Η ΓΣΕΕ εξέφρασε την πλήρη συμπαράσταση και αλληλεγγύη της στον αγώνα και στα αιτήματα των αγροτών που διεκδικούν την ενίσχυση και υποστήριξη της παραγωγής και του εισοδήματός τους.

«Οι εργαζόμενοι όπως και οι αγρότες μας, δοκιμάζονται σκληρά από την ίδια αντικοινωνική πολιτική που πλήττει το εισόδημα, την απασχόληση, τις κοινωνικές υπηρεσίες Υγείας, Παιδείας κ.λπ.», τονίζει σε ανακοίνωσή της και συνεχίζει: «Ο αγώνας των αγροτών μας είναι απόλυτα δίκαιος γιατί:

-Η αγροτική παραγωγή, τα προϊόντα και ο μόχθος των αγροτών μας συμπιέζονται τόσο από τις πολιτικές της κυβέρνησης όσο και από τις αποφάσεις της Ε. Ένωσης, οι οποίες οδηγούν τον αγροτικό κλάδο σε υπερχρέωση και αφανισμό.

-Ενώ τα εφόδια και οι προμήθειες έχουν εκτοξευθεί στα ύψη και διογκώνουν θεαματικά το κόστος παραγωγής, οι τιμές των προϊόντων μειώνονται δραματικά.

-Η κερδοσκοπία των μεσαζόντων και των εμπόρων συνεχίζεται ανενόχλητη για αυτό και οι αγρότες παραγωγοί πουλούν φθηνά ενώ οι εργαζόμενοι καταναλωτές αγοράζουν ακριβά (ακριβότερα από κάθε άλλη Ευρωπαϊκή Χώρα).

Την ώρα που δίνονται γενναιόδωρες ενισχύσεις 28 ΔΙΣ € στους Τραπεζίτες, είναι αδιανόητο και προκλητικό να μην ενισχύεται ανάλογα η αγροτική παραγωγή, η πραγματική οικονομία, η απασχόληση και το εισόδημα των αγροτών, εργαζομένων, συνταξιούχων, ανέργων.

Η ΓΣΕΕ θα εντείνει τον αγώνα μαζί και με τους αγρότες μας για την απόκρουση και ανατροπή των αντεργατικών και αντι -αγροτικών πολιτικών που υποβαθμίζουν συνολικά την ανθρώπινη και αξιοπρεπή επιβίωση μας».

«Η Νομαρχιακή αρχή Λάρισας, με ευθύνη και σοβαρότητα, βρέθηκε πάντοτε στο πλευρό των αγροτών του νομού μας που αγωνίζονταν για τα δίκαια αιτήματα τους.

Στην παρούσα κρίσιμη συγκυρία, που οι αγρότες του νομού επιλέγουν και πάλι το δρόμο του αγώνα, η Νομαρχία Λάρισας δεν μπορεί παρά να βρίσκεται δίπλα τους» δήλωσε ο νομάρχης Λάρισας κ. Λουκάς Κατσαρός με αφορμή τις αγροτικές κινητοποιήσεις.

Συνεχίζοντας τις δηλώσεις ο νομάρχης ανέφερε τα εξής: «Οι γεωργοί και οι κτηνοτρόφοι του νομού, όπως έχουμε επισημάνει σε όλους τους τόνους, δίνουν σήμερα αγώνα επιβίωσης.

Η ανάγκη για την αναπλήρωση του χαμένου εισοδήματος τους είναι πλέον επιτακτική και άμεση.

Η κυβέρνηση επιβάλλεται να σκύψει με ευαισθησία πάνω στο αγροτικό πρόβλημα και να ξεκινήσει διάλογο μαζί τους με μοναδικό θέμα τη στήριξη των αγροτών.

Ταυτόχρονα, να ζητήσει από την Ε.Ε. να κατανοήσει τη σημερινή δύσκολη οικονομική συγκυρία και να είναι ελαστική στους περιορισμούς που επιβάλλει για τη στήριξη των αγροτών με εθνικούς πόρους.

Εκφράζουμε τη συμπαράσταση μας στον αγώνα των αγροτών.

Ζητάμε μαζί τους μέτρα για την οικονομική στήριξη τους, για τη μείωση του κόστους παραγωγής και την εξασφάλιση της βιωσιμότητας και της προοπτικής της μικρής και μεσαίας αγροτιάς.

Παίρνουμε την πρωτοβουλία και φέρνουμε το αγροτικό ζήτημα στο επόμενο Νομαρχιακό Συμβούλιο για μια ευρεία συζήτηση για την ενημέρωση των πολιτών και τη στήριξη των αγροτών του νομού μας».

Share on Google Plus

About kalimerisnikos

Author Details