Φρένο" στα ανασφάλιστα οχήματα

Τα… ξεχασμένα ανασφάλιστα αυτοκίνητα θυμήθηκε το Υπουργείο Οικονομικών, προσδοκώντας να συγκεντρώσει 300.000.000 ευρώ, μέσω προστίμων που θα επιβάλλει.

Οι εισηγητές του σχεδίου εκτιμούν ότι θα υπάρξουν σημαντικά οικονομικά οφέλη και για το Δημόσιο, τόσο από την πληρωμή του παραβόλου όσο και από τους φόρους επί των ασφαλίστρων και εν τέλει από τη φορολόγηση των κερδών που θα έχουν οι ασφαλιστικές εταιρίες από τη δραστηριότητά τους αυτή.

Υπουργική απόφαση για τα ανασφάλιστα Ι.Χ.

Μέσα στον Οκτώβριο αναμένεται να εκδοθεί υπουργική απόφαση για την επιβολή προστίμων στα ανασφάλιστα ΙΧ, τα οποία θα πρέπει να καταβληθούν από τους φορολογούμενους μέσα σε διάστημα οκτώ ημερών.

Το σχέδιο προβλέπει επίσης βαριές ποινές (πρόστιμο του ΚΟΚ, αφαίρεση πινακίδων, διπλώματος και άδειας κυκλοφορίας για 10 ημέρες) σε όσους αγνοήσουν την προθεσμία των 8 ημερών.

Πρόστιμα και καμπάνες

Η Γενική Γραμματεία Πληροφοριακών Συστημάτων θα αποστείλει ταχυδρομικώς επιστολή προς τους ιδιοκτήτες των εμφανιζόμενων ως ανασφάλιστων αυτοκινήτων οχημάτων και θα τους καλεί να εμφανιστούν στις ΔΟΥ και να δώσουν στοιχεία και εξηγήσεις μέσα σε οκτώ ημέρες για το εάν έχουν ασφαλιστεί κανονικά αλλά δεν φαίνονται στα αρχεία ή για κάποιο λόγο εξαιρούνται νομίμως από την ασφάλιση του οχήματός τους (π.χ. διπλωματικό σώμα, δημόσια υπηρεσία κ.λπ.).

Επίσης, σε περίπτωση απόσυρσης ή καταστροφής ή κλοπής ή μεταβίβασης ή κατάθεσης πινακίδων αυτοκίνητου οχήματος, ο ιδιοκτήτης του εμφανιζόμενου ως ανασφάλιστου οχήματος θα πρέπει να παραδώσει ακριβές φωτοαντίγραφο των κατά περίπτωση δικαιολογητικών στην αρμόδια ΔΟΥ.

Μόλις πληρώσει το πρόστιμο των 250 ευρώ, ο ιδιοκτήτης του ΙΧ θα επιλέγει μια ασφαλιστική εταιρεία, στην οποία θα καταθέτει το παράβολο που πλήρωσε στην εφορία και στη συνεχεία θα υπογράφει νέο ασφαλιστικό συμβόλαιο.

Από την πλευρά της η ασφαλιστική θα καταβάλλει το παράβολο στο Δημόσιο και θα ενημερώνει το Κέντρο Πληροφοριών για κάθε ανασφάλιστο όχημα το οποίο θα αποκτά σήμα ασφάλισης.

Στην περίπτωση που ο ιδιοκτήτης του ανασφάλιστου οχήματος αγνοήσει το κάλεσμα της εφορίας, θα επιβάλλονται πρόσθετες κυρώσεις όπως αφαίρεση της άδειας οδήγησης, της άδειας κυκλοφορίας και των πινακίδων του οχήματος, που θα αποδίδονται στο δικαιούχο μόνο αφού προσκομιστεί το ειδικό σήμα ασφάλισης.

Αν περάσουν 20 μέρες και ο δικαιούχος δεν εμφανιστεί για την παραλαβή των πινακίδων και της άδειας κυκλοφορίας, η αστυνομική αρχή θα αποστέλλει τις πινακίδες κυκλοφορίας προς φύλαξη στην αρμόδια Υπηρεσία Μεταφορών, από όπου θα επιστρέφονται μόνο με την προσκόμιση από τον ενδιαφερόμενο του ειδικού σήματος ασφάλισης.

Σε δηλώσεις του στη zougla.gr ο εκπρόσωπος της επιτροπής του κλάδου των αυτοκινήτων στην Ένωση Ασφαλιστικών Εταιρειών Ελλάδος, Κώστας Μπερτσιάς, τόνισε χαρακτηριστικά πως το πρόβλημα με τα ανασφάλιστα οχήματα που παρατηρείται εδώ και χρόνια διογκώθηκε λόγω έλλειψης πολιτικής βούλησης.

«Δυστυχώς εδώ και μήνες δεν υπάρχει καμία εξέλιξη επί του θέματος παρά το γεγονός ότι οι κρατικοί φορείς είχαν πει ότι θα ασχοληθούν. Εμείς έχουμε στη διάθεσή μας όλα τα στοιχεία με τα αυτοκίνητα που είναι ανασφάλιστα αλλά υποτίθεται ότι θα έπρεπε να τα έχει και το κέντρο πληροφοριών του υπουργείου Οικονομικών».

Επίσης ο κ. Μπερτσιάς μίλησε για τη σοβαρότητα του θέματος όσον αφορά την ασφάλεια των πολιτών, ενώ δεν παρέλειψε να αναφερθεί και στα οικονομικά στοιχεία: «Το κράτος μόνο από φόρους χάνει πάνω από 30 εκατομμύρια το χρόνο. Επίσης χάνονται εκατοντάδες θέσεις εργασίας


http://www.zougla.gr/greece/article/freno-sta-anasfalista-oximata
Share on Google Plus

About kalimerisnikos

Author Details