Πραγματοποιήθηκε τη Δευτέρα 2 Σεπτεμβρίου 2013 το απόγευμα στην αίθουσα του Επιμελητηρίου Φθιώτιδας η συνάντηση μεταξύ των επαγγελματικών φορέων και ενώσεων του Νομού

                         
                                                                                                Λαμία: 03/09/2013
ΑΑΔ: 070/09/2013


Δ Ε Λ Τ Ι Ο  Τ Υ Π Ο Υ

Πραγματοποιήθηκε τη Δευτέρα 2 Σεπτεμβρίου 2013 το απόγευμα στην αίθουσα του Επιμελητηρίου Φθιώτιδας η συνάντηση μεταξύ των επαγγελματικών φορέων και ενώσεων του Νομού με κύρια θέματα τα προβλήματα που απασχολούν τις επιχειρήσεις όπως οι οφειλές πολλών εξ αυτών στον ασφαλιστικό τους φορέα, η άρση των πλειστηριασμών της 1ης κατοικίας, η θεώρηση των βιβλιαρίων υγείας – αφού 387 χιλιάδες επαγγελματίες & οι οικογένειες τους δεν έχουν πρόσβαση στη δωρεάν υγεία - καθώς και το ζήτημα της λειτουργίας των καταστημάτων τις Κυριακές.

Όλοι οι παρευρισκόμενοι εξέφρασαν τον προβληματισμό τους για τη γενικότερη κατάσταση καθώς έχουν γίνει αποδέκτες επιστολών από τον ΟΑΕΕ, με τις οποίες καλούνται να προβούν σε εξόφληση των οφειλών τους και παράλληλα προειδοποιούνται για την επιβολή κυρώσεων.

Πολλοί εξέφρασαν την ανάγκη για δυναμικές κινητοποιήσεις καθώς η πολιτική που εφαρμόζεται οδηγεί στον αφανισμό των μικρομεσαίων επαγγελματιών.

Οι προτάσεις που κατατέθηκαν από πλευράς της Ομοσπονδίας Επαγγελματοβιοτεχνών Φθιώτιδας έχουν ως εξής:

  1. Μαζική συμμετοχή στην απεργία της 16ης Σεπτεμβρίου 2013 και η μέγιστη δυνατή πληροφόρηση των συναδέλφων για το σύνολο των προβλημάτων που υφίστανται.
  2. Δημιουργία γραφείου ενημέρωσης και νομικών συμβουλών σε περιπτώσεις ανάγκης.
  3. Συνεργασία με το Δικηγορικό Σύλλογο Λαμίας για τη νομική κάλυψη των ενεργειών, αλλά και αδύναμων συναδέλφων καθώς και με το Συνήγορο του πολίτη της Περιφέρειας.
  4. Δημιουργία ομάδας άμεσης ενεργοποίησης και παρέμβασης σε περιπτώσεις άσκησης αναγκαστικών μέτρων, πλειστηριασμών επαγγελματικών στοιχείων, συλλήψεων, κατασχέσεων και πλειστηριασμών Α΄κατοικίας.
  5. Συνεργασία με τον Ιατρικό Σύλλογο και το σύλλογο Νοσοκομειακών Ιατρών, για παροχή φροντίδας συναδέλφων που έχουν χάσει το δικαίωμα ιατροφαρμακευτικής περίθαλψης λόγω οφειλών στον ΟΑΕΕ.
  6. Συνεργασία με ομάδα ψυχολόγων και νευροψυχιάτρων και τη δημιουργία γραμμής άμεσης ανάγκης σε περιπτώσεις πλήρους απογοήτευσης και υποψηφίων αυτοχείρων για την πρόληψη αυτοκτονιών.
  7. Αποστολή εγγράφου (με νομική συμβουλή) προς την Ένωση Δικαστών και Εισαγγελέων, δια του οποίου θα απαιτείται προστασία των συναδέλφων από ανάλγητες και αντισυνταγματικές αποφάσεις της Κυβέρνησης και την επίδειξη της κοινωνικής ευαισθησίας σε περιπτώσεις αδυναμίας των πολιτών.
  8. Τον αποκλεισμό μέχρι τις επόμενες εκλογές ως ανεπιθύμητων όλων των κυβερνητικών βουλευτών από κάθε εκδήλωση, τελετή και ενημέρωσή τους.
  9. Σχετικά με το θέμα της λειτουργίας των καταστημάτων τις Κυριακές, ταυτιζόμενοι με τη θέση του Εμπορικού Συλλόγου Λαμίας, προτείνεται η συνέχιση της (1) μίας Κυριακής το χρόνο.

Οι προτάσεις που κατατέθηκαν από πλευράς του Επιμελητηρίου Φθιώτιδας έχουν ως εξής:

  1. Για τον ΟΑΕΕ η πρόταση του Επιμελητηρίου Φθιώτιδας είναι η παγίωση όλων των οφειλών μέχρι  και το 4ο δίμηνο του 2013 και η δυνατότητα μείωσης μέχρι και 30% στις κλίμακες ασφάλισης με παράλληλη ελεύθερη επιλογή κατηγορίας. 
  2. Άποψή μας είναι ότι χρειάζεται να δημιουργηθεί εκ μέρους του ΟΑΕΕ, μια επιπλέον κατηγορία που θα δώσει τη δυνατότητα σε όσους εξαιρούνται ασφάλισης βάση των πληθυσμιακών κριτηρίων, η οποία θα έχει χαμηλή και ανταγωνιστική εισφορά έναντι του ΟΓΑ. Με τη δημιουργία της συγκεκριμένης ανταγωνιστικής κατηγορίας έναντι του ΟΓΑ, θα ενδυναμώσουμε τον ΟΑΕΕ, δίνοντας παράλληλα τη δυνατότητα στους ασφαλισμένους να παραμείνουν στον Οργανισμό Ασφάλισης Ελευθέρων Επαγγελματιών. Με αυτή τη δυνατότητα θα αυξήσουμε την εισροή ασφαλισμένων προς τον ΟΑΕΕ, θα ενισχύσουμε το ταμείο και θα αποτρέψουμε τη διαρροή ασφαλισμένων. Το κύριο σκεπτικό, βασίζεται στη δυνατότητα του ασφαλισμένου – που μέχρι σήμερα επιλέγει τον ΟΓΑ για να ασφαλιστεί, πληρώντας τα αντίστοιχα πληθυσμιακά και οικονομικά κριτήρια -  να επιλέξει τον ΟΑΕΕ, μέσα από τη δημιουργία συγκεκριμένης ασφαλιστικής κατηγορίας για το συγκεκριμένο κοινό – στόχο.
  3. Πάγωμα των παλαιοτέρων οφειλών χωρίς προσαυξήσεις με ταυτόχρονο διαχωρισμό από την τρέχουσα εισφορά (ξεχωριστό μηχανογραφικό) του ασφαλισμένου έτσι ώστε να μπορεί να πληρώνει τουλάχιστον την τρέχουσα εισφορά.
  4. Διαχωρισμός του ασφαλίστρου για την υγεία με αυτό της σύνταξης, ώστε ο ασφαλισμένος αν δεν μπορεί να καταβάλλει το σύνολο της ασφαλιστικής εισφοράς, τουλάχιστο να καταβάλλει αυτή για την υγεία. Για τους οφειλέτες, διαγραφή της βεβαιωμένης οφειλής τους στον κλάδο υγείας από το σύνολο της οφειλής, για όσο διάστημα δεν είχαν δικαίωμα νοσοκομειακής και ιατροφαρμακευτικής περίθαλψης εξαιτίας της μη καταβολής ασφαλίστρων.
  5. Αποποινικοποίηση των οφειλών στον ΟΑΕΕ ακριβώς γιατί είναι αυτασφάλιση και αφορά τα ίδια τα φυσικά πρόσωπα – ασφαλισμένους. Αυτό συμβαίνει στα περισσότερα ασφαλιστικά ταμεία. Στη συντριπτική πλειοψηφία των περιπτώσεων η μη καταβολή των εισφορών οφείλεται σε αδυναμία εξαιτίας της ύφεσης και όχι σε αποφυγή πληρωμής.
  6. Να σταματήσει άμεσα η βεβαίωση οφειλών των ασφαλισμένων από τον ΟΑΕΕ στο δημόσιο ταμείο με κατάργηση του σχετικού νόμου. Η ενέργεια αυτή από τον ΟΑΕΕ, έχει προκαλέσει τον αποκλεισμό των ασφαλισμένων από τη λήψη φορολογικής ενημερότητας και ταυτόχρονα εκποίηση περιουσιακών στοιχείων αν δεν μπορεί να ρυθμίσει τις οφειλές του.
  7. Παροχή σύνταξης σε όσους βρίσκονται σε ηλικία συνταξιοδότησης με διαγραφή των οφειλών τους και υπολογισμό/καθορισμό της σύνταξης σύμφωνα με τις εισφορές που έχουν καταβληθεί.
  8. Για το ζήτημα της λειτουργίας των καταστημάτων τις Κυριακές, εμμένουμε στη λειτουργία (1) μίας Κυριακής όπως ίσχυε μέχρι πρότινος, αλλά σε κάθε περίπτωση το όλο θέμα θα συζητηθεί διεξοδικά με τους αρμόδιους αντιπεριφερειάρχες για τις 7 Κυριακές που προβλέπει ο νέος Νόμος.

Από πλευράς Επιμελητηρίου Φθιώτιδας τονίσθηκε ότι συμφωνούν με τις προτάσεις της Ομοσπονδίας Επαγγελματοβιοτεχνών, πλην αυτής της ενημέρωσης και πρόσκλησης στις κινητοποιήσεις και των κυβερνητικών βουλευτών, θεωρώντας ότι χρειάζεται και αυτοί να στρατευτούν στον κοινό αγώνα.


ΑΠΟ ΤΟ ΓΡΑΦΕΙΟΤΥΠΟΥΤΟΥ ΕΠΙΜΕΛΗΤΗΡΙΟΥ ΦΘΙΩΤΙΔΑΣΠλαίσιο κειμένου:



Share on Google Plus

About kalimerisnikos

Author Details