Ρωσία: Η απογοήτευση για τον Πούτιν αύξησε τα ποσοστά των Κομμουνιστών

Πριν από μόλις 20 χρόνια, η πορεία τους προς το χρονοντούλαπο της Ιστορίας έμοιαζε προδιαγεγραμμένη. Στις κοινοβουλευτικές εκλογές της Κυριακής όμως, το ρωσικό Κομμουνιστικό Κόμμα προέλκυσε φοιτητές, διανοούμενους, ακόμη και ορισμένους επιχειρηματίες και δημιούργησε μια ισχυρή αντιπολίτευση απέναντι στο κυβερνών κόμμα της Ενωμένης Ρωσίας του Βλαντίμιρ Πούτιν το οποίο συγκέντρωσε ποσοστό 49,93% - σημειώνοντας πτώση περίπου 15 ποσοστιαίων μονάδων σε σχέση με τις βουλευτικές εκλογές του 2007 (ποσοστό 64,3%).






Για τους περισσότερους Ρώσους το κομμουνιστικό κόμμα (CPRF) του Γκενάντι Ζιουγκάνοφ ξυπνάει αναμνήσεις παρασημοφορημένων βετεράνων πολέμου και καταπίεσης, όμως την Κυριακή κατάφερε να διπλασιάσει το εκλογικό του ποσοστό, σε σχεδόν 20%, σε σχέση με τις προηγούμενες εκλογές. Παρόλα αυτά, αυτή η αλλαγή «πλεύσης» των ρώσων πολιτών δεν προοιωνίζει τόσο την άμεση ανέλιξή του στην εξουσία, όσο αποκαλύπτει την κούραση και την απογοήτευση των πολιτών από το καθεστώς που έχει δημιουργήσει τα τελευταία 11 χρόνια ο νυν πρωθυπουργός - και όπως όλα δείχνουν και μελλοντικός πρόεδρος- Βλαντίμιρ Πούτιν.





Απηυδισμένοι από την σχεδόν ανεξέλεγκτη διαφθορά και το ολοένα και μεγαλύτερο χάσμα μεταξύ φτωχών και πλουσίων πολλοί Ρώσοι βλέπουν τους κομμουνιστές να αντιπροσωπεύουν τη μοναδική αξιόπιστη αντιπολίτευση στο κυβερνών κόμμα. Παρόλο τον αναβρασμό της δεκαετίας του 1990 και την κατάρρευση της Σοβιετικής Ενωσης, η κομμουνιστική παράταξη διατήρησε την ισχυρή του πανεθνική οργάνωση, γεγονός που αποτέλεσε μεγάλο πλεονέκτημα δεδομένης της περιορισμένης πρόσβασης των κομμάτων της αντιπολίτευσης στα κλασικά μέσα μαζικής επικοινωνίας.





Παράλληλα, οι κομμουνιστές επωφελήθηκαν παραδόξως από τις ψήφους ορισμένων φιλο-Δυτικών φιλελεύθερων, οι οποίοι θέλοντας να ψηφίσουν με τρόπο που να εξασφαλίσει μια ισχυρή αντιπολίτευση, θεώρησαν ότι τα μικρά κόμματα, όπως το Γιαμπλόκο του οικονομολόγου Γκριγκόρι Γιαμπλίνσκι, δύσκολα θα συγκέντρωναν το απαιτούμενο 7% για να μπουν στο κοινοβούλιο και έτσι για να δημιουργήσουν έναν όσο το δυνατόν πιο δυνατό αντίλογο στράφηκαν στην ενίσχυση του κομμουνιστικού κόμματος.





«Το Κομμουνιστικό είναι το μόνο πραγματικό κόμμα στη Ρωσία. Το κόμμα της Ενωμένης Ρωσίας είναι μια κοροϊδία και ο περισσότερος κόσμος το γνωρίζει», δήλωσε ένας Δυτικός τραπεζίτης στη Μόσχα.





Το γεγονός ότι το κόμμα της Ενωμένης Ρωσίας μοιάζει να αποτελεί απλώς ένα όχημα για την επανεκλογή του Πούτιν στην προεδρία, φαίνεται να είναι και ένας από τους λόγους που υπέστη σημαντικό εκλογικό πλήγμα καθώς από το 64% των ψήφων που είχε συγκεντρώσει το 2007, στις κοινοβουλευτικές εκλογές της περασμένης Κυριακής έπεσε στο 49,5%.





Μέρος του χαμένου ποσοστού όμως οφείλεται και στους εθνικιστές, οι οποίοι νιώθουν προδομένοι από τον Πούτιν για το γεγονός ότι επιτρέπει την εισαγωγή ξένου εργατικού δυναμικού στη χώρα. Ως αποτέλεσμα, το εθνικιστικό κόμμα LDPR με ηγέτη τον Βλαντίμιρ Ζιρινόφσκι αναμένεται και αυτό να αυξήσει την εκπροσώπησή του στη Δούμα, μαζί με τους κομμουνιστές. Παρόλα αυτά, τα εθνικιστικά κόμματα LDPR και «Μόνο Ρωσία» δεν αύξησαν δραματικά τα ποσοστά τους, διότι ο ρωσικός λαός θεωρεί ότι το Κρεμλίνο τα έχει στο «τσεπάκι» του και ότι σε ενδεχόμενα ψηφίσματα μέτρων θα στηρίξουν περισσότερο την Ενωμένη Ρωσία, παρά θα λειτουργήσουν ως αντιπολίτευση.
Share on Google Plus

About kalimerisnikos

Author Details