Αλλαγή καριέρας για δύο αστυνομικούς

Αλλαγή καριέρας για δύο αστυνομικούς

Ο ένας γίνεται σύμβουλος αμερικανικής υπηρεσίας, ο άλλος θα παλέψει για την κατάκτηση δημαρχιακού θώκου

ΒΑΣΙΛΗΣ Γ. ΛΑΜΠΡΟΠΟΥΛΟΣ
Πέμπτη 29 Ιουλίου 2010





Διαβάστε περισσότερα: http://www.tovima.gr/default.asp?pid=2&ct=1&artid=345856&dt=29/07/2010#ixzz0vCbW7d4u


Βίοι «αποκλίνοντες», και πάντως ξεχωριστοί, για δύο ανώτατους αξιωματικούς της ΕΛ.ΑΣ. που είχαν καίριο ρόλο στην εξάρθρωση της 17Ν και σε άλλες κρίσιμες υποθέσεις, οι οποίες είχαν απασχολήσει την κοινή γνώμη τα τελευταία χρόνια.



Ο πρώην αρχηγός της ΕΛ.ΑΣ. κ. Γιώργος Αγγελάκος διορίσθηκε σύμβουλος και «σύνδεσμος» στην Ελλάδα της αμερικανικής υπηρεσίας DΕΑ για τη Δίωξη Ναρκωτικών. Ο πρώην υπαρχηγός της ΕΛ.ΑΣ. και προϊστάμενος της Αντιτρομοκρατικής Υπηρεσίας κ. Στέλιος Σύρος θέτει υποψηφιότητα για δήμαρχος Δομοκού με πιθανολογούμενη υποστήριξη από τη Νέα Δημοκρατία. Εχει μάλιστα ξεκινήσει τις πρώτες άτυπες προεκλογικές περιοδείες στην περιοχή της Φθιώτιδας.



Ο 57χρονος κ. Αγγελάκος, που κατάγεται από το Μαυρίκι Αρκαδίας, είχε πολυετή παρουσία σε υπηρεσίες Δίωξης Ναρκωτικών, ακολούθως διετέλεσε επί σειράν ετών Διοικητής Ασφαλείας Αττικής, Αττικάρχης και τέλος αρχηγός της ΕΛ.ΑΣ. από τον Οκτώβριο του 2004 ως τον Μάρτιο του 2006. Ο κ. Αγγελάκος είχε χειρισθεί κρίσιμα θέματα όπως την καταδίωξη του κακοποιού Κώστα Πάσσαρη, τη σύλληψη μελών της 17Ν, την ασφάλεια των Ολυμπιακών Αγώνων.



Επιπλέον, επί της δικής του θητείας ανέκυψαν το σκάνδαλο των υποκλοπών- ανάμεσα στα παγιδευμένα τηλέφωνα ήταν και το δικό του- αλλά και της απαγωγής των Πακιστανών από κλιμάκιο πρακτόρων της ΕΥΠ. Ο κ. Αγγελάκος, όπως λέγεται από τότε, είχε άριστες σχέσεις με στελέχη αμερικανικών διωκτικών υπηρεσιών στην Αθήνα. Η θέση που αναλαμβάνει τώρα στο κλιμάκιο της DΕΑ (Drug Εnforcement Αgency) είναι αυτό του «συνδέσμου» και του συντονιστή όλων των ελληνικών υπηρεσιών (ΕΛ.ΑΣ., ΥΠΕΕ, Λιμενικό), όταν υπάρχουν πληροφορίες για διακίνηση μεγάλων φορτίων ναρκωτικών, κυρίως από τη Νότια Αμερική. Πρόβα τζενεράλε, η οποία στέφθηκε με απόλυτη επιτυχία, αποτέλεσε η εξάρθρωση πριν από λίγες ημέρες του κυκλώματος διακίνησης κοκαΐνης, με ιστιοφόρο που κατηύθυναν οι ίδιοι άνθρωποι που είχαν κλέψει το μουσείο της Κορίνθου το 1990. Στο πόστο του κ. Αγγελάκου ήταν επί σειράν ετών άλλος αξιωματικός, χαμηλότερου βαθμού. Οπως σημείωναν άλλοι αξιωματούχοι «είναι η πρώτη φορά που πρώην αρχηγός της ΕΛ.ΑΣ. καταλαμβάνει τέτοια θέση σε ξένη υπηρεσία στην Ελλάδα».



Αλλά εάν ο κ. Αγγελάκος δεν «ξέφυγε» από την ειδικότητά του, ο άλλοτε στενός συνεργάτης του κ. Σύρος έκανε την ανατροπή και θέτει υποψηφιότητα για δήμαρχος. O κ. Στέλιος Σύρος γεννήθηκε στον Αγιο Στέφανο Δομοκού το 1952. Κατετάγη το 1974 στην Αστυνομία και εθεωρείτο ένας από τους πιο έμπειρους αξιωματικούς της ΕΛ.ΑΣ. στη δίωξη του οργανωμένου εγκλήματος, της μαφίας της νύκτας κτλ. Διευθυντής της Αντιτρομοκρατικής Υπηρεσίας τοποθετήθηκε τον Μάιο του 2000, όταν ήταν ταξίαρχος. Είχε έναν από τους πιο καθοριστικούς ρόλους στην ανάκριση του Σάββα Ξηρού, στη διαδοχική σύλληψη μελών της 17Ν και σε άλλες επιτυχείς ενέργειες της ΕΛ.ΑΣ. σχετικά με το αντάρτικο πόλης και την ασφάλεια των Ολυμπιακών Αγώνων.



Τον Οκτώβριο του 2004 ανέλαβε τη θέση του Γενικού Επιθεωρητή Νοτίου Ελλάδος και ακολούθως υπαρχηγός της ΕΛ.ΑΣ. Αποστρατεύθηκε το 2008, τη στιγμή που ακουγόταν ότι θα αναλάμβανε τη θέση του αρχηγού της ΕΛ.ΑΣ.



Δύο χρόνια αργότερα οι εκπλήξεις συνεχίζονται.



Ο νέος Δήμος Δομοκού, που συστήνεται σύμφωνα με το σχέδιο «Καλλικράτης», θα έχει περίπου 13.100 δημότες και θα προέρχεται από τη συνένωση των Δήμων Δομοκού, Θεσσαλιώτιδας και Ξυνιάδας. Κύριος αντίπαλός του θεωρείται ότι θα είναι ο νυν δήμαρχος Θεσσαλιώτιδας κ. Δημήτρης Τζιαχρήστας που είναι αγρότης. Δήμαρχος Δομοκού τα τελευταία 20 χρόνια ήταν ο κ. Δημήτρης Τσόγκας. Ο κ. Σύρος ήδη ασχολείται με την κατάρτιση του ψηφοδελτίου του, ρίχνοντας βάρος στα προβλήματα της περιοχής, το πρόβλημα της διαχείρισης των λυμάτων, της λειτουργίας του Κέντρου Υγείας και άλλων.



Οι αξιωματικοί της ΕΛ.ΑΣ. που έχουν γνωρίσει από κοντά τον λιγομίλητο αξιωματικό, ο οποίος έμενε προσηλωμένος στις υποθέσεις που ερευνούσε, και απεχθανόταν οτιδήποτε σχετιζόταν με δημόσιες σχέσεις και κατάληψη σχετικών θέσεων, περιμένουν να δουν τώρα το νέο «δημαρχιακό» πρόσωπο του πρώην προϊσταμένου και συνεργάτη τους.





Διαβάστε περισσότερα: http://www.tovima.gr/default.asp?pid=2&ct=1&artid=345856&dt=29/07/2010#ixzz0vCbjujoI
Share on Google Plus

About kalimerisnikos

Author Details