Έντεκα εργοστάσια ντομάτας απορροφούν 440.000 τόνους

Έντεκα εργοστάσια ντομάτας απορροφούν 440.000 τόνους

Αλεξανδρής Πέτρος
Δειλή επαναλειτουργία ορισμένων εργοστασίων ντοματοπολτού ήταν το χαρακτηριστικό της φετινής καμπάνιας.
Η φετινή σεζόν για τη βιομηχανική ντομάτα φτιάχνει τη βάση για να εξελιχθεί ακόμα καλύτερα η επόμενη καλλιεργητική περίοδος, από πλευράς τιμών παραγωγού και ζήτησης.
Έτσι, όπως θα διαβάσετε στο σχετικό δημοσίευμα της εφημερίδας Agrenda, σε καλά επίπεδα εξελίχθηκαν οι ποσότητες παραλαβής ντομάτας από τις βιομηχανίες της χώρας με την τιμή παραγωγού να διαμορφώνεται από 72 ευρώ το τόνο έως και 102 ευρώ το τόνο (ανάλογα με την απευθείας ή μη παράδοση στα εργοστάσια και τα brix).
Σύμφωνα και με τα στοιχεία που συνέλεξε το Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης, σχετικά με τις προθέσεις των βιομηχανιών για τις ποσότητες που θέλουν να συγκεντρώσουν, συνολικά ξεπερνούν τους 401 χιλ. τόνους. Αναλυτικότερα,  η βιομηχανία Κύκνος παρέλαβε 30.000 τόνους, ενώ αυξημένοι κατά 14.000 τόνοι ήταν η τομάτα που προμηθεύτηκε η Unilever φθάνοντας έτσι τους 44.000 τόνους. Η πρώην Toματόλ, νυν Αgrofarm Hellas αγόρασε 4.οοο τόνους, ενώ διπλάσια ποσότητα έφθασε στις εγκαταστάσεις της Mastfoods.  Στα επίπεδα των 45.000 τόνων έφθασε η προμήθεια της βιομηχανίας Νταμαβαντ, ενώ ανάλογη ήταν και η ποσότητα ντομάτας που παραλήφθηκε από την Eurofood.
Τη μεγαλύτερη ποσότητα όπως  δείχνουν τα στοιχεία του Υπουργείου παρέλαβε η εταιρεία Νομικός (Δομοκός) φθάνοντας τους 153.000 τόνους. Στους 67.000 τόνους  έφθασαν οι ποσότητες ντομάτας που παραδόθηκαν στη βιομηχανία Κωπαϊς (Αλίαρτος-Βοιωτία), ενώ 5.000 τόνους παρέλαβε ο Νόστος.
Στο τέλος των παραδόσεων όπως πληροφορηθήκαμε κάποιες ποσότητες πήραν και οι εταιρείες Ατι και Φίλιππος. Υπενθυμίζεται ότι η τελευταία έχει υπαχθεί στο άρθρο 99.

Εταιρεία Ποσότητα (σε τόνους)
ΚYKNOΣ 30.000
UΝILEVER 44.000
AGROFARM HELLAS (πρώην ΤΟΜΑΤΟΛ) 4000
ΜΑSTFOODS 8000
NΤΑΜΑΒΑΝΤ 45.000
ΕUROFOOD (Λαδάς) 45.000
ΝΟΜΙΚΟΣ (Δομοκός) 153.000
ΚΩΠΑΙΣ (Αλίαρτος Βοιωτία)        67.000
ΝOSTOS 5.000
ATI
ΦΙΛΙΠΠΟΣ  άρθρο 99
Share on Google Plus

About kalimerisnikos

Author Details