Μεγάλο αφιέρωμα από το www.neomonastiri.net για την μάχη του Δομοκού!

Μεγάλο αφιέρωμα από το www.neomonastiri.net για την μάχη του Δομοκού!

ΣΑΝ ΣΗΜΕΡΑ…στον ΔΗΜΟ ΜΑΣ!

Την μεγάλη μάχη του Δομοκού που διεξήχθη στις 5 Μάιου 1897 θα προσπαθήσει να καλύψει το www.neomonastiri.net , με πηγές από τις εφημερίδες και τα αρχεία του καιρού εκείνου.

Βρισκόμαστε στο 1897, και για να ακριβολογούμε στις 27 Απριλίου 1897 . Πριν από 114 χρόνια ακριβώς ο στρατός μας μόλις τελείωσε την μάχη του Βελεστίνου και υποχωρεί προς τον Δομοκό, κάνοντας στάση ξεκούρασης και ανασύνταξης στα Φάρσαλα.

Οι εφημερίδες της εποχής ζητούν την αλλαγή αρχηγού στο στράτευμα , να φύγουν οι πρίγκιπες και να αναλάβουν οι στρατιωτικοί με αρχηγό τον Σμολένσκην.

Την ίδια ημέρα η ταξιαρχία του Σμολένσκι, μετά την μάχη του Βελεστίνου, αγνοείται η τύχη της, αλλά πάντα με πληροφορίες έχει διασωθεί και ανασυντάσσεται. Άλλωστε η διοικούσα του στρατεύματος άφησε την συγκεκριμένη ταξιαρχία σε πλήρη ελευθερία κατά την μάχην.

Η εφημερίδα ΕΜΠΡΟΣ γράφει:

<Ο εν Δομοκώ ημέτερος στρατός κατά τας χορηγηθείσας παρά του επιτελάρχου πληροφορίας ,καταλαβών τας εκεί θέσεις, οίτινες θεωρούνται απροσμάχητοι, ωχυρωθή αναμένων την προβολήν του εχθρού. Εκτός τούτου ο ημέτερος στρατός…………και τα δύο τοπομαχικά πυροβόλα, περί ών έγαψεν ήδη ημίν ο εν Δομοκώ ανταποκριτής,οίτινε ετοποθέτησεν είς τα πλέον επίκαιρα μέρη θεωρείται ακατάβλτος περί του εχθρού. Τα διαδοθέντα περί επιθέσεως από μέρους των Τούρκων είναι ψευδέστατα.>

Στην Ευρώπη έχουμε τα παρακάτω:

ΠΑΡΙΣΙ: Όλες οι εφημερίδες σχολιάζοντας τα γεγονότα στην Θεσσαλία συμβουλεύουν την Ελλάδα να δεχτεί την μεσολάβηση των μεγάλων δυνάμεων.

ΛΟΝΔΙΝΟ: Στη βουλή των κοινοτήτων πρόταση μομφής κατά της ανατολικής πολιτικής του λόρδου Σαλτσβούρη απερρίφθη με 169 -63 ψήφους.

ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΥΠΟΛΗ: Ο Σουλτάνος διέταξε την αποστολή 40,000 ανδρών στα Ελληνοτουρκικά σύνορα.

Και ενώ όλα αυτά συμβαίνουν στην Ευρώπη στην Θεσσαλία έχουμε τον Τουρκικό στρατό να μπαίνει εις το Βόλο και οι πρόξενοι της Ιταλίας ,Γαλλίας και Αυστρίας να μεταβαίνουν στην Λάρισα όπου ζητούν να μην προκληθούν καταστροφές στην πόλη του Βόλου, όπως στην πόλη της Λάρισας και του Τυρνάβου.

Τελικά έρχονται σε συμφωνία αφού πρώτα αποχωρεί ο στόλος από τον Βόλο και τα πυροβόλα αυτών μένουν εκτός ακτίνας δράσης.

Τα γυναικόπαιδα των ελλήνων από την Θεσσαλία κατευθύνονται μέσω Φαρσάλων στο Δομοκό, και στην Φθιώτιδα.

Την ίδια μέρα στην Αθήνα στην οδό Ερμού καταφθάνει το σώμα των Γαριβαλδινων που αποτελείται από 1500 άντρες , αργά αποβιβάζεται σε πλοίο στον Πειραιά με κατεύθυνση την Στυλίδα.
(επιμέλεια Νικόλαος Καλημέρης)
.συνεχίζεται!!!
Share on Google Plus

About kalimerisnikos

Author Details