Εκδηλώσεις για τα 110 χρόνια του «Μουτζούρη»

Εκδηλώσεις για τα 110 χρόνια του «Μουτζούρη»

E-mailΕκτύπωσηPDF

Ξεκίνησαν από τη Δευτέρα 5 Αυγούστου, οι εορταστικές εκδηλώσεις για τον «Μουτζούρη», το τραινάκι του Πηλίου, με αφορμή την συμπλήρωση 110 χρόνων λειτουργίας του.
Η ΤΡΑΙΝΟΣΕ και οι φίλοι του τραίνου συμμετέχουν στον εορτασμό, διοργανώνοντας ειδικές εκδηλώσεις. Έως τις 11 Αυγούστου οργανώνεται στον Άγιο Γεώργιο Νηλείας επταήμερο διεθνές Φεστιβάλ αφήγησης από τον τοπικό σύλλογο. Η εβδομάδα είναι αφιερωμένη στο τραίνο, με θέμα «Ταξίδια - ιστορίες του Μουτζούρη στο Πήλιο» και αφηγήσεις παραμυθιών και βιωματικών ιστοριών για το τραίνο στους σταθμούς Άνω Λεχωνίων, Γατζέας και Μηλεών.
Για 80 χρόνια υπήρξε σημείο αναφοράς
Ο ιστορικός σιδηρόδρομος Βόλου - Μηλεών, το τραινάκι του Πηλίου, όπως είναι πιο γνωστό, κατασκευάστηκε σε δύο στάδια από το 1894 μέχρι το 1903. Ο θρυλικός πλέον «Μουτζούρης» συνέδεσε το εμποροβιομηχανικό κέντρο του Βόλου με την εύφορη και πλούσια περιοχή του Δυτικού Πηλίου, στις πλαγιές και στους ελαιώνες του βουνού των Κενταύρων. Μέχρι το 1950, o συρμός με τις βελγικές μηχανές και τα βαγονάκια του, εξυπηρετούσαν και τις ανάγκες της πόλης ως τροχιοδρόμος για την αστική συγκοινωνία του Βόλου.
Για 80 χρόνια υπήρξε σημείο αναφοράς για την ευρύτερη περιοχή. Μετά την κατάργηση του το 1971 έγιναν προσπάθειες για την επαναλειτουργία του σαν (μουσειακού) τουριστικού σιδηροδρόμου σε ένα περιβάλλον ιδιαίτερης φυσικής ομορφιάς. Μετά από σημαντικά έργα ανακατασκευής μέρους της υποδομής, μπήκε και πάλι σε λειτουργία το 1996.
Εκδηλώσεις
Αφηγήσεις
Για παιδικό, μικτό και ενήλικο κοινό από έμπειρους και νέους αφηγητές, αλλά και ιστορίες και «Συναξάρια σαν παραμύθια», δηλαδή ιστορίες από τους βίους των Αγίων, από ιερωμένους.
Εργαστήρια
Τέσσερα εισαγωγικά - βιωματικά εργαστήρια 4ωρης διάρκειας
(7/8 Nina Naesheim, 9/8 Δημ. Προύσαλης, 10/8 Σάσα Βούλγαρη, 11/8 Ελένη Αχιλλέως)
Θερινό Σχολείο Παραμυθιών, με εισηγήσεις της Άννας Αγγελοπούλου, της Αίγλης Μπρούσκου και της Εμμανουέλας Κατρινάκη.
Εκθέσεις
Κεραμικής, φωτογραφίας, ζωγραφικής, πάνινης κούκλας, βιβλίων παραμυθιού.
Χώροι αφηγήσεων
Μουσείο Ελιάς και Λαδιού (είσοδος Σιδ. Σταθμού Άνω Γατζέας), αυλή Ι.Ν Αγίου Γεωργίου, επιλεγμένοι χώροι Camping «ΣΥΚΙΑ», παραδοσιακός ξενώνας «Ανωβολιός», αυλή οικίας Γαλανάκη, βρύση καλντεριμιού και αυλή Παλιού Σχολαρχείου.
Αφιέρωμα (1903-2013): 110 χρόνια ταξίδια-ιστορίες του Μουτζούρη
Η Τετάρτη 7 Αυγούστου είναι αφιερωμένη στο τραίνο, με δύο ξεχωριστά δρομολόγια:
Πρωινό - τακτικό δρομολόγιο με δύο 15λεπτες αφηγήσεις στις στάσεις Άνω Γατζέας και Μηλεών και θέμα «Παραμύθια ακούστηκαν στων γραμμών την άκρη...».
Απογευματινό - έκτακτο εορταστικό δρομολόγιο με πέντε στάσεις και παράλληλες-αντίστοιχες αφηγήσεις 10λεπτων παραμυθιών αλλά και βιωματικών ιστοριών στους σταθμούς (Λεχώνια-Άνω Γατζέα-Αργυρέι-κα, Ογλάς, Μηλιές). Με συμμετοχή του βραβευμένου τοπικού λαογράφου Κώστα Λιάπη και θέμα: «Πέντε σταθμοί και τρία ρεβύθια και δυο βαγόνια παραμύθια!»
Πληροφορίες - κρατήσεις
Γραφείο Ταξιδίων και Τουρισμού της ΤΡΑΙΝΟΣΕ (Δημητριάδος 186 και Μαυροκορδάτου, Βόλος, τηλ./φαξ 24210-39723, e-mail grafeio.volou@trainose.gr).
Πηγή: naftemporiki.gr
Share on Google Plus

About kalimerisnikos

Author Details