Στην τελική ευθεία η Καλοκαιρινή Εκστρατεία του FUTURE LIBRARY, με τη συμμετοχή 103 Βιβλιοθηκών απ΄ όλη την Ελλάδα και τελικούς αποδέκτες τα παιδιά

Αθήνα, 13 Ιουνίου 2013


 «Στις βιβλιοθήκες ο κόσμος είναι πολύχρωμος»

Στην τελική ευθεία η Καλοκαιρινή Εκστρατεία του FUTURE LIBRARY,  με τη συμμετοχή 103 Βιβλιοθηκών απ΄ όλη την Ελλάδα  και τελικούς αποδέκτες τα παιδιά

Στο τελικό στάδιο της προετοιμασίας της βρίσκεται η φετινή Καλοκαιρινή Εκστρατεία του FUTURE LIBRARY – του μη κερδοσκοπικού οργανισμού που με την αποκλειστική χρηματοδότηση του Ιδρύματος «Σταύρος Νιάρχος» (www.SNF.org), έχει ως στόχο να αναπτύξει ένα βιώσιμο δίκτυο δημοτικών και δημόσιων βιβλιοθηκών σε όλη την Ελληνική επικράτεια.

Στηριγμένη στα πολύ ενθαρρυντικά δεδομένα της αντίστοιχης περσινής πρωτοβουλίας, η Καλοκαιρινή Εκστρατεία του 2013 συνδυάζει τις δυνάμεις 103 Βιβλιοθηκών απ’ όλη την Ελλάδα,  οργανώνοντας ένα πολυεπίπεδο πρόγραμμα δραστηριοτήτων με βασικούς αποδέκτες τα παιδιά, κάτω από τον συμβολικό τίτλο «Στις Βιβλιοθήκες ο κόσμος είναι πολύχρωμος».

Η κεντρική ιδέα δεν είναι απλώς το χρώμα”, όπως επισημαίνει η Ειρήνη Βοκοτοπούλου, υπεύθυνη για το σχεδιασμό της εκστρατείας, “αλλά η πολυχρωμία που παραπέμπει ευθέως στην πολυφωνία, και την ποικιλία των εκδηλώσεων και εργαστηρίων που καλούνται να οργανώσουν οι βιβλιοθήκες, από την Ιστορία και τη Φυσική μέχρι τη λογοτεχνία και τις Τέχνες, με άξονα τα βιβλία και την ανάγνωση, αναδεικνύοντας τη δημιουργικότητα και τη δυναμική τους. Οι δραστηριότητες αυτές θα αποτελέσουν για τα παιδιά αφετηρία για νέους τρόπους έκφρασης, ψυχαγωγίας, πειραματισμού και προσέγγισης της γνώσης”.

Αναφερόμενος στην Καλοκαιρινή Εκστρατεία 2013 του FUTURE LIBRARY, o συντονιστής του προγράμματος Δημήτρης Πρωτοψάλτου σχολίασε: «Είμαστε πραγματικά ενθουσιασμένοι από την ενέργεια και τη δημιουργικότητα που εκπέμπεται από τις 103 συμμετέχουσες βιβλιοθήκες απ΄ όλη τη χώρα. Συντονιζόμαστε όλοι στο μήνυμα που συμβολικά εκφράζεται από τον φετινό μας τίτλο και αισιοδοξούμε ότι, σε μια περίοδο δύσκολη για όλους, θα αναδείξουμε τον σημαντικό, πολυεπίπεδο ρόλο που μπορούν και πρέπει να παίξουν οι βιβλιοθήκες στις τοπικές κοινωνίες.»

Αξίζει να σημειωθεί ότι, πέρα από το βασικό στόχο της γνωριμίας και του κτισίματος μιας ισχυρής, διαχρονικής σχέσης των παιδιών με τις βιβλιοθήκες, η Καλοκαιρινή Εκστρατεία απαντά και στην πραγματική ανάγκη για εκδηλώσεις και δραστηριότητες κατά τη διάρκεια του καλοκαιριού, ειδικά για τα παιδιά που δεν έχουν τη δυνατότητα για διακοπές ή κατασκήνωση.

Για τις λεπτομέρειες του προγράμματος θα υπάρξει αναλυτική ενημέρωση κατά τη διάρκεια του καλοκαιριού, τόσο από το FUTURE LIBRARY όσο και από τις κατά τόπους βιβλιοθήκες. Για περισσότερες πληροφορίες οι ενδιαφερόμενοι μπορούν να επισκεφθούν το http://summer.futurelibrary.gr.Σχετικά με το «FUTURE LIBRARY»

Η Αστική Μη-κερδοσκοπική Εταιρεία «FUTURE LIBRARY»: Προώθηση Καινοτομίας, Δημιουργικότητας και Κοινωνικών Δικτύων» ιδρύθηκε τον Φεβρουάριο του 2011 με την υποστήριξη του Ιδρύματος «Σταύρος Νιάρχος» και οραματίζεται να φέρει τις Δημόσιες και Δημοτικές Βιβλιοθήκες της χώρας στη καρδιά των τοπικών κοινοτήτων ως μια νέα πηγή πολιτισμικού ενδιαφέροντος.

Σχετικά με το Ίδρυμα «Σταύρος Νιάρχος»

Το Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος (www.SNF.org) είναι ένας από τους μεγαλύτερους φιλανθρωπικούς οργανισμούς στον κόσμο και πραγματοποιεί δωρεές στους τομείς της τέχνης και του πολιτισμού, της παιδείας, της υγείας και της κοινωνικής πρόνοιας. Το Ίδρυμα ενισχύει με δωρεές οργανισμούς που επιδεικνύουν αποτελεσματική διοίκηση και σωστή διαχείριση και αναμένεται να επιφέρουν αισθητές και διαχρονικές κοινωνικές επιρροές. Επίσης, το Ίδρυμα στηρίζει ενεργά προγράμματα που συμβάλλουν στην σύμπραξη φορέων δημόσιου και ιδιωτικού τομέα, ως αποτελεσματικά μέσα υποστήριξης του κοινού καλού.

Από το 1996 μέχρι σήμερα, το Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος έχει εγκρίνει συνολικά τη διάθεση €1,3 δισεκατομμυρίου ($1,36 δισεκατομμύρια), μέσω 2.473 δωρεών σε μη κερδοσκοπικούς οργανισμούς, σε 109 κράτη ανά τον κόσμο. Από το σύνολο των δωρεών του Ιδρύματος,  άνω του 80% του συνολικού ποσού έχει διατεθεί σε οργανισμούς και πρωτοβουλίες στην Ελλάδα.

Ανταποκρινόμενο στη συνεχιζόμενη κοινωνικοοικονομική κρίση στην Ελλάδα, το Ίδρυμα ανακοίνωσε τον Ιανουάριο του 2012 πρωτοβουλία για τη διάθεση €100 εκατομμυρίων ($130 εκατομμύρια), μέσα σε τρία χρόνια, προκειμένου να βοηθήσει στην ανακούφιση των δυσμενών συνεπειών της εντεινόμενης κρίσης. Έκτοτε, και στο πλαίσιο της παραπάνω πρωτοβουλίας, το Ίδρυμα έχει διαθέσει €58 εκατομμύρια ($75 εκατομμύρια) για την ενίσχυση διαφόρων μη κερδοσκοπικών οργανισμών σε όλη τη χώρα, και βρίσκεται σε εξέλιξη η διαδικασία για την έγκριση επιπλέον δωρεών.

Η μεγαλύτερη μεμονωμένη δωρεά του Ιδρύματος (€566 εκατομμύρια/$796 εκατομμύρια) είναι το Κέντρο Πολιτισμού Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος (ΚΠΙΣΝ) στην Αθήνα. Οι κατασκευαστικές εργασίες στο χώρο έχουν ήδη ξεκινήσει. Το Ίδρυμα «Σταύρος Νιάρχος» πιστεύει ακράδαντα ότι πρόκειται για ένα έργο μεγάλης εθνικής σημασίας, ειδικά υπό τις κοινωνικο-οικονομικές συνθήκες που επικρατούν σήμερα. Παραμένει μαρτυρία και δέσμευση για το μέλλον της χώρας, σε μία κρίσιμη ιστορική συγκυρία. Αποτελεί, επίσης, μοχλό βραχυπρόθεσμης και μεσοπρόθεσμης οικονομικής ανάπτυξης, πράγμα πολύ σημαντικό υπό τις τρέχουσες συνθήκες.Share on Google Plus

About kalimerisnikos

Author Details