3ο Φεστιβάλ Γκάιντας

ΘΕΜΑ: 3ο Φεστιβάλ Γκάιντας


στα Τρίκαλα Ημαθίας





Κατερίνη, 30/05/2011





Με την παρούσα επιστολή θα θέλαμε να σας ενημερώσουμε και να σας προτείνουμε την συνεργασία μας, για την εκστρατείας διάσωσης και διάδοσης της πολιτιστικής μας κληρονομιάς και ειδικότερα της προβολής της παραδοσιακής γκάιντας, που σχεδιάζεται με πρωτοβουλία του Πολιτιστικού Συλλόγου Τρικάλων Ημαθίας «Ανατολική Ρωμυλία» σε συνεργασία με το Κέντρο Διοργάνωσης Συνεδρίων- Σεμιναρίων «Pro-παντός».



Είναι γεγονός ότι η γκάιντα που σήμερα παίζεται κυρίως στη Μακεδονία και τη Θράκη, μαζί με την τσαμπούνα και το ποντιακό τουλούμ, αποτελεί ένα από τα αρχαιότερα μουσικά όργανα της Ελλάδας. Παρόλο που είναι πολύ διαδεδομένη, με πολλές διαφορετικές μορφές και ιδιαιτερότητες σε ολόκληρο τον Ελλαδικό χώρο, κινδυνεύει να εξαφανιστεί.

Ο Πολιτιστικός Σύλλογος Τρικάλων Ημαθίας, στην προσπάθειά του να φέρει τις νέες γενιές σε επαφή με την ιστορία και τα ακούσματα που συντρόφευσαν τους προγόνους μας σε όλη τη διαδρομή, από τον ξεριζωμό τους μέχρι και σήμερα, οργάνωσε για δύο συνεχόμενες χρονιές (2009, 2010) το Φεστιβάλ Γκάιντας στην έδρα του Συλλόγου, τα Τρίκαλα Ημαθίας.

Σ’ αυτό συμμετείχαν πάνω από 100 μουσικοί από όλη την Ελλάδα και τα Βαλκάνια, ενώ το παρακολούθησαν περισσότεροι από 7.000 θεατές. Αρωγοί στο Φεστιβάλ στάθηκαν τα τοπικά ΜΜΕ, αλλά και μεγάλα τηλεοπτικά δίκτυα καθώς και εφημερίδες της χώρας μας.

Ο Πολιτιστικός Σύλλογος Τρικάλων Ημαθίας «Ανατολική Ρωμυλία», ευελπιστώντας να καταστεί θεσμός -τοπικός και πανελλαδικός- αυτό το Φεστιβάλ, διοργανώνει και φέτος στις 20-21 Αυγούστου 2011 το 3ο Φεστιβάλ Γκάιντας στα Τρίκαλα Ημαθίας και ζητάει τη δική σας συμμετοχή.





Στόχος μας είναι, όχι μόνο η συμμετοχή σ’ αυτό Ελλήνων και Βαλκάνιων οργανοπαικτών, αλλά και από άλλες χώρες της Μεσογείου και της Ευρώπης, έτσι ώστε να γίνει Διεθνές. Γι’ αυτό το λόγο το φετινό Φεστιβάλ θα είναι διάρκειας δύο ημερών και θα μεταδοθεί ζωντανά στο διαδίκτυο από το Folkchannel.

Εκτός από τις παραδοσιακές μελωδίες, την παρουσίαση χορευτικών με τη συνοδεία γκάιντας και το παραδοσιακό γλέντι, στο πρόγραμμά του το Φεστιβάλ θα περιλαμβάνει διάλεξη του Διδάκτορα Εθνομουσικολογίας του Πανεπιστημίου Αθηνών κ. Σαρρή Χάρη με θέμα «Ανακαλύπτοντας την Γκάιντα» και σεμινάριο παραδοσιακών χορών από την περιοχή της Ανατολικής Ρωμυλίας με τον Επίκουρο Καθηγητή ΤΕΦΑΑ του ΑΠΘ κ. Πραντσίδη Ιωάννη. Επίσης στο χώρο του Φεστιβάλ θα λειτουργήσει έκθεση παραδοσιακών προϊόντων και αντικειμένων.





Ευελπιστούμε ότι στην προσπάθεια που κάνουμε θα σας βρούμε πολύτιμους αρωγούς και συνεργάτες.



Είμαστε στη διάθεση σας για οποιαδήποτε διευκρίνιση.





Ευχαριστούμε εκ των προτέρων για την άμεση ανταπόκριση.





Με εκτίμηση



Έφη Χατζηχηδίρογλου

Team Manager
Share on Google Plus

About kalimerisnikos

Author Details