Κατατέθηκε στην παγκόσμια κοινότητα Γλωσσολογίας η Γραμματική του Νέου Μοναστηρίου!

Παρουσιάστηκε πριν από λίγο στην αίθουσα εκδηλώσεων Θεσσαλιώτιδας στο Νέο Μοναστήρι το βιβλίο του Μοναστηριώτη Παύλου Αλμπανούδη <το γλωσσικό ιδίωμα των Μοναστηριωτών Ανατολικής Ρωμυλίας> .
Τήν εκδήλωση συντόνισε ο πρώην Δήμαρχος Θεσσαλιώτιδας Δήμος Γκανίδης και προλόγισε ο φιλόλογος και πρώην Γυμνασιάρχης Ν Μοναστηρίου κ Μανώλης Ιτούδης, Χαιρετισμούς απηύθυναν οι : Αντώνης Βουλκούδης πρόεδρος και διοργανωτής της εκδήλωσης του επιμορφωτικού Συλλόγου, ο Αντιδήμαρχος Θεσσαλιώτιδας κ Ιτούδης Γεώργιος, και ο Πρόεδρος του Δημοτικού Συμβουλίου Δομοκού κ Νικόλαος Καλημέρης.
Στο τέλος της εκδήλωσης ο Πρόεδρος του ΔΣ Δομοκού απένειμε  τιμητική πλακέτα στον συγγραφέα για την  προσφορά του!







λίγα λόγια για το βιβλίο.......
ΤΟ ΓΛΩΣΣΙΚΟ ΙΔΙΩΜΑ ΤΩΝ ΜΟΝΑΣΤΗΡΙΩΤΩΝ ΑΝΑΤΟΛΙΚΗΣ ΡΩΜΥΛΙΑΣ
Συγγραφέας: Παύλος Αλμπανούδης

Το βιβλίο με τίτλο «Το γλωσσικό ιδίωμα των Μοναστηριωτών (περιοχής Καβακλί) Ανατολικής Ρωμυλίας (Φωνητική-Μορφολογία (κλιση, παραγωγή, σύνθεση)-Σύνταξη-Λεξιλόγιο-Ονοματολογία-Κείμενα) »  του κ. Παύλου Αλμπανούδη  εξετάζει από όλες τις πλευρές το γλωσσικό ιδίωμα των Μοναστηριωτών της περιοχής Καβακλί Ανατολικής Ρωμυλίας. Περιλαμβάνει εκτενή γεωγραφικοϊστορική εισαγωγή, ανάλυση των βασικών στοιχείων της φωνητικής, τη μορφολογία του ιδιώματος, βασικά στοιχεία του λεξιλογίου με αναλυτική αναφορά στους αρχαϊσμούς του ιδιώματος και στις επαφές με άλλες βαλκανικές γλώσσες, καθώς και ονοματολογικούς καταλόγους. Τα κείμενα που υπάρχουν στο τελευταίο μέρος του βιβλίου προσφέρουν ένα επιπλέον πεδίο έρευνας. Πρόκειται για ένα βόρειο ιδίωμα του περιφερειακού ελληνισμού με ιδιαίτερα χαρακτηριστικά και με ιδιαίτερο γλωσσολογικό, λαογραφικό και εθνολογικό ενδιαφέρον. Η περιοχή που εξετάζεται αποτελεί το βορειότερο τμήμα του βορειοελλαδικού διαλεκτικού χώρου στη βαλκανική εκδοχώρα.

και ένα μικρό βίντεο απο την παρουσίαση.............



Share on Google Plus

About kalimerisnikos

Author Details