Δελτίο τύπου απο την Μπατζελή που αφορά τον Ανατολικό αγωγό Σμοκόβου

ΚΑΤΕΡΙΝΑ ΜΠΑΤΖΕΛΗ




Βουλευτής Ν. Φθιώτιδας – ΠΑΣΟΚ











Αθήνα, 6η Ιουνίου 2011







ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ







Εγκρίθηκε από τον Υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης η ένταξη του έργου του φράγματος Σμοκόβου μετά από συνεχείς διεργασίες που έχουν ξεκινήσει εδώ και ενάμιση περίπου χρόνο μεταξύ του ΥΠΑΑΤ και του Υπουργείου Υποδομών, Μεταφορών και Δικτύων στο πρόγραμμα Αγροτικής Ανάπτυξης «Αλέξανδρος Μπαλτατζής» 2007-2013.







Η Βουλευτής Φθιώτιδας και πρ. Υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης Κατερίνα Μπατζελή δήλωσε χαρακτηριστικά ότι «οι συνεχείς προσπάθειες που ξεκίνησαν από τον Απρίλιο του 2010 για την υλοποίηση του Φράγματος Σμοκόβου, ενός έργου μείζονος σημασίας για την αγροτική οικονομία της περιοχής, επιτέλους απέφεραν καρπούς. Η άρδευση της ανατολικής Φθιώτιδας μέσα από ένα ολοκληρωμένο σχεδιασμό έργων που θα περιλαμβάνει έργα μεταφοράς και δίκτυα αποτελεί τον κινητήριο μοχλό για την αγροτική ανάπτυξη της περιοχής αλλάζοντας το μοντέλο βιωσιμότητας και κοινωνικής συνοχής για ένα σημαντικό τμήμα του νομού Φθιώτιδας».





Σημειώνεται ότι το έργο «Υδροδότηση αρδευτικών δικτύων από το Φράγμα Σμοκόβου – έργα μεταφοράς νερού και δικτύων άρδευσης (ανατολικό τμήμα Ν. Φθιώτιδας) εντάχθηκε στο πρόγραμμα Αγροτικής Ανάπτυξης 2007-2013 «Αλέξανδρος Μπαλτατζής» (ΠΑΑ), Μέτρο 125Α1 με προϋπολογισμό 25.000.000 ευρώ, ενώ πριν τη δημοπράτηση του έργου θα εκπονηθούν οι απαραίτητες μελέτες για την προσαρμογή των περιβαλλοντικών όρων και το κόστος των οποίων περιλαμβάνεται στο ανωτέρω ποσό.





Το δε έργο «Αρδευτικό Δίκτυο Ανατολικής Βίστριζας» προϋπολογισμού 26.000.000 ευρώ είχε υπογραφεί από την τότε Υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων Κατερίνα Μπατζελή και θα δημοπρατηθεί το Σεπτέμβριο του 2011 οπότε και ολοκληρώνεται η διαδικασία που προβλέπεται για τα μεγάλα έργα, συμπεριλαμβανομένων και των απαραίτητων δημοσιεύσεων σε ευρωπαϊκό και εθνικό επίπεδο, χρονικό διάστημα περίπου δύο (2) μηνών.







Τέλος, με την υπογραφή της απόφασης από το Δεκέμβριο του 2009 και από την τότε Υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων Κατερίνα Μπατζελή για ένταξη στο ΠΑΑ της μελέτης, προϋπολογισμού 1.800.000 ευρώ για τον έλεγχο της χημικής ποιότητας επιφανειακών και υπογείων αρδευτικών υδάτων σε κλίμακα λεκάνων απορροής ποταμών Στερεάς (Αχελώος), ώστε να παρθούν έγκαιρα μέτρα προστασίας και αποκατάστασης της ποιότητας από τη ρύπανση, ολοκληρώνεται ένα πλαίσιο παρεμβάσεων για την αξιοποίηση των υδατικών πόρων.







Από εδώ και πέρα επείγει πλέον η πλήρης κινητοποίηση των εμπλεκόμενων φορέων και η ενεργοποίηση της Περιφέρειας, έτσι ώστε να ολοκληρωθεί η υλοποίηση των μεγάλων αυτών αρδευτικών έργων που θα δημιουργήσει νέους όρους ανταγωνιστικότητας της αγροτικής οικονομίας, αλλά και της προστασίας του περιβάλλοντος.
Share on Google Plus

About kalimerisnikos

Author Details