Χαλβάς Φαρσάλων… μακράς διάρκειας

Χαλβάς Φαρσάλων… μακράς διάρκειας
  
Η πρώτη μελέτη που έγινε ποτέ παγκοσμίως, επιστημονικά τεκμηριωμένη, για την σύσταση, παρασκευή και συντήρηση του Χαλβά Φαρσάλων σε συσκευασία τροποποιημένης ατμόσφαιρας, έγινε από το Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας από ομάδα διακεκριμένων επιστημόνων.

Aυτοί αποτελούνται από τον αναπληρωτή καθηγητή στον τομέα της Υγιεινής των Τροφίμων κ. Αλέξανδρο Γκόβαρη και τους κ.κ. Μποτσόγλου, Βαρελτζή και Γιαννούλη και χρηματοδοτήθηκε από την ΕυρωπαϊκήΈνωση και τη Γ.Γ.Ε.Τ. του Υπουργείου Παιδείας, στο πλαίσιο του πόλου Καινοτομίας Θεσσαλίας.

Οι εργασίες της μελέτης αυτής και τα πειράματα της διήρκεσαν περίπου έναν χρόνο και έγιναν με τη συνεργασία και ζαχαροπλαστών της περιοχής των Φαρσάλων.

Τα αποτελέσματα της μελέτης αυτής που έφερε στη δημοσιότητα ο επικεφαλής της ελάσσονος αντιπολίτευσης στον Δήμο Φαρσάλων κ. Χρήστος Καπετάνος, μετά από συνάντησή του με τον επικεφαλής της ομάδας εργασίας, καθηγητή κ. Γκόβαρη, εστάλησαν εδώ και αρκετό καιρό και στον Δήμο Φαρσάλων.

Για το θέμα αυτό ο κ. Χρ. Καπετάνος, τόνισε τα εξής:

«Πρόκειται για ένα θέμα πολύ σημαντικό, αλλά και ελπιδοφόρο για την επαρχία Φαρσάλων. Τόσα χρόνια έχουμε στην πόλη μας ένα προϊόν που μπορεί να εξελιχθεί ως βάση ανάπτυξης για τα Φάρσαλα, φέρνοντας χρήματα και δουλειές στην τοπική αγορά, διαφημίζοντας την πόλη μας σε ολόκληρο τον κόσμο. Δυστυχώς όμως κάποιες τοπικές μεμψιμοιρίες και η έλλειψη τοπικής πολιτικής βουλήσεως έχουν βαλτώσει δεκαετίες τώρα το προϊόν που λέγεται ΧΑΛΒΑΣ ΦΑΡΣΑΛΩΝ.

Θέλω να συγχαρώ το Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας και τους ερευνητές του, που συνέταξαν μια πλήρως τεκμηριωμένη μελέτη, που γίνεται για πρώτη φορά στην ελληνική και ξένη βιβλιογραφία για τον Χαλβά Φαρσάλων. Η μελέτη αυτή ανοίγει τον δρόμο για να μπορέσουμε επιτέλους να συσκευάσουμε και να εμπορευτούμε σοβαρά το τοπικό μας προϊόν.

Μέχρι τώρα θεωρούσαμε ότι ο χαλβάς δεν συσκευάζεται και μετά από 3-4 μέρες γίνεται «λάστιχο» και δεν τρώγεται. Ο μύθος αυτός σήμερα καταρρίπτεται, μιας και οι ειδικοί μας διαβεβαιώνουν ότι μπορεί να καταστεί αμετάβλητος σε γεύση και χρώμα, αναλλοίωτος για περίπου έναν μήνα, χρονικό διάστημα ικανό για να τον εμπορευτούν σε ολόκληρη τη χώρα ή και στο εξωτερικό ακόμη, τα ζαχαροπλαστεία των Φαρσάλων.

Πρέπει μέσα σ' αυτή τη δύσκολη οικονομική συγκυρία να εκμεταλλευόμαστε κάθε ευκαιρία που μας παρουσιάζεται. Χρειάζεται η δημιουργία ενός συσκευαστηρίου που θα λειτουργήσει, είτε ως δημοτική επιχείρηση, είτε ως διεπαγγελματική ένωση, όπου θα γίνεται η συγκεκριμένη διαδικασία στεγανοποίησης του σκαφιδίου που θα έχει μέσα τον χαλβά.

Από εκεί και πέρα ο κάθε χαλβαδοποιός να μπορεί να κάνει τις πωλήσεις του ή τις συμφωνίες του για την προώθηση του γλυκίσματος αυτού σε όλη την Ελλάδα ή το εξωτερικό, με αναγραφόμενη ημερομηνία λήξης του προϊόντος, πάντα με τη συνδρομή του Πανεπιστημίου, του ΕΦΕΤ και των άλλων αρμοδίων φορέων. Σκεφτείτε μόνον ότι το μηχάνημα που χρειάζεται για να κάνει τη συσκευασία του χαλβά με την αφαίρεση του οξυγόνου δεν κοστίζει πάνω από 25.000 ευρώ στην αγορά, όπως με ενημέρωσαν οι αρμόδιοι της έρευνας.

Το δεύτερο σημαντικό στοιχείο της μελέτης αυτής, είναι ότι τονίζει τη μοναδικότητα του προϊόντος και μπορεί να αποτελέσει ένα επιστημονικό τεκμήριο στην προσπάθεια πιστοποίησης του Χαλβά Φαρσάλων ως προϊόν με ονομασία προέλευσης προστατευόμενη (ΠΟΠ ή ΠΓΕ), που δεν θα μπορεί να το εμπορεύεται ο οιοσδήποτε, δίχως να είναι το γνήσιο φαρσαλινό προϊόν, παρασκευασμένο παραδοσιακά και αναλλοίωτα στον χρόνο. Σε όλη αυτή τη νέα διαδρομή που ανοίγεται μπροστά μας, ο Δήμος Φαρσάλων δεν μπορεί να παραμένει απλός θεατής των εξελίξεων, διοργανώνοντας απλά μια υποτυπώδη και άνευρη Γιορτή Χαλβά, κάθε χρόνο, με σημαντικό οικονομικό κόστος και ασήμαντο αποτέλεσμα.

Πηγή:thessalianews
Επιμέλεια: Φίλιππος Καραμέτος
Share on Google Plus

About kalimerisnikos

Author Details