Πτώση βάσεων..αλλά ως ΠΌΣΟ?

Εκτιμήσεις διαφόρων ΜΜΕ με τελευταία αυτή της καθημερινής δείχνουν ότι οι βάσεις στις σχολές θα έχουν πτώση και μάλιστα μεγάλη! Στην προσπάθεια εκτιμήσεις δίνουν πτώση έως 200 μόρια στις Ιατρικές  σχολές , πτώση ως 500 μόρια στις μέσες σχολές , ενώ κάνουν λόγω για ως και 1700 μόρια πτώση σε σχολές τις περιφέρειας.
  Η αγωνία πολλών μαθητών και γονέων βρίσκονται στο αποκορύφωμα αφού μένουν ακόμα 40 ημέρες για τα τελικά αποτελέσματα!
Εκτιμήσεις κάνει πέρα απο την Καθημερινή και ο Χαράμπος Φιλιππίδης μαθηματικός !
Αριστούχοι με το κιάλι

Με την κίνηση των βάσεων εισαγωγής στα ανώτατα ιδρύματα της χώρας και εφέτος στο κέντρο ενδιαφέροντος χιλιάδων οικογενειών, η περίφημη αριστεία φαίνεται ότι... ηττήθηκε. Η πτώση των βάσεων, όπως έδειξαν τα στατιστικά στοιχεία που έδωσε στη δημοσιότητα την περασμένη εβδομάδα το υπουργείο Παιδείας, θα είναι στην πλειονότητα των περιπτώσεων εντυπωσιακή. Με εξαίρεση το 5ο των οικονομικών επιστημών (που επίσης θα έχουν πτώση αλλά μικρότερη), οι βάσεις εισαγωγής στις περισσότερες σχολές της χώρας αναμένεται ότι εφέτος θα... κατρακυλήσουν.

Τα στατιστικά δείχνουν βαθμολογικό «Βατερλό» σε αρκετά μαθήματα συγκριτικά με πέρυσι και μείωση των αριστούχων κατά 50% σε σχέση με την περυσινή χρονιά. Οι βαθμολογίες από 18 ως 20 στα βασικά μαθήματα έπεσαν από το 5% που είχε καταγραφεί πέρυσι στο 1%. Δηλαδή, 4% λιγότεροι είναι εφέτος οι αριστούχοι υποψήφιοι στα Αρχαία Ελληνικά, στα Μαθηματικά και στη Φυσική. Στην άλλη όχθη της βαθμολογικής κλίμακας, αυξημένοι κατά πολύ είναι οι υποψήφιοι με βαθμολογίες κάτω από τη βάση (0-10).

Η πτώση των βάσεων θα είναι εντυπωσιακή σε τμήματα της επαρχίας που έχουν ομοειδή τους τμήματα στα αστικά κέντρα, καθώς εφέτος οι «μετακινήσεις» δεν ευνοούνται λόγω μείωσης των δικαιούχων μετεγγραφών.

Στα Μαθηματικά, στη Φυσική, στα Αρχαία και στη Βιολογία Κατεύθυνσης η βαθμολογική «σφαγή» είναι θεαματική και αυτό αποτελεί και την πυξίδα της εφετινής κίνησης των βάσεων, καθώς αυτά είναι τα μαθήματα που επηρεάζουν το 2ο (θετικές επιστήμες), το 3ο (επιστήμες υγείας) και το 4ο επιστημονικό πεδίο (τεχνολογικές επιστήμες).

Στην πολυπληθή Τεχνολογική Κατεύθυνση το ποσοστό της αποτυχίας (γραπτά κάτω από τη βάση) «άγγιξε» το 80% ξεπερνώντας για πρώτη φορά τα παραδοσιακά δύσκολα Μαθηματικά, όπου το ποσοστό αποτυχίας εφέτος ήταν 70%.

Είναι χαρακτηριστικό ότι, ενώ πέρυσι είχαμε 1.600 υποψηφίους για τα πανεπιστήμια και τα ΤΕΙ της χώρας με βαθμολογίες από 18 ως 20 (5% επί του συνόλου), εφέτος έχουμε μόλις 300 (0,95%). Ανάλογες είναι οι μειώσεις των αριστούχων στη Φυσική και στα Μαθηματικά. Συγκεκριμένα οι αριστούχοι στα Αρχαία εφέτος είναι 0,95% (πέρυσι 5%), στα Μαθηματικά 1,3% (πέρυσι 4,68%) και στη Φυσική 1,25% (πέρυσι 4,95%).


«Ακτινογραφία» των βαθμολογιών
Πέφτουν οι Πολυτεχνικές και οι Ιατρικές, 300 μόρια πιο χαμηλά η Νομική

Ο εκπαιδευτικός και αναλυτής των στατιστικών στοιχείων των βαθμολογιών κ. Γ. Χατζητέγας«αποκρυπτογραφεί» για «Το Βήμα» τα βαθμολογικά στοιχεία που ανακοίνωσε το υπουργείο Παιδείας.
  • Οι Ιατρικές Σχολές εκτός Αθήνας πιθανότατα θα κινηθούν κάτω από τα 19.000 μόρια. Πτωτικές θα είναι οι κινήσεις και στις Φαρμακευτικές και Οδοντιατρικές Σχολές, που θα πέσουν κάτω και από τα 18.000 μόρια.
  • Πτώση σχεδόν 900 μορίων αναμένεται στο Τμήμα Βιολογίας της Αθήνας, ενώ το περίφημο Τμήμα Πληροφορικής και Τηλεματικής του ίδιου ιδρύματος θα έχει επίσης πτώση εκατοντάδων μορίων.
  • Η βάση της Νομικής Σχολής της Αθήνας αναμένεται ότι θα είναι σχεδόν 300 μόρια χαμηλότερη από πέρυσι, ενώ εκείνη της Θράκης αναμένεται ότι θα πέσει κάτω και από τα 18.000 μόρια. Πτώση σχεδόν 900 μορίων πιθανολογείται και για την Ψυχολογία της Αθήνας.
  • Οι Πολυτεχνικές Σχολές θα παρουσιάσουν τις πιο εντυπωσιακές πτώσεις. Στον Βόλο το Τμήμα Πολιτικών Μηχανικών μπορεί να πέσει και κατά 1.300 μόρια, ενώ στο αντίστοιχο τμήμα της Αθήνας και του Εθνικού Μετσοβίου Πολυτεχνείου η πτώση της βάσης θα είναι της τάξεως των 500 μορίων. Στην Περιφέρεια, λόγω της αλλαγής του θεσμού των μετεγγραφών, η πτώση της ζήτησης και ακολούθως των βάσεων μπορεί να ξεπεράσει τα 1.000 μόρια. Στην Αθήνα και στο Πολυτεχνείο η πτώση των βάσεων μπορεί να φτάσει και τα 500 μόρια.
  • Στο Τμήμα Μαθηματικών Αθήνας αναμένεται πτώση της βάσης σχεδόν 800 μορίων και μεγαλύτερη των 1.000 μορίων στο Φυσικό του ίδιου πανεπιστημίου.
  • Πτωτικές αλλά πιο συγκρατημένα θα είναι οι τάσεις στις βάσεις και των οικονομικών τμημάτων στην Αθήνα αλλά και στην Περιφέρεια. Στο Τμήμα Οικονομικής Επιστήμης του Οικονομικού Πανεπιστημίου Αθηνών αναμένεται πτώση της βάσης περίπου 100 μορίων. Το ίδιο και στο Τμήμα Λογιστικής και Χρηματοοικονομικής Επιστήμης του ίδιου ιδρύματος. Στην Πληροφορική στο ίδιο πανεπιστήμιο η πτώση θα είναι επίσης πολλών εκατοντάδων μορίων.



Share on Google Plus

About kalimerisnikos

1 comments:

Unknown είπε...

Η ΕΠΙΤΥΧΙΑ χωρίς ΗΘΙΚΗ ΚΑΙ ΑΝΤΙΛΗΨΗ οδηγεί ΣΕ ΑΤΥΧΙΑ........


Η δε ΑΡΙΣΤΕΙΑ χωρίς ΙΘΙΚΗ ΚΑΙ ΑΝΤΙΛΗΨΗ δεν προεξοφλεί ΑΠΟΛΥΤΩΣ ΤΙΠΟΤΑ ….........


ΠΑΡΑΤΗΡΗΤΗΣ

Author Details