Στην τελετή εγκαινίων για την έναρξη των εργασιών κατασκευής του νέου αγωγού της GazpromPower of Siberia (Δύναμη της Σιβηρίας) παρέστη ο ρώσος πρόεδρος Βλαντίμιρ Πούτιν.
Με μια συμβολική υπογραφή πάνω στον αγωγό του Power of Siberia, το πρώτο τμήμα κατασκευής του οποίου ξεκίνησε στην Γιακουτία, στην ανατολική Σιβηρία, ο ρώσος Πρόεδρος τόνισε πως «ξεκινάμε το μεγαλύτερο σχέδιο κατασκευής στον κόσμο. Δεν θα υπάρξει κάποιο πιο σημαντικό στο άμεσο μέλλον».
Παρόν και ο αντιπρόεδρος της Κίνας Ζανγκ Γκαολί, καθώς ο νέος αγωγός της Gazprom θα μεταφέρει για πρώτη φορά ρωσικό φυσικό αέριο στην Κίνα , αυξάνοντας έτσι τις εμπορικές συναλλαγές με την Ασία.
Ο αγωγός μήκους 3968 χιλιομέτρων, θα αποτελέσει το μεγαλύτερο δίκτυο μεταφοράς καυσίμων στον κόσμο. Τόσο ο πρόεδρος Πούτιν όσο και ο κινέζος αντιπρόεδρος χαρακτήρισαν το έργο ώς το μεγαλύτερο κατασκευαστικό έργο στον κόσμο, ενώ οι επενδύσεις και των δύο χωρών θα ξεπεράσουν τα 70 δισεκατομμύρια δολάρια.
«Πρόκειται για ένα πολύ σημαντικό έργο τόσο για τη Ρωσική Ομοσπονδία, όσο και για τη Λαϊκή Δημοκρατία της Κίνας», τόνισε ο Πούτιν, συμπληρώνοντας πως η κατασκευή του αγωγού Power of Siberia θα αυξήσει την ενεργειακή ασφάλεια της Ρωσίας.