Περίπου 300 αστυνομικοί για το «Αλκατράζ» του Δομοκού - Από πού θα επιλεγούν

Περίπου 300 αστυνομικοί για το «Αλκατράζ» του Δομοκού E-mail

ΕκτύπωσηPDF

Δεν θα παίρνουν άδεια οι κρατούμενοι - Οι αστυνομικοί θα κάνουν και τις μεταγωγές...


Στο τελικό στάδιο βρίσκονται σύμφωνα με πληροφορίες του bloko.gr τα επιτελικά σχέδια της ΕΛ.ΑΣ για το οργανωτικό πλάνο στελέχωσης και λειτουργίας του σώματος των αστυνομικών που θα κληθούν να αποτελέσουν την φρουρά των φυλακών τύπου Γ' υψίστης ασφαλείας στο Δομοκό.

Όπως σημειώνουν έγκυρες πηγές, 280 με 300 αστυνομικοί όλων των ειδικοτήτων ( αστυφύλακες, εδικοί φρουροί και συνοριοφύλακες ) θ' αποτελέσουν τη δύναμη φύλαξης κι επιτήρησης του σωφρονιστικού καταστήματος.

Στις επόμενες ημέρες, αναμένεται να εκδοθεί διαταγή- πρόσκληση ενδιαφέροντος για εθελοντική συμμετοχή στο νέο αυτό σώμα, με την προτεραιότητα να διατηρούν οι υπηρετούντες στο νομό της Φθιώτιδας, προκειμένου στη συνέχεια να επιλεγούν εθελοντές και από την Αττική.

Στις φυλακές κράτησης "ειδικής κατηγορίας και εξέχουσας επικινδυνότητας" κατάδικων, θα λειτουργεί και τμήμα μεταγωγών.

Υπενθυμίζεται πως σύμφωνα με τις νέες ρυθμίσεις, ιδρύονται, για πρώτη φορά στη χώρα μας, φυλακές με υψηλό δείκτη ασφαλείας.

Θα ονομάζονται καταστήματα «τύπου Γ», όπου θα κρατούνται οι υπόδικοι και οι κατάδικοι για βαριάς μορφής εγκληματική συμπεριφορά, μεταξύ των οποίων και οι διωκόμενοι με βάση τον αντιτρομοκρατικό νόμο.

Το καθεστώς κράτησής τους προδιαγράφεται από το νέο νομοθέτημα ως εξαιρετικά αυστηρό, ανάλογο εκείνων που εφαρμόζονται σε χώρες της Ε.Ε. και στις ΗΠΑ.

Όσοι θα κρατούνται σε αυτές τις φυλακές -η πρώτη θα λειτουργήσει στον Δομοκό- δεν θα μπορούν να λαμβάνουν άδειες κατά τη διάρκεια της κράτησής τους.

Επίσης οι μεταγωγές τους και οι όποιες μετακινήσεις τους θα γίνονται με ευθύνη της ΕΛ.ΑΣ., της οποίας ο ρόλος αναβαθμίζεται και περιλαμβάνει εκτός της εξωτερικής φρούρησης των φυλακών και ενέργειες εντός των σωφρονιστικών καταστημάτων.

Προβλέπεται, μάλιστα, για λόγους δημόσιας τάξης και ασφάλειας, οι κρατούμενοι με ειδική διαβάθμιση επικινδυνότητας να κρατούνται κατά καιρούς -σε περιπτώσεις μεταγωγών- σε αστυνομικά τμήματα για να μηδενίζεται ο κίνδυνος απόδρασης κατά τη μεταγωγή τους από τις φυλακές σε δικαστήρια η δικαστικές αρχές.
Share on Google Plus

About kalimerisnikos

Author Details