«Γιορτή Πολιτισμού» καθιερώνει ο Δήμος Σοφάδων

Σε διοργάνωση της «Γιορτής Πολιτισμού» που θα πραγματοποιηθεί την Κυριακή 2 Σεπτεμβρίου στο Πάρκο του Αγίου Νικολάου στον Κέδρο, προχωρά ο Δήμος Σοφάδων.

Στη συνέντευξη ο Δήμαρχος Μπάμπης Παπαδόπουλος ανέφερε, «Σήμερα, μέσα στη δύσκολη οικονομική συγκυρία που διανύουμε, ο ρόλος των συλλόγων που ασχολούνται με τον πολιτισμό, την παράδοση και τον τουρισμό είναι ιδιαίτερα σημαντικός για τη διατήρηση και τη διάχυση του πολιτιστικού μας αποθέματος. Ιδιαίτερα για το Δήμο Σοφάδων όμως ο ρόλος αυτός των Πολιτιστικών Συλλόγων είναι ιδιαίτερα σημαντικός. Κι αυτό γιατί ο Δήμος μας καταλαμβάνει μια τεράστια σε έκταση περιοχή με σημαντικές πολιτισμικές και ανθρωπογεωγραφικές διαφορές.
Το έχω ξαναπεί ότι το μεγαλύτερο πρόβλημα για το Δήμο Σοφάδων δεν είναι ούτε η οικονομική συγκυρία ούτε τα μεγάλα τεχνικά προβλήματα που υπάρχουν. Ανοιχτή πληγή για το Δήμο μας είναι οι διαφορές στην κουλτούρα, στη νοοτροπία, στις συνήθειες, στις ανάγκες και στις προτεραιότητες που υπάρχουν μεταξύ των ανθρώπων που ζουν στα 750.000 στρέμματα του Δήμου μας. Αυτό το πρόβλημα αποτελεί τροχοπέδη για τη διαμόρφωση κοινού οράματος, κοινών στόχων, κοινών δράσεων και διεκδικήσεων.
Παρότι όμως οι διαφορές μας είναι έντονες (κοινωνικές, οικονομικές-παραγωγικές κουλτούρας), τα κοινά μας σημεία είναι πολλά περισσότερα αρκεί μόνο να τα εντοπίσουμε να τα ενισχύσουμε και να τα αναδείξουμε. Πιστεύουμε ακράδαντα ότι ο πολιτισμός και η ομογενοποίηση της κουλτούρας μας αποτελεί τη μοναδική οδό για τη διαμόρφωση κοινής πολιτιστικής ταυτότητας που θα φέρει πιο κοντά όλους τους συνδημότες ενός μεγάλου σε έκταση Δήμου.
Για τους παραπάνω λόγους στη συνεδρίαση της Επιτροπής Διαβούλευσης καλέσαμε τους εκπρόσωπους των Πολιτιστικών Συλλόγων της περιοχής του Δ. Σοφάδων οι οποίοι διατύπωσαν ενδιαφέρουσες προτάσεις.
Μεταξύ άλλων, πρωτοβουλία της Επιτροπής Διαβούλευσης, η οποία συνεδρίασε για δεύτερη φορά παρουσία των Πολιτιστικών Συλλόγων, αποτέλεσε η διοργάνωση της «Γιορτής Πολιτισμού» και μάλιστα ορίστηκαν εννέα μέλη (Εκπρόσωποι συλλόγων και μέλη Επιτροπής Διαβούλευσης) υπεύθυνα για την προετοιμασία της.
Στόχος της παραπάνω εκδήλωσης είναι η καθιέρωση σε ετήσια βάση, μιας «συνάντησης» των πολιτιστικών συλλόγων η οποία αργότερα θα μετεξελιχθεί σε θεσμό που θα ξεχωρίζει για την ποιότητα και το περιεχόμενο του. Ένας θεσμός που θα φέρνει πιο κοντά τους δημότες του Δήμου Σοφάδων και θα συμβάλλει στη διατήρηση της πολιτιστικής μας παράδοσης από γενιά σε γενιά ενώνοντας το χθες με το σήμερα και το αύριο.
Η «Γιορτή Πολιτισμού» αποτελεί ένα βήμα προς την αναζήτηση κοινών πολιτιστικών δράσεων με στόχο την ενδυνάμωση της συνοχής του Δήμου και τη δημιουργία κοινής "δημοτικής συνείδησης".
Αποβλέπουμε στη δημιουργία δεσμών και στη θεμελίωση κοινής αντίληψης για τον τόπο μας, για τις ανάγκες του, για τις δυνατότητές του, για την προοπτική του. Προσπαθούμε να αξιοποιήσουμε την μακρόχρονη εμπειρία του Μορφωτικού Συλλόγου Σοφάδων και τις παρόμοιες πρωτοβουλίες που έχει αναλάβει στο παρελθόν.
Γνωρίζουμε ότι οι άνθρωποι που υπηρετούν τον πολιτισμό μπορούν να βοηθήσουν σημαντικά προς την κατεύθυνση αυτή. Άλλωστε ο τόπος μας διαθέτει ανθρώπους που υπηρετούν χρόνια τον πολιτισμό, με ικανότητα και εμπειρία τεράστια.
Επιδιώκουμε να θέσουμε τις βάσεις για μια εποικοδομητική συνεργασία της Δημοτικής Αρχής και των ανθρώπων του πολιτισμού και της τέχνης. Μόνο έτσι θα ενισχύσουμε τη συνεργασία στην κατεύθυνση ανάδειξης και προβολής του πολιτισμού, θα συσφίξουμε τις μεταξύ μας σχέσεις και θα φέρουμε πιο κοντά τους δημότες του Δήμου Σοφάδων».
Share on Google Plus

About kalimerisnikos

Author Details