Η Στέλλα από τη Λάρισα

Η Στέλλα από τη Λάρισα

Αντώνης Τριφύλλης, Τα Νέα, 11/09/2013


Πρόσθεσε στο FacebookΠρόσθεσε στο DeliciousΠρόσθεσε στο NewsvineΠρόσθεσε στο Twitter
Come the revolution»

Thomas Friedmann,

«New York Times»

Εναν χρόνο πριν είχαμε επισημάνει από εδώ ότι κάτι τρέχει πολύ σημαντικό στην εκπαίδευση. Μια νέα διαδικτυακή πλατφόρμα είχε εμφανιστεί υπό την ονομασία Coursera. Με πρωτοβουλία και χρηματοδότηση του Στάνφορντ, μια σειρά από πανεπιστήμια χρησιμοποίησαν τις τεχνικές που τους προσφέρει η νέα γενιά εξ αποστάσεως μάθησης για να παρουσιάσουν παραδόσεις για όσους ενδιαφέρονταν να αποκτήσουν γνώσεις σε συγκεκριμένους επιστημονικούς τομείς. Ιστορία, Πληροφορική, Μαθηματικά, Γενετική, Ψυχολογία ήταν μερικά από τα αντικείμενα γνώσης για ανθρώπους που επιθυμούν περισσότερες γνώσεις από τις πληροφορίες που παρέχει η δημοσιογραφία. Μια μορφή διά βίου μάθησης που ακουμπούσε την εξ αποστάσεως εκπαίδευση (distance learning), θα έλεγα προπαρασκευαστική, κολεγιακή.

Ως γνήσιος Τοξότης, γράφτηκα σε κάποια μαθήματα, στην αρχή από περιέργεια, μάλιστα σε μαθήματα που δεν είχαν καμία σχέση με τις σπουδές μου. Ετσι κι αλλιώς η παρακολούθηση είναι δωρεάν και τα θέματα ενδιαφέροντα. Πήρα κάποιες παρουσιάσεις όπως Εισαγωγή στην Αστρονομία, Φάρμακα και Εγκέφαλος, Αρχαία Ελληνική Ιστορία. Τα μαθήματα είναι ζωντανά, υπάρχουν ασκήσεις και εξετάσεις, πλούσιο υλικό και «φόρουμ σπουδαστών» επιτηρούμενα από εθελοντές, για κάθε είδους συζήτηση. Ηδη, περισσότερα από 4,5 εκατομμύρια «σπουδαστές» έχουν παρακολουθήσει δεκάδες μαθήματα από πολλά και καλά πανεπιστήμια. Πριν από έναν χρόνο ακόμη η διδασκαλία περιοριζόταν στην αγγλική. Σήμερα γίνονται μαθήματα σε ακόμη δέκα γλώσσες.

Φυσικά, η συζήτηση άναψε μεταξύ των μελών της πανεπιστημιακής κοινότητας. Κάποιοι υποστήριζαν την έξοδο των Ιδρυμάτων από τα κάμπους, τη διάδοση της επιστήμης σε όλη τη Γη, χάρη στο χαμηλό κόστος και στη δημοκρατικότητα της παρακολούθησης. Αλλοι πάλι θεώρησαν την πλατφόρμα απειλή για την ποιότητα της εκπαίδευσης αλλά και για τη δική τους θέση. «Ετσι όπως πάμε, τα Ιδρύματα θα αδειάσουν», είπαν, «η ύφεση πλήττει την προσέλευση των υποψηφίων φοιτητών και σε λίγο θα εξαφανιστούν πολλές και αξιόλογες σχολές». Ωστόσο το τσουνάμι της επανάστασης δεν συγκρατήθηκε. Διάσημοι καθηγητές, τόσο από πλευράς ποιότητας διδασκαλίας όσο και αντικειμένου, συνεχίζουν να εκτίθενται ζωντανά και καθημερινά.

Σε ένα από τα μαθήματα συμμετείχα σε μια πολύ ζωηρή ομάδα συζήτησης (φόρουμ) ελλήνων «συμφοιτητών». Εκεί συζήτησα και με τη Στέλλα. Για απορίες που είχαμε, για τις τελικές εξετάσεις, για τον καθηγητή. Ωσπου με έκπληξη να διαπιστώσω ότι η κοπέλα ήταν 16 ετών! Μαθήτρια πρώτης λυκείου, σε επαρχιακή πόλη. Τη ρώτησα πώς της ήρθε και παρακολούθησε, μάλιστα επιτυχώς, το μάθημα Γενετικής και πού ανακάλυψε την πλατφόρμα. Μου απάντησε ότι η μητέρα της το είχε ακούσει στην τηλεόραση, γράφτηκε σε ένα μάθημα Βιολογίας που αγαπούσε και ψηλάφιζε τη μελλοντική της πορεία σε σχέση με τις σπουδές. Μεταξύ Πληροφορικής και Βιολογίας οι προτιμήσεις της, θα ανακαλύψει συνεπώς ότι μια νέα δυναμική και με τεράστιο μέλλον επιστήμη ανατέλλει: η Βιοπληροφορική.

Πού είναι άραγε οι σπουδαστές και οι καθηγητές που όλα αυτά τα χρόνια εξοβέλισαν την αριστεία από τα ιδρύματα; Επέβαλαν τον νόμο της συντεχνίας αρνούμενοι να παραδώσουν προϋπολογισμούς στις νέες Διοικούσες Επιτροπές; Πού είναι οι μαχητές της δημοκρατίας στη δίκαιη μάχη τους κατά της Μαριέττας Γιαννάκου και της Αννας Διαμαντοπούλου που, δειλά, τόλμησαν; Πού είναι οι μουτζαχεντίν του απομονωτισμού από την «Μπολόνια»; Γιατί δεν κάνουν κάτι; Γιατί δεν ελέγχουν τις Στέλλες αυτού του τόπου πριν είναι αργά και τους εξαφανίσουν; Και γιατί δεν κατακεραυνώνουν το Coursera; Γιατί δεν επαναλαμβάνουν την υπερήφανη στάση απόρριψης από κάποιους αξιωματούχους της δορυφορικής τηλεόρασης με όπλο την κατάρριψη του γεωστατικού δορυφόρου; Τότε ήταν που μια άλλη «Στέλλα», η Μελίνα Μερκούρη, είχε πει σε κυβερνητική σύσκεψη με βραχνή φωνή τη φράση: «Παίδες, τι πάτε να κάνετε; Να μας βάλετε σιδερένιο κορσέ και ζώνη αγνότητας για να μας προστατέψετε από τους δορυφόρους;»

Σε αυτή τη χώρα υπάρχουν πολλά παιδιά σαν τη Στέλλα. Που θέλουν να μάθουν, να δημιουργήσουν. Κόντρα σε μια κοινωνία και στους εκφραστές της που, αφού πτώχευσαν τη χώρα πολιτιστικά, εκπαιδευτικά και πολιτικά, την οδήγησαν αναπόφευκτα και στην οικονομική πτώχευση.

Οσο για την πλατφόρμα, στην οποία ήδη διδάσκουν ισραηλινοί, ολλανδοί, σουηδοί και άλλοι καθηγητές από μικρές χώρες, περιττό να σας πω ότι Αρχαία Ελληνική Ιστορία και Ελληνική Μυθολογία δεν διδάσκουν Ελληνες.


Share on Google Plus

About kalimerisnikos

20 comments:

fan clup δημαρχου είπε...

Στην ελλαδα δεν μας ενδιαφέρουν ποιοι έχουν διορατικοτητα αλλα ποιοι εχουν μεγαλα χερια για αρπαχτες..

Ανώνυμος είπε...

Μr. Τουητερά του ΝΜ μ’αρέσει ο τρόπος που σκέφτεσαι...

Κάτσε αναπαυτικά στον καναπέ σου, με το βλέμμα σου στραμένο στην οθόνη της ΤV βάλε STAR και παρακολούθα με την άνεσή σου τις απευθείας ανταποκρίσεις από την εμπόλεμη ζώνη της Μυκόνου!

Άρχισες πάλι τα συγγραφικά τεχνάσματα.. α! θα σε μαλώσω!
Η ιστορία (σχόλιο) πρέπει να μπει αυτούσια χωρία αλλοίωση των εννοιών της.
Το σχόλιο να είναι κάπως ή να περιέχει κάποιου συγκεκριμένου είδους κείμενο πχ συνταγή μαγειρικής, οδηγίες χρήσης κτλ κατάλαβες?
Πρέπει να μπει και όριο λέξεων στα σχόλια «ίνα μη αναστενάξωσι γράφοντες και αναγνώστες». Τι λές.???

Ανώνυμος είπε...

Εγώ καραείμαι μέσααααα!!!!
Και μιά πρόταση, ααααν τελικά γίνει τέτοιος διαγωνισμός σχολίων να εκδόσουμε συλλογικό βιβλίο με τα σχόλια που θα προκύψουν.

Ανώνυμος είπε...

Συμφωνώ με τα μπούνια με την ιδέα!
Επίσης λέω ελπίζω να συμφωνείτε με ανώνυμους διαγωνισμούς καθαρά απο άποψη και μόνο.
Τέλος, κάτι άλλο που προτείνω είναι διαγωνισμός με λίστες αντικειμένων/καταστάσεων.
(έχω μία μανία με τις λίστες)
Παράδειγμα:
Γειά σας γαϊδούρια. Καλώς ήρθατε στον πρώτο διαγωνισμό λίστας σχολίων. Το ξεπαρθένιασμά σας σε αυτό το θεσμό (ένα σχόλιο 100-300 λέξεων) οφείλει να περιλαμβάνει τα:

Ξυράφι, Μεθύσι, Καυγάς, Κιμωλία, Τσιγαριλίκι, Γυαλί.

Το θέμα είναι να μην αναφερθούν απλά οι διαγωνιζόμενοι στα περιεχόμενα της λίστας, αλλά να τα κάνουν ΟΥΣΙΩΔΗ ρόλο στο σχόλιο που θα γράψουν.

Ανώνυμος είπε...

Τουητάκο.. γράφεις πρώτος ως οικοδεσπότης.

Η λίστα σου είναι: Ρινόκερος, Εκτυπωτής και ένα παπάκι μπάνιου.
Άντε να σε δω πως θα φτιάξεις σχόλιο με αυτή τη λίστα! φαντάζομαι θάχει φούλ γέλιο το αποτέλεσμα!

ΥΓ.. Έχεις μέχρι της 21:30 σήμερα-απόψε χρονικό όριο να το δημοσιεύσεις.
Αν κάνεις το λάθος και δε γράψεις οι κυρώσεις θα είναι «Βαρύτατες.»!

ΡΕΠΟΡΤΕΡ είπε...

Στην χρονιά που πέρασε:

Αποκαλυψαμε την κακη διαχείριση του δημου τα τελευταια δεκατρία χρονια (απευθειας αναθεσεις,χωρις ισολογισμους καιαπολογισμους,χωρις καμμια τηρηση των νομιμων διαδικασιων,κατατμησεις –απευθειας αναθεσεις εργων και προμηθειων ,διπλοχρεωσεις,χρεωσεις ποσιμου υδατος προ δεκαετίας-απευθειας αναθεσεις 100 περιπου εκατομμυριων για αιολικα και φωτοβολταικα παρκα κλπ χωρις αντισταθμιστικα οφέλη για τους τοπικους δημοτες)
Αποκαλυψαμε τις κατατμησεις και τις απευθειας αναθεσεις εργων και προμηθειων του δημαρχου στα μαγαζια αιρετων, πρωην αντιδημαρχων ΣΚΡΙΜΠΟΝΗ-ΓΚΟΥΒΑ και νυν προεδρου ΑΥΓΕΡΑΝΤΩΝΗ
Ο παρατηρητης υποχρεωσε σε παραιτηση τον αντιδημαρχου Γκουβα,λογω της απευθειας αναθεσεως στο μαγαζι του.

Ζητήσαμε διαχειριστικο ελεγχο του δημου από το 2000 και οι δημοτικοι συμβουλοι δεν επραξαν(με εξαιρεση τον Δ.Σ βασιλο) ο δε δημαρχος ανελαβε την ευθυνη να μην γινει διαχειριστικος ελεγχος!!!! Και κανενας Δ.Σ δεν αντεδρασε και τωρα ο δημαρχος τους θεωρει συνυπευθυνους!!!
Αποκαλυψαμε την κακη διαχειρηση διανομης τροφιμων σε απορους από τον δημο και ειδικα από τον προεδρου κοινοτικου διαμερισματος πετρωτου και την συγκαλυψη του προεδρου από τον δημαρχο.
Το 2014 θα αποκαλυψουμε περισσοτερα αν ο δημαρχος συνεχισει να ενεργει με τον ιδιο τροπο και αν φυσικα θεσει υποψηφιότητα για την επομενη θητεια.Διοτι ο δημος δεν εχει αλλο χρονικο περιθωριο για ανικανότητες και παρατυπίες…….

Οσο για τον επομενο δημαρχο και τους Δ.Σ….τους περιμένουν πολλες μα.. παρα πολλες εκπλήξεις….
Για αυτο οσοι ενδιαφερονται για την δημαρχία και δεν εχουν καλους σκοπους ...να το σκεφτουν πολυ καλα πριν θεσουν υποψηφιοτητα…..οι επιπολαιοτητες και οι αρπαχτες τελειωσανε…

Ανώνυμος είπε...

ΡΕΠΟΡΤΕΡ ..τι είναι αυτά πούγραψες;

Κάτι τέτοια άκουσε ο υπαρκτός σοσιαλισμός κι έγινε ανύπαρκος!

Ανώνυμος είπε...

ανύπαρκτος το σωστό!

Ανώνυμος είπε...

Απολογισμός 15 του Γενάρη.

Έμαθα ο Δήμαρχος μοιράζει προσκλήσεις δεν πήρα τι γίνετε πήρε κάποιος να την δω.

ΠΕΡΙΦΕΡΟΜΕΝΟΣ ΚΑΛΗ ΧΡΟΝΙΑ

///////////////// είπε...

Η λογική λέει ότι θα μοιραστούν στα σίγουρα προσκλήσεις.

Ανώνυμος είπε...

Επιβραβεύονται πάντα οι ηλίθιοι και οι ανίδεοι, επειδή είναι πρόθυμοι κόλακες, δεν χαλάει κανέναν να περιστοιχίζεται απο εξυπηρετικά κορόιδα.
Ανάγονται σε κεντρικό ρόλο άτομα
(δεν μιλάμε για όλο τον κόσμο έτσι) των οποίων τα ταλέντα δεν αξίζουν ούτε θέση κομπάρσου στο βάθος της σκηνής.
Γενικά όλοι εκμεταλλεύονται την αμάθεια. Κάνανε τον κόσμο μιά σταλιά.

Ανώνυμος είπε...

Προς Δημοφιλή Τουητερά Κικόλαο Ναλημέρη:
Γράψτε την συνεδρίαση να μάθουμε όσοι δεν θα έρθουμε, οπτική κάλυψη όχι μόνο ηχητική.

ΠΑΡΑΤΗΡΗΤΗΣ είπε...

Γιατί πρέπει να καταγραφεί η ειδική συνεδρίαση και να αναρτηθεί:
Ότι είναι σε επαφή με το ατομικό σου πεδίο είναι πραγματικό.
Για τίποτα άλλο δεν μπορείς να είσαι βέβαιος!
Και για ότι δεν μπορείς να είσαι 100 τοις 100 βέβαιος ότι αποτελεί πραγματικό δεδομένο -είναι καλό να μην έχεις τοποθέτηση.
Εκεί που δίνω την προσοχή μου -εκείνη την πραγματικότητα δημιουργώ.
Εντάξει, πραγματικότητά μας είναι αυτό που είναι μπροστά μας -αυτό που ερχόμαστε πραγματικά σε επαφή.
Τι να κάνουμε όμως θα απουσιάζουμε και ίσως χρειαστεί να έχουμε άποψη αν μας ζητηθεί.


Ανώνυμος είπε...

Ήθος είναι να έχεις τοποθέτηση απέναντι σε ότι είναι πραγματικό.
Δεν είναι ήθος η ασχολία με φήμες.
Ήθος είναι η ενασχόληση με την αλήθεια και την πραγματικότητα.

ΡΕΠΟΡΤΕΡ είπε...

Καλή χρονιά περιφερόμενε

Περιμένουμε σχόλια..τι αφουγκράζεσαι;

ΡΕΠΟΡΤΕΡ είπε...

καλή χρονιά παρατηρητή

Συμφωνω, να γίνει τηλεοπτική κάλυψη της συνεδρίασης.

ΠΑΡΑΤΗΡΗΤΗΣ είπε...

Η αδιαφορία που επέδειξαν όλοι που εμπλέκονται με τον ένα ή τον άλλο τρόπο στα θέματα του δήμου εδω και χρόνια ΕΛΠΙΖΩ ΝΑ ΜΑΣ ΕΓΙΝΕ ΜΑΘΗΜΑ.
Κανταντήσανε τον δήμο έναν τοξικό βόθρο όπου επιπλέουν μόνο τα πιο επικίνδυνα λύματα.
Για τον λόγο αυτό και τα τόσα που έχουμε γράψει να είναι σίγουροι, ότι εμείς, εκείνοι δηλαδή που έχουν κριτική ικανότητα θα κάνουμε ότι περνάει απο το χέρι μας προκειμένου να αφανιστούν.
Ο αφανισμός τους είναι πια θέμα χρόνου.

Στην θάλασσα φτάνεις μόνο κολυμπώντας με το ρεύμα του ποταμού.

Ανώνυμος είπε...

ΚΡΑ ΚΑΙ ΟΥΣΤ ΣΕ ΑΥΤΟΥΣ ΠΟΥ ΔΙΑΤΗΡΟΥΝ ΥΦΟΣ ΧΙΛΙΑΔΩΝ ΚΑΡΔΙΝΑΛΙΩΝ
ΟΛΟΙ ΓΝΩΡΙΖΟΥΝ ΟΤΙ ΣΕ ΧΩΜΑΤΕΡΗ ΜΠΟΡΟΥΝ ΝΑ ΒΑΣΙΛΕΥΟΥΝ
ΜΟΝΟ ΠΑΝΩ ΣΕ ΣΩΡΟ ΑΠΟ ΣΚΟΥΠΙΔΙΑ ΑΞΙΖΟΥΝ ΘΡΟΝΟ

ΠΑΡΑΤΗΡΗΤΗΣ είπε...

Καλή χρονιά σε όλους .
Καλή χρονιά ρεπόρτερ -περιφερόμενε,ΠΑΡΑΤΗΡΗΤΗ

Εύχομαι αυτή η χρονιά να δημιουργήσει τουλάχιστον προσδοκίες για ένα καλύτερο μέλλον (όπως εχω αναφέρει εδώ και δυο χρόνια).
Τουλάχιστον οι οικονομικές εκτιμήσεις μου, σιγα σιγα με μια μικρή καθυστέρηση επαληθευονται .Ακολουθεί κάπως ετεροχρονισμενα η κάθαρση (εστω και ελλειπή )αλλα είναι άκρως απαραίτητη για να είναι στέρεα η καθε ειδους ανάκαμψη(κοινωνική και οικονομική). Άλλωστε σε αυτή την χωρα όλα ετεροχρονισμενα γίνονται.


Λίγα λόγια και μια συγνώμη απο την καθε Στελλα για την μη ύπαρξη των παρακατω….

Όταν δεν υπάρχει εκπαιδευτικό και αξιοκρατικό σύστημα αξιολόγησης σε αυτή την χωρα μην ελπίζεται στην ανάδειξη παιδιων σαν την Στελα.
Όταν όμως δημιουργηθουν αυτές οι προϋποθέσεις και κυριαρχήσει το ήθος των ανθρώπων να είστε σίγουροι ότι θα αναδυθούν από τον «βυθό της απαξίωσης» πολλά παραδείγματα παιδιών σαν την Στελα .


Οσο αφορά την τηλεοπτική κάλυψη της συνεδρίασης απολογισμού(εστω και τέτοιου επιπέδου που μπορεί να προσφέρει ο σημερινός Δήμαρχος) και κάθε δημοτικής συνεδρίασης εχω εκφράσει πολλές φορές την άποψη μου και την θεωρώ αυτονόητη, από θέμα πρώτου βήματος αποχτησης αξιοπιστίας της δημοτικής αρχής και ενημέρωσης του δημότη.
Απαιτείται ραδιοφωνική και τηλεοπτική κάλυψη κάθε δημοτικής συνεδρίασης ώστε ολοι οι δημότες να έχουν πρόσβαση στην ενημέρωση .
Φυσικά ο δήμαρχος είχε τουλάχιστον μέχρι χθες ,διαφορετική αποψη σε τέτοιου είδους ενέργειες.

Είναι καιρός να αλλάξει τακτικές…..

Εκτος αν είναι λατρης της γνωστής λαικής παροιμίας που λέει ότι «Ο λύκος κι αν γέρασε και άλλαξε το μαλλί του, μήτε τη γνώμη του άλλαξε, μήτε την κεφαλή του».

//////////////// είπε...

Όμορφα σχόλια, παίζετε πολύ ωραία με την ονειρική κατάσταση, χωρίς να φαίνεται ξεκάθαρα τι είναι πραγματικότητα και τι όνειρο.
Λειτουργούν κάπως σαν υπενθύμιση ότι στις πιό δύσκολες στιγμές μας ακόμα και οι μύθοι αποτελούν σανίδες σωτηρίας!

Author Details