Εφτά δημοτικά σχολεία του Δήμου Σοφάδων δεν λειτούργησαν σήμερα

Εφτά δημοτικά σχολεία του Δήμου Σοφάδων δεν λειτούργησαν σήμερα

...καθώς οι γονείς των μαθητών διαμαρτύρονται στις προθέσεις της Εκπαίδευσης που προωθεί την διασπορά τσιγγάνων μαθητών του 4ου Δημοτικού Σχολείου Σοφάδων στα Σχολεία 1ο Δημοτικό, 2ο Δημοτικό, Κυψέλης, Ματαράγκας, Καρποχωρίου, Κέδρου και Ανάβρας.

Η Δημοτική Αρχή του Δήμου Σοφάδων επισκέφτηκε όλες τις σχολικές μονάδες προκειμένου να διαμορφώσει πλήρη εικόνα και άποψη για το θέμα που δημιουργήθηκε. Σήμερα το μεσημέρι, Επιτροπή Γονέων όλων των Δημοτικών Σχολείων επισκέφτηκε τον Δήμαρχο Σοφάδων προκειμένου να του εκθέσουν τους προβληματισμούς τους.

Ο Δήμαρχος Σοφάδων Μπάμπης Παπαδόπουλος μετά από αυτά δήλωσε: «Κανένας συνδημότης μου δεν είναι αντίθετος με την ενσωμάτωση των τσιγγάνων στην ελληνική κοινωνία. Ούτε εγώ, ούτε κανένας άλλος, διαφωνεί με τη βελτίωση των παρεχόμενων υπηρεσιών εκπαίδευσης ή άλλων υπηρεσιών που αναβαθμίζουν τις συνθήκες διαβίωσης των τσιγγάνων με τους οποίους συμβιώνουμε εδώ και δεκαετίες. Είναι άλλωστε ευρύτερα γνωστές οι σχετικές προσπάθειες και οι πρωτοβουλίες των Σοφαδιτών και των προηγούμενων δημοτικών αρχών, τις οποίες δεν χρειάζεται να επαναλάβω. Οι βίαιοι μέθοδοι όμως που εφαρμόζει το Υπουργείο Παιδείας και η Δ/νση Εκπαίδευσης καθώς και η σπουδή που δείχνουν προκειμένου να εφαρμόσουν και να επιβάλουν ξαφνικά και εν μέσω σχολικής χρονιάς τις επιταγές ενός προγράμματος του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας αδικούν τους ίδιους τους ωφελούμενους που δεν είναι άλλοι απʼ τους μαθητές και τους γονείς. Κανένας δε ρώτησε και δεν ενημέρωσε τους γονείς γι αυτό που σχεδιαζόταν να γίνει εφαρμόζοντας στην πράξη τακτική γενιτσαρισμού διώχνοντας τους τσιγγάνους μαθητές χιλιόμετρα μακριά από το φυσικό τους χώρο. Με ανακοινώσεις στις εφημερίδες και φιρμάνια απʼ το Μαρούσι Αττικής ούτε ενσωμάτωση και αποσυμφόρηση επιτυγχάνεται, ούτε κοινωνική ηρεμία διασφαλίζεται.

Ακόμα λιγότερες είναι οι πιθανότητες της επιτυχίας:

- όταν ο Δήμαρχος απειλείται εκ των άνωθεν ότι θα διαπομπευτεί πανελληνίως ως ρατσιστής,

- όταν οι γονείς εκφοβίζονται διασπείροντας φήμες ότι θα συλληφθούν γιατί αγωνίζονται για το καλό των παιδιών τους

- όταν οι δάσκαλοι τρομοκρατούνται και απειλούνται με ΕΔΕ και απόλυση γιατί έχουν διαφορετική άποψη απʼ αυτήν του Υπουργείου και του Προγράμματος

Έτσι κι αλλιώς όμως οι μέθοδοι αυτοί δυστυχώς δεν μπορούν να αλλάξουν τη δύσκολη πραγματικότητα για την πόλη των Σοφάδων όπου τα τελευταία χρόνια έχουν συσσωρευτεί 3.000 τσιγγάνοι οι οποίοι αποτελούν το 50% του πληθυσμού της πόλης. Το στοιχείο αυτό που εσκεμμένα αγνοείται και παραβλέπεται αλλάζει τη φυσιογνωμία των σχολείων και καθιστά ανεφάρμοστη στην πράξη την ενσωμάτωση των τσιγγάνων μαθητών. Ποιο επιχείρημα θα πείσει τους γονείς ότι οι 9 μαθητές που φοιτούν σήμερα στην Ανάβρα θα ενσωματώσουν τους 26 τσιγγάνους μαθητές κι ότι δε θα συμβεί το αντίθετο; Το ίδιο ερώτημα ισχύει και για τα υπόλοιπα σχολεία όπου τα αριθμητικά δεδομένα είναι αντίστοιχα. Επειδή πρόκειται για καίριο θέμα του Δήμου μας, ο Πρόεδρος του Δημοτικού Συμβουλίου συγκαλεί σήμερα το απόγευμα στις 6 σε έκτακτη συνεδρίαση το Δημοτικό Συμβούλιο για να γίνει σχετική συζήτηση. Ευπρόσδεκτοι εκτός από τους γονείς και κάθε άλλο πολίτη είναι και οι υπηρεσιακοί και πολιτικοί παράγοντες του Υπουργείου Παιδείας καθώς και οι τοπικοί πολιτικοί παράγοντες οι οποίοι θα προσκληθούν ιδιαίτερα».
Share on Google Plus

About kalimerisnikos

Author Details