Σύσκεψη στο Δήμο Δομοκού με θέμα της Αρχαιότητες !

Σύσκεψη στο Δήμο Δομοκού με θέμα της Αρχαιότητες !



Σύσκεψη με θέμα της Αρχαιότητες πραγματοποιήθηκε σήμερα στο Δήμο Δομοκού. Στην σύσκεψη συμμετείχαν ο Δήμαρχος Δομοκού κ Σ Σύρος, οι Αντιδήμαρχοι κ Καρανικόλας και Μπακοστέργιος, οι Δημοτικού σύμβουλοι κ Βασιλός, Δημουδης, Καλημέρης, την αρχαιολογία εκπροσώπησαν η Δ/ντρια της Εφορείας Λαμίας κ Παπακωνσταντίνου και οι Αρχαιολόγοι κ Ψαρογιάννη και ο κ Σταυρογιάννης, επίσης υπήρξε συμμετοχή εκπροσώπου του Συλλόγου της Μελιταίας κ Τζάλλας Γρηγόριος καθώς και εκπροσώπηση του Ομίλου Φίλων Αρχαιοτήτων της Αρχαίας Πρόερνας από τον κ Καλημέρη.

Τα θέματα που συζητήθηκαν είχαν να κάνουν με τις αρχαιότητες της περιοχής αλλά βασικότερα με την αρχαία Πρόερνα και την Αρχαία Μελιταία.

Από την πλευρά της Αρχαιολογίας κατατέθηκε καταγγελία για βανδαλισμούς στο κάστρο της Πρόερνας από αγνώστους και συζητήθηκαν τα μέτρα τα οποία θα χρειαστούν για να εκλείπει το φαινόμενο. Επίσης συζητήθηκε η αρχαιολογική συλλογή η οποία από ότι δείχνουν τα πράγματα πολύ γρήγορα θα εγκαταλείψει το Ν Μοναστήρι και αντ’ αυτής στο Διοικητήριο θα λειτουργήσει μετά από πρόταση του κ Καλημέρη κέντρο πληροφόρησης των αρχαιοτήτων υπό την αιγίδα της Αρχαιολογίας σε συνεργασία με τον όμιλο Αρχαιοτήτων. Επίσης μετά από πρόταση του Ιδίου Δημοτικού Σύμβουλου θα τυπωθεί τρίπτυχο διαφημιστικό φυλλάδιο για την Πρόερνα το οποίο θα βρίσκεται παντού (καταστήματα , Δήμος , Σύλλογοι) για την προώθηση του τουρισμού.

Η σύσκεψη κατέληξε και στην απόφαση για εκδήλωση στην Αρχαία Πρόερνα με πιθανότητα στις 13 Αυγούστου χωρίς όμως να οριστικοποιηθεί η ημερομηνία.

Για την Μελιταία και τον εκεί αρχαιολογικό χώρο η σύσκεψη έκρινε να πραγματοποιηθεί αρχαιολογική ημερίδα στις αρχές Αυγούστου μάλλον στις 5 ή 6 ,με τιμώμενο πρόσωπο την Ιταλίδα Αρχαιολόγο κ Φλορεάνα Κανταρέλι.



Ακολουθούν οι προτάσεις μου προς την σύσκεψη.







ΠΡΟΤΑΣΕΙΣ ΤΟΥ ΟΜΙΛΟΥ ΦΙΛΩΝ ΑΡΧΑΙΟΤΗΤΩΝ ΑΡΧΑΙΑΣ ΠΡΟΕΡΝΑΣ.



Για το κάστρο της Αρχαίας Πρόερνας.

1. Καθαρισμός-Ψεκασμός χορταριών στο πάνω μέρος αλλά και γύρω στο τοίχος της Αρχαίας Πρόερνας.

2. Φύλαξη και συντήρηση του Αρχαιολογικού χώρου.(παρατηρούνται βανδαλισμοί, αλλά και καταπάτηση από συγκεκριμένους κτηνοτρόφους) Ο Όμιλος συστήνει το φράξιμο της αρχαίας Πρόερνας στο ύψος της κεντρικής πύλης, για να μην ανεβαίνουν πάνω μηχανάκια και αυτοκίνητα, επίσης την τοποθέτηση καμερών στο περίπτερο και σε κολόνες!

3. Την ευαισθητοποίηση των κατοίκων, με συχνές αναφορές από τις μικροφωνικές του Δήμου.

4. την περιπολία της αστυνομίας κατά τακτά διαστήματα για την αποφυγή της λαθρανασκαφής , που παρατηρείτε έντονα.

5. Την βελτίωση του Δρόμου που οδηγεί στην Αρχαία Πρόερνα και αν είναι δυνατό η διάνοιξη (επέκταση αυτής) ούτως ώστε τα αυτοκίνητα να κάνουν κύκλο στις διάφορες εκδηλώσεις.

6. Ζητούμε από τον Δήμο την οικονομική συνδρομή ώστε να τυπώνονται κάθε χρόνο φυλλάδια της πρόερνας τα οποία και θα μοιράζονται δωρεάν στους επισκέπτες. (επίσης καλό θα είναι να αποστέλλονται και σε σχολεία της Ελλάδος, για να συμπεριλαμβάνουν επισκέψεις σε αυτήν)

7. Την οικονομική συνδρομή για την συνέχιση της εκδήλωσης που γίνεται κάθε χρόνο την ημέρα της πανσέληνου. (μουσικές βραδιές-Θεατρικές βραδιές), και την επέκταση αυτής με άλλες δραστηριότητες.

8. Την καθαριότητα του κάστρου μας από την υπηρεσία του Δήμου (κάδοι κλπ)

9. Την τοποθέτηση κάποιων λαμπτήρων-κολόνων στο δρόμο που οδηγεί στην Πρόερνα .

10. Ασφαλτόστρωση του Παρκινγκ-και καθαρισμός των γεωργικών μηχανημάτων που είναι διάσπαρτα εκεί τοποθετημένα παρά την απαγορευτική πινακίδα.

11. Δημιουργία ομάδας εθελοντών ξεναγών σε συνεργασία με την Αρχαιολογική υπηρεσία και τον όμιλο Φίλων Αρχαιοτήτων.















Για την Αρχαιολογική Συλλογή.

1. Παραχώρηση χώρου για την μεταεγκατάσταση της Συλλογής, στο Διοικητήριο.

2. Κατασκευή προθηκών για την τοποθέτηση των αρχαιοτήτων.

3. προσθήκη στις αρχαιότητες φωτογραφικού υλικού .

4. Κατασκευή σε συνεργασία με την Αρχαιολογική υπηρεσία ενός μικρού ντοκιμαντέρ με τις αρχαιότητες στο Ν Μοναστήρι.

Σκοπός όλων αυτών είναι να μπορέσουμε οργανωμένα να ξεναγήσουμε τουρίστες η σχολεία , αρχικά προβάλλοντας το φιλμ στο χώρο του Δήμου και έπειτα αφού θα βλέπουν την αρχαιολογική Συλλογή να ανεβαίνουν και στο χώρο της Πρόερνας ή της Κουτρουλού Μαγούλας. (ξεναγήσεις και προβολές θα γίνονται από τον όμιλο εθελοντικά)



Για την Κουτρουλού Μαγούλα και την Ίμβρου Πηγάδι.



1. 1.Τήν παραχώρηση του παλιού συνεδριακού κέντρου που βρίσκεται στο κάτω όροφο του παιδικού σταθμού.

2. Την διαμόρφωση του χώρου (θα πρέπει να φύγουν τα βιδωτά καθίσματα και να εγκατασταθούν κατάλληλα ράφια που θα βοηθήσουν το έργο της Ελληνικής αλλά και της Βρετανικής αποστολής)

3. Με την βοήθεια όλων των φορέων θα πρέπει να απαλλοτριωθούν τα χωράφια που γίνεται η ανασκαφή και να δημιουργηθεί στο τέλος της ανασκαφής ένα πρότυπο μουσείο με διαδρόμους περιπάτου και μικρή φωτογραφική έκθεση.

4. Στόχος δικός μας θα πρέπει να είναι η κατασκευή ενός ή δύο σπιτιών της μέσης Νεολιθικής και η ανάδειξη του χώρου.

5. κατασκευή του δρόμου προς την Κουτρουλού μαγούλα.

6. Πριμοδότηση από τον Δήμο με ένα μικρό ποσό για μια μικρή γιορτή στο τέλος της κάθε ανασκαφικής περιόδου. (για φέτος έχει προγραμματίσει ένα θεατρικό στο χώρο της ανασκαφής.





Για τον όμιλο ο Αντιπρόεδρος

ΝΙΚΟΛΑΟΣ ΚΑΛΗΜΕΡΗΣ
Share on Google Plus

About kalimerisnikos

3 comments:

Ανώνυμος είπε...

ο προεδρος του νεου μοναστηριου ειχε κληθει στη συσκεψη;οδημοτικος συμβουλος και προεδρος στα πολιτιστικα στο δημο θεσσαλιωτιδος; τι αποφασησατε για τη μεγαλη εκδηλωση στη προερνα θα εχει την τυχη του παζαριου

Ανώνυμος είπε...

αυτός ο σύλλογος των φίλων,μετατράπηκε σε πολύ λίγων φίλων!δεν πρόκειται να διενεργήσει ποτέ ξανά εκλογές;!!!;;;

Ανώνυμος είπε...

mallon oxi ..oso tha iparxoyn kopanatzides..anonimoi san esena!!!

Author Details