Στήν Ανατολική Ρωμυλία μετά απο εκατό χρόνια λειτούργησε και πάλι ο Αγιος Αθανάσιος!- Αποστολή του Δήμου Δομοκού.



Μετά από 110 χρόνια λειτούργησε η Εκκλησία του Αγίου Αθανασίου στο όρος καλέ μπαίρ της Ανατολικής Ρωμυλίας! Με αφορμή το χτίσιμο της νέας Εκκλησίας και την τέλεση του κουρμπανιού, ο αδελφοποιημένος Δήμος Τούτζας κάλεσε τον Δήμο Δομοκού να παραστεί στην εκδήλωση στις 12 Ιουνίου 2016. Στην εκδήλωση παραβρέθηκαν και πάνω από 100 Μοναστηριώτες από διάφορα χωριά της Ελλάδος αλλά και άλλοι Έλληνες που ξεπέρασαν τους 200!!!
Πριν τα θυρανοίξεια του Ναού, ο Δήμαρχος Τούτζας καλώς όρισε τους φιλοξενούμενους έλληνες και τόνισε την σημασία του χώρου αυτού για την Ελληνοβουλγαρική φιλία, στο ίδιο μήκος κινήθηκε και η η ομιλία της πρόεδρου της ΠΟΣΑΡ κ Παπαχρηστούδη  αλλά και των άλλων δύο ομιλητών του κ Σλάβι Ιβανόφ και του Προέδρου του Δημοτικού Συμβουλίου Δομοκού κ Νικολάου Καλημέρη. Ο πρόεδρος του Δομοκού είπε στην ομιλία του <...Σεβασμιότατοι ...Κύριε Δήμαρχε του Δήμου Τούτζας…Γκεόργκι Γκεορκιεφ….κύριε Βουλευτές κ Αντιδήμαρχε Κ Στάντσιου Σταύρεφ κύριες πρόεδρε του Μεγάλου Μοναστηρίου Σλάβι Ιβανόβ κύριοι επίσημοι ….κυρίες και κύριοι !!!
Θέλω να ευχαριστήσω δημόσια τον Δήμο Τούτζας και τον Δήμαρχο κ Γκεόργκι Γκεοργκίεβ για την πρόσκληση του να παραβρεθούμε για μια ακόμα φορά σε αυτή την εκδήλωση  που εμείς οι Μοναστηριώτες ονομάζομαι εδώ και πολλούς αιώνες κουρμπάνι …και ο Δήμαρχος κ Γκεοργκιέβ το ονομάζει πλέον….. αντάμωμα Ελληνοβουλγαρικής φιλίας!!
Είναι γεγονός ότι ο Νέο Μοναστήρι της Ελλάδος και το Μεγάλο Μοναστήρι  της Βουλγαρίας αποτελούν τα τελευταία χρόνια την άγκυρα σταθερότητας τις φιλίας των δύο Δήμων μας.
Φέτος η χρονιά είναι ιστορική μιας και η εκκλησία του Αγίου Αθανασίου κατασκευάστηκε και πάλι μετά από έναν αιώνα περίπου!!
Ο Δήμος Δομοκού δεν θα μπορούσε να λείψει από ένα τέτοιο γεγονός !!
Είναι γνωστή η ιστορία σε όλους τους Μοναστηριώτες σχετικά με την τέλεση του κουρμπανιού σε αυτόν εδώ τον τόπο, την παρουσία του ελαφιού, τις θυσίες και όλα τα σχετικά που συνδέουν τον θρύλο του Αγίου Αθανασίου .
Άγνωστη όμως είναι η ιστορία για το πώς φθάσαμε σήμερα να είμαστε όλοι εδώ και να κάνουμε τα εγκαίνια αυτού του ναού…κύριοι θα παρακαλούσα να χειροκροτήσετε τους κύριους Μηνούδη Γιάννη , τον πρόεδρο κ Σλάβι Ιβανόφ και τον Μοναστηριώτη Κώστα Μπουτζικούδη που ήταν οι πρώτοι που ανέβηκαν εδώ πάνω μετά από  100 χρόνια και έβαλαν τα θεμέλια για αυτό που εμείς θα κάνουμε σήμερα!!!

Οι κάτοικοι του Νέου Μοναστηρίου αν και πέρασαν σχεδόν εκατό χρόνια από την ημέρα που έφυγαν από εδώ ποτέ δεν ξέχασαν τον άγιο Αθανάσιο και πάντα τον μνημονεύουν, ακόμα και σήμερα!!
Για αυτήν λοιπόν την εκκλησία του Αγίου Αθανασίου … οι σημερινοί κάτοικοι του Ν Μοναστηρίου την Πέμπτη που μας πέρασε… στο εκεί ελληνικό κουρμπάνι, συγκέντρωσαν με δωρεές, ένα χρηματικό ποσό ,με το οποίο αγόρασαν και δωρίζουν στο νέο ναό του Αγίου Αθανασίου..
…….ΤΟ ΆΓΙΟ ΠΟΤΉΡΙΟ  ….ΤΟΝ ΑΓΙΟ ΔΙΣΚΟ ΚΑΙ ΤΟΝ ΑΣΤΕΡΙΣΚΟ 
…..ΤΗΝ ΛΟΓΧΗ ΚΑΙ ΤΗΝ
και μαζί με τα παραπάνω τα ιερά καλύμματα!
Εδώ θα ήθελα να εκφράσω τις ευχαριστίες μου αλλά και τις ευχαριστίες των Μοναστηριωτών του Δήμου Δομοκού , στους ανθρώπους που συνέβαλαν ώστε να ανεγερθεί ο συγκεκριμένος ναός, και είχαν στις πλάτες τους όλο αυτό το διάστημα την ευθύνη της αποπεράτωσης!
Φίλοι μου… από τα βάθη της καρδιά μου εύχομαι ο παντοδύναμος κύριος να διαφυλάττει άσειστο τον ιερό τούτο ναό , και να τον αναδείξει κέντρο της πνευματικής ζωής της ενορίας , αλλά και φάρο της Ελληνοβουλγαρικής φιλίας!!

Η ομιλία της κ Παπαχρηστούδη....<" ..Αδέλφια Μοναστηριωτες...
.Κύριε Δημαρχε σας ευχαριστώ εκ μέρους της Ομοσπονδίας μας,αρχικά για την επίσημη πρόσκληση σας και την φιλοξενία σας, την οποία και δέχτηκαμε με ιδιαίτερη χαρά και συγκίνηση .
Σήμερα ανταμωνουμε στη γιορτή του Κουρμπανιου.
Είναι ένα έθιμο που έρχεται από την αρχαιότητα, είναι ένα έθιμο που το αναβιωναν οι πρόγονοί μας ,είναι ένα έθιμο που καλά κρατεί μέχρι σήμερα ,χάρη στην αγάπη σας , χάρη στο αγκάλιασμα σας, και που έγινε θεσμός, δίνοντας σε μας τους απογόνους των Ελλήνων εξ Ανατολικης Ρωμυλίας Βόρειας θρακης, τη δυνατότητα ,με συγκίνηση μεγάλη να ερχόμαστε και να προσκυνούμε τις πατρογονικές μας Εστίες!
Κάθε αναβίωση ηθών και εθίμων ,λαογραφικών ,θρησκευτικών Παραδόσεων και Τοπικων εκδηλώσεων, πραγματικά αποτελεί σημαντική παράμετρο για την επιστροφή στις ρίζες μας, ανακτώντας έτσι τις Αξίες των προγόνων μας,απαραίτητα εφόδια για ολους μας να συνεχίσουμε την κοινη ιστορική πορεία μας.
Σας ευχαριστούμε από καρδιάς για αυτές τις όμορφες γεμάτες γλυκες θυμησες ,μέσα από τις εικόνες των προγόνων μας,στιγμές που μας χαρίζετε..!
Σήμερα σύσσωμη η ΠΟΣΑΡ βρίσκεται κοντά σας, με τον Επιτημο Πρόεδρο της, τον πρώην Πρόεδρο της, με Συμβούλους των προηγούμενων
Δ Σ. Γιαννη Πραντσίδη, Ντινο Μοσχιδη, όπως του νυν Δ.Σ. της, Αντιπροεδρο, Κωστα Μαμουδακη, Συνυπεύθυνο Θρακης ,Δήμο Βουλγαρουδη,με τον Σύλλογο "Ανατολική Ρωμυλία" Τρικαλων Ημαθίας, με Μονστηριωτες από το Νέο και Μεγάλο Μοναστήρι,με αντιπροσώπους Συλλογων μελών μας , με φίλες και φίλους της Παράδοσης μας.
Ή ΠΟΣΑΡ για τα Θυρανοιξια του Ι.Ναού του Αγίου Αθανασιου,εδώ στον όμορφο αυτό τόπο, ταπεινά χαρίζει την εικόνα της Αναλήψεως του Κυρίου, μια που με αφορμή του Εορτασμου της , οι πρόγονοί μας , πάντα ετοίμαζαν το καθιερωμένο Κουρμπάνι.
Τονίζουμε δε , την παρουσία και τη σημαντική εξισου συμβολή του Δ.Σ. του αδελφοποιημενου Δημου Δομοκού,με τον Δήμο Τουντζας.
Ο κάθε Πρόεδρος της Ομοσπονδίας μας, έβαλε το δικό του λιθαράκι ώστε να γίνει θεσμός αυτή η εκδήλωση.
Ομως ας μη ξεχνάμε πως όλα αυτά ξεκίνησαν ,πριν από 8 περίπου χρόνια, από το μεράκι και την αγάπη για τη διάσωση και διάδοση της λαογραφίας μας ,του Επιτημου Προέδρου μας, Ιωαννη Μηνουδη ,και του πρώην Αντιπροέδρου μας Κωστα Μπουτσικουδη,μετά απο μία σειρά διαβουλεύσεων και προβληματισμών μεταξύ αυτών και του αεικίνητου Προέδρου, του εδώ Μεγαλου Μοναστηριού ή Γκουλια Μοναστήρ , Σλαβο,
τους τους οποιους και ευχαριστούμε θερμά!
Κλείνοντας ,και ευχαριστώντας σας για άλλη μία φορά, σας προσκαλούμε, στο 6ο Πανελλήνιο Αντάμωμα των Ελλήνων εξ Ανατολικής Ρωμυλίας, στο Αιγίνιο Δημου Πύδνας- Κολινδρού ,στις 9/7/2016,
όπου ζουν και δραστηριοποιειουνται απόγονοι τους , από το Ακ Μπουναρ το σημερινό Ιντσοβο και από το Καβακλι το σημερινό Τοπολογκραντ!!
Σας ευχομαι καλή δύναμη και καλή συνέχεια στο τόσο σημαντικό έργο σας!!
Ή συγκίνηση μας μεγάλη!!
Καλή Ανταμωση να έχουμε! "


Ο Γιάννης Μηνούδης σέρνει πρώτος το χορό!!!! Ακολουθούν Σλάβι Ιβανόβ πρόεδρος του Μεγάλου Μοναστηρίου, Μεριστούδης, Πραντσίδηςμ Καραδέδος!!!

ο Πρόεδρος του ΔΣ Δομοκού κ Καλημερης Ν με τον βουλευτή κ Κίρτσιο Καραγκιόζοβ!:
το καλέ μπαίρ!

Ναστούδης- Γκανίδης
Ο Χοροδιδάσκαλος Γιάννης Πραντσίδης- Καλημέρης - και οι πρώην πρόεδροι της ΠΟΣΑΡ , Γιάννης Μηνούδης  και ο καρδιολόγος Μεριστούδης!

ο σλάβι !

Ιβάν μπόιτσεβ- Τσιλαλή-Καλημέρης -Ο Δήμαρχος γκεόργκι γκεοργκίεβ 

η πρόεδρος ποσαρ Παπαχρηστούδη!


τα δώρα των Μοναστηριωτών

Ο ΑΓΙΟΣ ΑΘΑΝΑΣΙΟΣ

ΕΙΣΟΔΟΣ ΑΠΟ ΤΗΝ ΠΛΕΥΡΑ ΤΗΣ ΓΙΑΜΠΟΛΗΣ


ΝΑΣΤΟΥΔΗΣ-ΓΙΑΝΝΗΣ ΓΚΑΝΙΔΗΣ
Share on Google Plus

About kalimerisnikos

Author Details