Πώς επηρεάζει η κατάσταση στην Τουρκία την Κύπρο

Τα όσα διαδραματίζονται στην Τουρκία σήμερα αποδεικνύουν ότι ο διχασμός της τουρκικής κοινωνίας συνεχίζεται και ότι οι εγγενείς αδυναμίες του τουρκικού κράτους είναι υπαρκτές. Σύμφωνα με τον Φαντί Χακούρα, επικεφαλής του Προγράμματος για την Τουρκία στο κέντρο αναλύσεων Chatham House στο Λονδίνο, οι διαδηλώσεις αντανακλούν, εν μέρει, τη βαθιά ιδεολογική πόλωση μεταξύ κοσμικών, προοδευτικών Τούρκων, και των πιο θρήσκων, που αντιπροσωπεύουν το ένα τέταρτο και τα δύο τρίτα του πληθυσμού, αντίστοιχα, με βάση τα αποτελέσματα των εκλογών του 2011.
Λαμβάνοντας τα μηνύματα από τους Τούρκους πολίτες, οι οποίοι εξεγείρονται εναντίον του αυταρχισμού ενός επιθετικού κράτους το οποίο καταπιέζει τον ίδιο τον τουρκικό λαό, δεν μπορούμε παρά να επαληθεύσουμε τον ισχυρισμό πολλών «κοσμικών» Τούρκων, που παραπονούνται ότι η ισλαμικών καταβολών κυβέρνηση δεν ανέχεται την κριτική και την ποικιλομορφία στον τρόπο ζωής των πολιτών. 
Εμείς εδώ στην Κύπρο πρέπει να αξιολογήσουμε με προσοχή τη νέα κατάσταση στην Τουρκία. Πού θα καταλήξει αυτή η αντίσταση και πώς θα το χειριστεί ο Ταγίπ Ερντογάν; Η κυβέρνηση Ερντογάν, για να ελέγξει την κατάσταση, θα αναγκαστεί να ακολουθήσει έναν από δύο δρόμους: Είτε αυτόν της προσπάθειας για εκτόνωση, συνδιαλλαγή και συμβιβασμό με τους διαδηλωτές, είτε της προσπάθειας για «εξαγωγή» της έντασης και του τουρκικού εθνικισμού προς άλλες κατευθύνσεις.
Πώς επηρεάζεται η Κύπρος
Πώς επηρεάζεται η Κύπρος, όμως, από αυτά τα γεγονότα; Οι εξελίξεις στη γειτονική χώρα μας ενδιαφέρουν άμεσα, γι’ αυτό η επαγρύπνησή μας είναι επιβεβλημένη. Καθόλου απίθανο δεν είναι το γεγονός να παρατηρούσαμε μια προσπάθεια «εξαγωγής» του τουρκικού εθνικισμού από τον Ερντογάν. Δεν αποκλείεται, λοιπόν, να γίνουμε μάρτυρες ενός ακόμα θερμού επεισοδίου στον χώρο της δικής μας ΑΟΖ μέχρι το φθινόπωρο. Σε κάθε περίπτωση, οφείλουμε ανά πάσα στιγμή να είμαστε καταλλήλως ενημερωμένοι και προετοιμασμένοι για κάθε ενδεχόμενο.
Όσον αφορά το Κυπριακό, χρειαζόμαστε επιτέλους μια στοχευμένη πολιτική χωρίς ασάφειες ή παραλείψεις, μακριά από λαϊκισμούς και «πατριωτικές κορώνες». Πρέπει να έχουμε απαντήσεις για όλα τα ερωτήματα που μας αφορούν, και, κυρίως, για το τι θέλουμε να επιτύχουμε μέσα από τη νέα διαδικασία διαπραγματεύσεων. Με άλλα λόγια, ο πολιτικός μας λόγος πρέπει να είναι ενιαίος και πειστικός. Οι Ευρωπαίοι εταίροι μας συνειδητοποιούν πως η νοτιοανατολική λεκάνη της Μεσογείου χρειάζεται μια δυνατή Κύπρο για να αποτελέσει την ενεργειακή και πολιτισμική γέφυρα της Ε.Ε. με τη Μέση Ανατολή και τον αραβικό κόσμο.
Τα κοιτάσματα υδρογονανθράκων
Μια Κύπρος ενισχυμένη με τις προοπτικές του φυσικού αερίου, θα μπορούσε να διαπραγματευτεί το Κυπριακό καλύτερα. Είναι προς το συμφέρον της Τουρκίας να καταλήξει σε συμφωνία με την Κύπρο. Τα κοιτάσματα υδρογονανθράκων στα οικόπεδα της κυπριακής ΑΟΖ είναι το ισχυρότερο όπλο που διαθέτει η Κυπριακή Δημοκρατία σήμερα. Η σωστή διαχείριση, αλλά και αξιοποίησή τους σε ένα πλαίσιο καλής περιφερειακής γειτονίας, δεν θα άφηνε στην Τουρκία άλλη επιλογή παρά αυτήν της συνεργασίας με την Κύπρο. Θέλουμε μια δημοκρατική Τουρκία, μια σύγχρονη Τουρκία, που θα σέβεται τα ανθρώπινα δικαιώματα και το διεθνές δίκαιο.
Θέλουμε την Τουρκία να καθίσει με σύνεση και διαλεκτικό πνεύμα στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων. Επιδίωξή μας πρέπει να είναι η σωστή λύση του Κυπριακού. Ο χρόνος που έχουμε μπροστά μας πρέπει να αξιοποιηθεί, ούτως ώστε η όποια νέα προσπάθεια για λύση να μην οδηγηθεί και πάλι σε αδιέξοδο. Η σωστή λύση του Κυπριακού, μαζί με την ασφάλεια, θα φέρει μαζί της οικονομική ανάπτυξη και ευημερία…
ΝΙΚΟΣ ΤΟΡΝΑΡΙΤΗΣ
Κοινοβουλευτικός Εκπρόσωπος ΔΗΣΥ
Share on Google Plus

About kalimerisnikos

11 comments:

Ανώνυμος είπε...

ΤΟ 'ΖΟΜΠΙ' ΕΙΝΑΙ ΠΙΣΩ ΑΠΟ ΤΗΝ ΚΟΥΡΤΙΝΑ...

ΠΑΡΑΤΗΡΗΤΗΣ είπε...

Άρχισε η αντιστροφη μέτρηση για την Επερχόμενη οικονομική κατάρρευση της Τουρκίας ,θα ακολουθήσει ξανά η είσοδος του ΔΝΤ στην χώρα και κατόπιν ο διαμελισμος της Τουρκίας και η προγραμματισμένη αναγνώριση του Κουρδιστάν,(ίσως και αλλων εθνοτήτων στο εσωτερικό της Τουρκίας )
Το τέλος εποχής Ερντογάν, είναι πλέον δεδομένο
Ο διαμελισμος της Τουρκίας φυσικά θα έχει επιπτώσεις και στην Ελλάδα
Η Κύπρος από ότι φαίνεται πάει να γίνει η μεσόγειος της Ρωσίας και απο ότι διαφαίνεται ο Πουτιν ετοιμάζεται για καθοριστικές κινήσεις.
Η ανάφλεξη της μέσης ανατολής (Συρια-Ιραν-Πακιστάν –Τουρκία κλπ) είναι προ των πυλών
Η μέση ανατολή και η μεσόγειος σε λίγο καιρό θα «φλέγεται» και στην μέση η Ελλάδα με την Κύπρο.
Οι επιπτώσεις στην Κύπρο θα είναι κοινωνικές(ξεσηκωμός πολιτών) –πολιτικές (πρόωρες εκλογές με διώξιμο του Αναστασιαδη ,άλλωστε έχει κάνει πολλά λάθη) και φυσικά οικονομικές.
Τις πρόωρες εκλογές στην Ελλάδα δε νομίζω να τις αποφύγουμε απλώς πήραν παράταση μερικών μηνών. Μακάρι να αποφευχθούν …...άλλα το βλέπω δύσκολο.

Ανώνυμος είπε...

ΦΥΣΙΚΕΣ ΚΑΤΑΣΤΡΟΦΕΣ ΣΤΗΝ ΤΟΥΡΚΙΑ
Σεισμοί και εκρήξεις ηφαιστείων
Εκείνο που με φοβίζει δεν είναι οι οικονομικές κρίσεις αλλα οι κλιματολογικές αλλαγές και οι πολεμικές συρράξεις και από ότι φαίνεται θα τα ζήσουμε όλα μαζί στα επόμενα δυο χρόνια
Έχω την αίσθηση ότι στο επόμενο χρονικό διάστημα θα ζήσουμε κοσμοϊστορικές καταστάσεις.
Μαζί με την ανθρωπότητα, στενάζει και βρυχάται και η γη μετά τον «βιασμό» που εχει υποστεί από τους ανθρώπους. Οταν η γη βρυχάται η εκτόνωση της πέρα από τις ασυνήθιστες πλημμύρες, το πιο επικίνδυνο είναι οι σεισμοί-η έκρηξη ηφαιστείων και κατά συνέπεια τα τσουναμι
Στο ζενιθ τα νεύρα των ανθρώπων…
Στο ζενιθ τα «νεύρα του πλανήτη» να δούμε που θα βγει….
Επικίνδυνα κοντινά σημεία για μεγάλους σεισμούς Τουρκία (Κωνσταντινούπολη) και φυσικά η Ελλάδα.Επικίνδυνο τόξο σεισμών στην Ελλάδα το τόξο Δωδεκάνησα με Κρήτη
Κοντινό επικίνδυνο ηφαίστειο η Αίτνα.
Αν πάμε πιο μακριά αστα να να πάνε…

ΠΑΡΑΤΗΡΗΤΗΣ είπε...

Πόλεμος στην μέση ανατολή σημαίνει:

Πάνω το δολάριο, πάνω οι τιμές πετρελαίου και τροφίμων ,πάνω το καλαμπόκι κλπ κάτω οι χρηματαγορές-κρίση χρηματοοικονομικού συστήματος και ότι συνεπάγεται...

ΡΕΠΟΡΤΕΡ είπε...

ΟΤΑΝ ΚΑΙΓΕΤΑΙ ΤΟ ΣΤΙΤΙ ΤΟΥ ΓΕΙΤΟΝΑ ΚΑΙΓΕΤΑΙ ΚΑΙ ΤΟ ΔΙΚΟ ΣΟΥ..

ΜΑΚΕΛΕΙΟ ΣΤΗΝ ΣΥΡΙΑ ΚΑΙ ΑΠΑΝΩΤΑ ΧΤΥΠΗΜΑΤΑ ΣΤΗΝ ΤΟΥΡΚΙΑ (ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΥΠΟΛΗ).

ΡΕΠΟΡΤΕΡ είπε...

Μαζί με τον πόλεμο τον πετρελαίων στην μέση ανατολή μάλλον ηρθε η ωρα να πάρουμε γεύση και από πόλεμο για το νερό.
Είναι πολλά πράγματα που αρχίζουν να μην πάνε καλά..

ΡΕΠΟΡΤΕΡ είπε...

ΑΚΟΥΣΤΕ ΤΟ ΠΑΡΑΚΑΤΩ ΒΙΝΤΕΟ ΓΙΑ ΤΗΝ ΚΥΠΡΟ ΚΑΙ ΕΛΛΑΔΑ

ΕΙΝΑΙ ΕΝΔΙΑΦΕΡΟΝ!!!!

http://www.youtube.com/watch?v=icLsfFpzHD4

Ανώνυμος είπε...

ΕΠΙΣΗΣ
ΓΙΑ ΑΞΙΟΛΟΓΗΣΗ ΤΟΥ ΠΑΡΑΠΑΝΩ ΒΙΝΤΕΟ

ΑΚΟΥΣΤΕ ΤΟ ΕΠΟΜΕΝΟ

http://www.youtube.com/watch?v=VvqHoKNAnQ4

ΡΕΠΟΡΤΕΡ είπε...

ΜΕΤΑ ΤΟΝ ΔΙΑΜΕΛΙΣΜΟ ΤΗΣ ΤΟΥΡΚΙΑ ΘΑ ΕΠΕΙΔΙΩΞΟΥΝ ΚΑΙ ΤΟΝ ΔΙΑΜΕΛΙΣΜΟ ΤΗΣ ΕΛΛΑΔΟΣ?

ΘΑ ΤΑ ΚΑΤΑΦΕΡΟΥΝ ?? ΠΙΘΑΝΟΝ...

ΔΕΝ ΞΕΡΩ ΑΛΛΑ Η ΠΡΟΕΔΡΟΣ ΤΗΣ ΒΟΥΛΗΣ ΑΝΝΑ ΜΑΡΟΥΔΑ –ΜΠΕΝΑΚΗ ΤΟ ΕΙΧΕ ΠΕΙ ΤΟ 2009 ΣΤΟΝ ΠΡΟΕΔΡΟ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑΣ ΠΑΠΟΥΛΙΑ

http://www.youtube.com/watch?v=a30pJBTL5d8

ΡΕΠΟΡΤΕΡ είπε...

ΔΕΝ ΤΑ ΥΟΘΕΤΟΥΜΕ ΑΛΛΑ ΑΚΟΥΣΤΕ ΤΑ!!!

ΘΕΛΕΤΕ ΝΑ ΑΚΟΥΣΕΤΕ ΓΙΑ ΤΟΝ ΤΣΙΠΡΑ ΠΟΥ ΘΑ ΦΕΡΕΤΕ ΣΤΗΝ ΕΞΟΥΣΙΑ ΣΕ ΛΙΓΟ
ΚΑΙΡΟ?

ΕΠΙΣΗΣ ΚΑΙ ΓΙΑ ΤΑ ΣΧΕΔΙΑ ΣΤΗΝ ΚΥΠΡΟ??

http://www.youtube.com/watch?v=zTDj_ykHMns

ΡΕΠΟΡΤΕΡ είπε...

ΘΑ ΜΑΣ ΤΡΕΛΑΝΟΥΝ !!!!

ΑΚΟΥΜΕ ΣΤΟ ΠΑΡΑΠΑΝΩ ΒΙΝΤΕΟ-ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ ΟΤΙ ΣΤΑ ΝΟ ΠΕΙΠΕΡ ΤΩΝ ΑΜΕΡΙΚΑΝΩΝ Η ΕΛΛΑΔΑ ΘΑ ΚΟΠΕΙ ΣΕ ΤΕΣΣΕΡΑ ΚΟΜΜΑΤΙΑ ΕΠΙ ΠΡΩΘΥΠΟΥΡΓΙΑΣ ΤΟΥ ΤΣΙΠΡΑ Ο ΟΠΟΙΟΣ ΘΑ ΓΙΝΕΙ ΠΡΩΘΥΠΟΥΡΓΟΣ ΓΙΑ ΜΕΡΙΚΟΥΣ ΜΗΝΕΣ.
ΑΥΤΟΙ ΠΟΥ ΘΑ ΘΕΩΡΗΘΟΥΝ ΥΠΕΥΘΥΝΟΙ ΘΑ ΚΡΕΜΑΣΤΟΥΝ ΣΤΟ ΣΥΝΤΑΓΜΑ ΓΙΑ ΠΑΡΑΔΕΙΓΜΑΤΙΣΜΟ
(ΜΗΝ ΞΕΧΝΑΤΕ ΠΩΣ ΕΓΙΝΕ Ο ΔΙΑΜΕΛΙΣΜΟ ΤΗΣ ΓΙΟΥΓΚΟΣΛΑΒΙΑΣ )
ΓΙΑ ΚΑΤΙ ΤΕΤΟΙΟ ΜΑΣ ΕΧΕΙ ΠΡΟΕΙΔΟΠΟΙΗΣΕΙ Η ΨΑΡΟΥΔΑ -ΜΠΕΝΑΚΗ
ΔΕΥΤΕΡΟΝ ΣΤΟ ΤΕΛΟΣ ΤΟΥ 2013 ΛΗΓΕΙ Η ΣΥΝΘΗΚΗ ΕΝΩΣΗΣ ΤΗΣ ΕΛΛΑΔΑΣ ΜΕ ΤΗΝ ΚΡΗΤΗ

ΤΙ ΠΑΙΧΝΙΔΙΑ ΠΑΙΖΟΥΝ ΠΑΛΙ ΟΙ ΑΜΕΡΙΚΑΝΟΙ??

ΕΠΙΣΗΣ ΜΑΣ ΛΕΝΕ ΟΤΙ Η ΕΛΛΑΔΑ ΕΧΕΙ ΠΕΡΙΟΥΣΙΑ ΣΕ ΔΥΟ ΤΑΜΕΙΑ ΤΟΥ ΠΑΓΚΟΣΜΙΟΥ ΧΡΗΜΑΤΟΟΙΚΟΝΟΜΙΚΟΥ ΣΥΣΤΗΜΑΤΟΣ (ΜΕΤΟΧΟΣ ΔΥΟ ΔΙΕΘΝΩΝ ΣΥΝΘΗΚΩΝ BIS)ΣΤΟ ΟΝΟΜΑ ΤΗΣ ΠΟΣΟ ΑΞΙΑΣ 200 ΤΡΙΣΕΚΑΤΟΜΜΥΡΙΩΝ!!!!!

Author Details