Σαν Σήμερα στο Νέο Μοναστήρι ..πριν 74 χρόνια!!!

Σαν Σήμερα στο Νέο Μοναστήρι ..πριν 74 χρόνια!!!
Το ημερολόγιο έδειχνε 26 Οκτωβρίου 1940, η ώρα ήταν 4 το απόγευμα όταν σχεδόν σύσσωμο το χωριό υπό τους ήχους της Γκάιντας του Δελημπούρα και του Βουλκούδη γλεντούσε κοντά στην μπάρα του Δελημπούρα για την γιορτή του Αγίου Δημητρίου!!!
Σύμφωνα με μαρτυρίες καμιά χρονιά ούτε πριν αλλά ούτε μετά δεν χόρεψαν τόσοι πολλοί Μοναστηριώτες μαζί , λες και ήξεραν ότι σε λίγο θα χτυπούσαν οι καμπάνες του πολέμου!!
Μια μέρα μετά στις 28/10/1940 κατά τις 1 το μεσημέρι , άρχισαν να χτυπούν οι καμπάνες χωρίς σταματημό!! Οι παλιότεροι που είχαν ζήσει βαλκανικούς κατάλαβαν ότι θα γινόταν πόλεμος, οι ειδήσεις είχαν έρθει προ ημερών από τις δύο εφημερίδες που έρχονταν στο χωριό και έδιναν το στίγμα ότι ήταν θέμα ημερών ο Πόλεμος!!!
Ο χωριανοί που ήταν στα χωράφια όπου σπέρναν , άρχισαν να φθάνουν στο χωριό, η ειδοποίηση έλεγε τις κλάσεις , όλοι οι άντρες ως τα 32 πήγαιναν στο μέτωπο!!

Οι δρόμοι γέμισαν από κόσμο άλλοι έκλαιγαν άλλοι παρηγορούσαν και οι περισσότεροι ετοιμάζονταν για το μέτωπο γύρω στις 3 πέρασε η πόστα φορτωμένοι με φαντάρους που πήγαιναν στην Λάρισα για να καταταγούν, μαζί τους μπήκαν και 100 περίπου Μοναστηριώτες, για να αγωνιστούν κατά των Ιταλών!!!
Share on Google Plus

About kalimerisnikos

1 comments:

Unknown είπε...

ΕΝΑΣ ΑΠΟ ΑΥΤΟΥΣ ΤΟΥΣ ΕΚΑΤΟ ΚΑΙ Ο ΠΑΠΠΟΥΣ ΜΟΥ ............

ΙΣΙΔΩΡΟΣ ΝΑΤΟΥΔΗΣ ΣΥΖΗΓΟΣ ΠΑΓΩΝΑΣ ΝΑΤΟΥΔΗ..................
ΤΙΝΗΣ ΕΝΕΚΕΝ........................

Author Details