Νέες κινητοποίησεις αποφάσισε το συντονιστικό των αγροτών

Νέες κινητοποίησεις αποφάσισε το συντονιστικό των αγροτών από τη Θεσσαλία, τη Μακεδονία και τη Θράκη. "Άκαιρες, άδικες και αψυχολόγητες" τις χαρακτήρισε ο υπουργός Κώστας Σκανδαλίδης..


Σύμφωνα με απόφαση της Συντονιστικής Επιτροπής των αγροτικών συλλόγων, που συνεδρίασε έπειτα από τη συνάντηση που είχε την προηγούμενη εβδομάδα με την ηγεσία του υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, αγρότες από Θεσσαλία, Μακεδονία και Θράκη προχωρούν από εβδομάδα σε νέες κινητοποιήσεις.



Οι εκπρόσωποι των αγροτών αρνήθηκαν να απαντήσουν σε σχετική ερώτηση δημοσιογράφων όσον αφορά στην ακριβή μορφή των κινητοποιήσεων. Ωστόσο, αν και παραδέχτηκαν ότι η ηγεσία του υπουργείου δείχνει να κατανοεί τα αιτήματά τους, χαρακτήρισαν "άκαρπη" τη συνάντηση με το Υπουργείο.



Οι αγρότες ζητούν οι αποζημιώσεις από τον ΕΛΓΑ, να καταβάλλονται στο σύνολό τους μέσα από μια αποτελεσματική διαδικασία εκτίμησης των ζημιών ενώ ζητούν να προχωρήσει το θέμα του Μητρώου Αγροτών. Στα αιτήματα περιλαμβάνεται και η ανάγκη λήψης απόφασης για φθηνό αγροτικό πετρέλαιο



Ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης χαρακτήρισε τις κινητοποιήσεις που εξήγγειλαν οι αγρότες "ακαιρες, άδικες και αψυχολόγητες, ιδίως εν μέσω της σημερινής οικονομικής συγκυρίας"



Ο κύριος Σκανδαλίδης δήλωσε επίσης πως θεωρεί αδιανόητο το ενδεχόμενο να επαναληφθούν φέτος "οι φολκλορικές σκηνές", όπως πέρυσι, όταν οι παραγωγοί έφτασαν να συζητούν με τον πρωθυπουργό της Βουλγαρίας, για το αν θα ανοίξουν τα ελληνοβουλγαρικά σύνορα, όπου είχαν στήσει μπλόκα.



Οι κινητοποιήσεις είναι αναφαίρετο δικαίωμα και η κυβέρνηση δεν μπορεί να κάνει το "χωροφύλακα" των αγροτών, συμπλήρωσε ο κύριος Σκανδαλίδης ωστόσο σημείωσε πως θεωρεί άδικα τα αιτήματά τους για αύξηση του επιστρεφόμενου ΦΠΑ στο 15%, χορήγηση αφορολόγητου πετρελαίου -αν και δεν απέκλεισε την υπο προυποθέσεις καθιέρωση "αγροτικού πετρελαίου"-



Όσον αφορά στις εισφορές στον ΕΛΓΑ ο κύριος Σκανδαλίδης τόνισε πως "το κράτος πληρώνει ήδη περισσότερα από όσα παίρνει ο ΕΛΓΑ από τις εισφορές των αγροτών"
Share on Google Plus

About kalimerisnikos

Author Details