Γενοβέφα Γκουτζινοπούλου μια Φαρσαλινή στο Ιππικό του Γαζή

 Η Γενοβέφα Γκουτζινοπούλου γεννήθηκε στα Φάρσαλα απο εύπορη οικογένεια με δημοκρατικές καταβολές  Η Γενοβέφα απο μικρή εντάχθηκε στις γραμμές της ΕΠΟΝ , δούλεψε δραστήρια και αναδείχθηκε  στ'ελεχος της. Πρωτοστάτησε αλλά και πήρε ενεργό μέρος στο συλλαλητήριο  διαμαρτυρίας των γυναικών , που έγινε το 1943 μπροστά στο Γερμανικό φρουραρχείο . Το 1947 , βλέποντας τις βιαιοπραγίες τους σκοτωμούς αθώων πολιτών απο τις παρακρατικές και εγκληματικές συμμορίες που δρούσαν στην περιοχή ,αποφάσισε να πάρει τον δρόμο του  βουνού και να ενταχθεί εθελοντικά στο  Δημοκρατικό στρατό.  Όλο τον καιρό υπηρετούσε στα τμήματα της Θεσσαλικής Ταξιαρχίας Ιππικού και ανέπτυξε εξαιρετικλα σημαντική πολεμική  δράση . Διακρινόταν για την παλικαριά της στις μάχες. Στις 8 Μαρτίου 1949 τραυματίστηκε σε μάχη κοντά στο χωριό Μπεκήδες Φαρσάλων και πιάστηκε αιχμάλωτη απο τον στρατό. Τήν ημέρα αυτη η ταξιαρχία βρέθηκε περικυκλωμένη στην μέση του Θεσσαλικού κάμπου απο μεγάλη δύναμη του στρατού υποστηριζόμενη απο αεροπορία.


Η Γένοβα έχοντας το οπλοπολυβόλο στα χέρια της έπιασε ένα μικρό ανάχωμα και απο εκεί ξαπλωμένη στις λάσπες συνέχισε αδιάκοπα να ρίχνει ριπές στα μπουλούκια του στρατού που επιτίθεντο.

Αρνείται να παραδοθεί και συνεχίζει να πολεμά ως την στιγμή που τραυματίζετε και πιάνεται αιχμάλωτη.

Οι στρατιώτες την μεταφέρουν στα Φάρσαλα όπου την επόμενη ημέρα και αφού την είδαν χωρίς λάσπες πλυμένη και με τα μαλλιά χτενισμένα σε δύο μακριές κοτσίδες , ξαφνιάστηκαν απο την ομορφιά της.

Από τα φάρσαλα μεταφέρθηκε στη Λάρισα όπου αργότερα πέρασε στρατοδικείο και καταδικάστηκε σε θάνατο. Στο δικαστήριο κράτησε συνεπή αγωνιστική στάση, αρνήθηκε την πρόταση του προέδρου να δηλώσει μεταμέλεια , ώστε να πάρει το Στρατοδικείο κάποια πιο ευνοική απόφαση.

Ιδιαίτερα θαρραλέα ήταν η στάση της λίγο πρίν την εκτέκεση. Με ηρεμία έβγαλε το δαχτυλίδι της , τα σκουλαρίκια της και τον Σταυρό από τον λαιμό της  και τα έδωσε σε μια συγκραυούμενη της λέγοντας: <πάρτα να με θυμάσαι ,ναμην τα πάρουν οι εγκληματίες που θα με σκοτώσουν>

Βγαίνοντας στο προαύλιο φώναξε: <Θάνατος στους προδότες και όσοι ζήσετε αγωνιστείτε σκληρά  για την λευτεριά την δημοκρατία και την παγκόσμια ειρήνη . Ζήτω ο ΔΣΕ>

ΠΗΓΗ ΚΑΤΣΗΣ ΜΗΤΣΟΣ


Share on Google Plus

About kalimerisnikos

Author Details