Αρχαία Σκοτούσσα - Τρία χρόνια αρχαιολογικής έρευνας


Εκδήλωση, στην οποία έγινε ο απολογισμός του αρχαιολογικού έργου που εκπονείται τα τρία τελευταία χρόνια στην αρχαία Σκοτούσσα, πραγματοποιήθηκε στο Πολιτιστικό Κέντρο Φαρσάλων, παρουσία επισήμων και πλήθους κόσμου.
Το αρχαιολογικό πρόγραμμα της Σκοτούσσας είναι το αποτέλεσμα της συνεργασίας του πανεπιστημίου της Messina της Ιταλίας και της Εφορείας Αρχαιοτήτων Λάρισας και υλοποιείται υπό την αιγίδα και τη στήριξη του Δήμου Φαρσάλων. Συμμετέχουν συνολικά 36 άτομα, εκ των οποίων τα 27 είναι Ιταλοί.
Η διεύθυνση του προγράμματος ανήκει στον καθηγητή Francesco La Torre και στην αρχαιολόγο της Εφορείας Αρχαιοτήτων Λάρισας κ. Σοφία Καραπάνου.
Υπεύθυνη της διοργάνωσης ήταν η κ. Βάσω Κων. Νούλα, ειδική συνεργάτις του δημάρχου Φαρσάλων, αρχαιολόγος και μέλος του αρχαιολογικού προγράμματος της Σκοτούσσας, η οποία κατά την εναρκτήρια ομιλία της, ανέφερε μεταξύ άλλων τα εξής:
"... Σκοπός της σημερινής εκδήλωσης είναι να παρακολουθήσουμε τα αποτελέσματα, τα εντυπωσιακά αποτελέσματα της επίπονης, ανασκαφικής εργασίας μιας μεγάλης διεπιστημονικής ομάδας ανθρώπων. Μιας ομάδας που συγκροτήθηκε στα χώματα της Σκοτούσσας προερχόμενη ως επί το πλείστον από την Ιταλία και το πανεπιστήμιο της Messina, υπό τη διεύθυνση του καθηγητή κ. Francesco La Torre, αλλά και από την Ελλάδα, και την Εφορεία Αρχαιοτήτων Λάρισας, υπό τη διεύθυνση της γνωστής και αγαπητή σε όλους μας κ. Σοφίας Καραπάνου. Στον Δήμο Φαρσάλων νιώθουμε υπερήφανοι γιατί πιστεύουμε ότι δίχως την ουσιαστική, έμπρακτη συμβολή μας, με υλικό και έμψυχο δυναμικό, τούτο το επιστημονικό εγχείρημα δεν θα θεμελιωνόταν, ούτε θα ευδοκιμούσε τόσο σύντομα και αποτελεσματικά.
Συναντιόμαστε, λοιπόν, πρωτίστως για να γνωρίσουμε το αρχαιολογικό έργο, αλλά συνάμα και για να αποδώσουμε την πρέπουσα τιμή σε εκείνους που με αφοίσωση, επιμονή και φροντίδα για τρίτη επιχειρησιακή περίοδο, συνεχίζουν να ιχνηλατούν τα λείψανα της αρχαίας γης της Σκοτούσσας και ψηφίδα την ψηφίδα ξαναφτιάχνουν την εικόνα της ζωής αυτής της πολύβουης κάποτε πόλης, που πορεύθηκε για χιλιάδες χρόνια, γράφοντας τη δική της ξεχωριστή ιστορία, μιας πόλης που κάποτε υπήρξε μια από τις πιο γνωστές του αρχαίου κόσμου και η τύχη της διασταυρώθηκε ξανά και ξανά με την αρχαία ιστορία.
Περισσότερα Εδώ!
Share on Google Plus

About kalimerisnikos

Author Details