Τοποθέτηση της Λαϊκής Συσπείρωσης Δομοκού για την κατάργηση της κρατικής επιχορήγησης προς τους δήμους

Τοποθέτηση της Λαϊκής Συσπείρωσης Δομοκού για την κατάργηση της κρατικής επιχορήγησης προς τους δήμους

Τοποθέτηση της Λαϊκής Συσπείρωσης Δομοκού προ ημερήσιας διάταξης στο Δ.Σ του Δήμου για την κατάργηση της κρατικής επιχορήγησης προς τους δήμους
   Θα ήθελα  κ. Δήμαρχε και κ.επικεφαλής της μείζονος μειοψηφίας να κάνετε ένα σχολιασμό σε ένα θέμα που μας αφορά άμεσα και δεν αναφέρομαι σε αυτά που λέει κατά καιρούς ο κ. Μάνος στα κανάλια αλλά στην αποδοχή από τον υπουργό Οικονομικών της νέας συγκυβέρνησης της πρότασης για κατάργηση της κρατικής χρηματοδότησης στους δήμους. Είναι μείζον θέμα και αποτελεί απόδειξη προθέσεων και σκέψεων της συγκυβέρνησης.
 Ο κ. Βαρουφάκης δήλωσε ότι, αφού τελειώσει με το αίτημα παράτασης της δανειακής σύμβασης - μνημονίου, θα καταπιαστεί με τα οικονομικά των ΟΤΑ για τη μεθόδευση κατάργησης των 2,6 δισ. που μέσω των ΚΑΠ αποδίδονται στους δήμους.
   Η συζήτηση αυτή δεν είναι καινούργια, κρύβεται πίσω από την περιβόητη "οικονομική αυτοτέλεια των Δήμων" που προπαγανδίζουν από κοινού παλιοί και νέοι συγκυβερνήτες. Πατάει πάνω στη μείωση κατά 65% της χρηματοδότησης από τον κρατικό προϋπολογισμό (ΚΑΠ - ΣΑΤΑ μηδενικό από το Πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων) που δέχτηκαν πάλι από κοινού την τελευταία πενταετία.
   Η συγκυβέρνηση Τσίπρα - Καμμένου, αποδεχόμενη και δημόσια πλέον ως επίτευγμα τη δημοσιονομική προσαρμογή που πέτυχε η προηγούμενη κυβέρνηση, δεσμεύεται ότι αποτελεί σημείο εκκίνησης αυτή η προσαρμογή. Στους Δήμους αυτό σημαίνει ότι από τα 2,239 δισ. που ήταν τα ίδια έσοδα να πάνε στο 2,717 δισ. το 2018. Η άγρια πρόσθετη βαριά φορολόγηση των δημοτών θα ενταθεί.
   Μία επιπλέον απόδειξη ότι η φορομπηχτική πολιτική θα ενταθεί είναι οι δηλώσεις του υπουργού Εσωτερικών για προσλήψεις στις ανταποδοτικές υπηρεσίες των δήμων. Δηλαδή όχι μόνο συνέχιση της πληρωμής από τους εργαζόμενους για υπηρεσίες που πρέπει να παρέχονται δωρεάν (παιδικοί σταθμοί - πολιτισμός - αθλητισμός), αλλά κάλυψη των προσλήψεων στους δήμους, με μισθούς που θα βγαίνουν από το λεηλατημένο εισόδημα των δημοτών.
   Η καταδίκη αυτών των μεθοδεύσεων πρέπει να γίνει υπόθεση του λαού που καλείται να πληρώσει ξανά το λογαριασμό.
Για τη ΛΑΪΚΗ ΣΥΣΠΕΙΡΩΣΗ ΔΟΜΟΚΟΥ 20.02.2015     
 Χρήστος Νιάνιος
Share on Google Plus

About kalimerisnikos

Author Details