Καρδίτσα: Ίδρυση «Συλλόγου Αγελαδοτρόφων γαλακτοπαραγωγής»

Τα προβλήματα του κλάδου καθώς και τη σύσταση φορέα στον οποίο θα συμμετέχουν ώστε να προασπίζουν ομαδικά τα συμφέροντά τους συζήτησαν οι αγελαδοτρόφοι γαλακτοπαραγωγικής κατεύθυνσης του Νομού ΚαρδίτσαςΣτη σύσκεψη που πραγματοποιήθηκε στην αίθουσα συνεδριάσεων της Νομαρχίας Καρδίτσας συμμετείχαν ο Νομάρχης Φώτης Αλεξάκος, ο αρμόδιος για τα αγροτικά θέματα Αντινομάρχης Κώστας Τέλιος, ο Γενικός Γραμματέας της Ν.Α. Αποστόλης Γκούβης, ο Γενικός Διευθυντής της ΑΝΚΑ Βασίλης Μπέλλης καθώς και στελέχη της ΑΝΚΑ.




Κατʼ αρχάς οι Αγελαδοτρόφοι ζήτησαν από το Νομάρχη την πιστή εφαρμογή της ισχύουσας αγορανομικής διάταξης (αριθ.5/2009) σε ότι αφορά την πώληση του νωπού γάλακτος από τα Super Market η οποία προβλέπει:



- Να αναγράφεται η χώρα προέλευσης πάνω στη συσκευασία του νωπού γάλακτος.

- Να είναι σε χωριστά ράφια τα ελληνικά από τα γάλατα εισαγωγής.

- Να είναι σε χωριστά ράφια τα γάλατα απλής παστερίωσης και τα υψηλής παστερίωσης.



Για την εφαρμογή της ανωτέρω αγορανομικής διάταξης o Νομάρχης έδωσε ήδη εντολή στην αρμόδια Υπηρεσία της Ν.Α. (Τμήμα Εμπορίου) να προβεί σε προειδοποιητικές συστάσεις στους υπευθύνους των S/M και να τους δοθεί προθεσμία δέκα (10) ημερών για να συμμορφωθούν με αυτά που προβλέπει η ανωτέρω αγορανομική διάταξη. Ο επανέλεγχος θα γίνει από την ίδια Υπηρεσία σε συνεργασία με τη Διεύθυνση Κτηνιατρικής της Νομαρχιακής Αυτοδιοίκησης.



Στη συνέχεια συζητήθηκαν διεξοδικά ζητήματα που ενδιαφέρουν τον ευαίσθητο αυτό κλάδο της κτηνοτροφίας όπως το θέμα της εμπορίας του παραγόμενου προϊόντος (διάθεση του γάλακτος), τη συνεργασία τους με την Κτηνιατρική Σχολή για ζητήματα που αφορούν την εκτροφή των ζώων και την παραγωγή γάλακτος και με την ΑΝΚΑ για ζητήματα που αφορούν την επιχειρηματική οργάνωσή τους.

Τέλος έγινε μια πρώτη προσέγγιση για την οργάνωσή τους σε ομάδα παραγωγής με νομική μορφή ώστε να επιτευχθεί η καλύτερη προώθηση του παραγόμενου προϊόντος. Στην κατεύθυνση αυτή έγινε αναφορά στη σύσταση ενός συλλόγου στον οποίο θα συμμετέχουν όλοι οι αγελαδοτρόφοι του Νομού. Η σύσταση «Συλλόγου αγελαδοτρόφων γαλακτοπαραγωγής» θα είναι ένα πρώτο βήμα για ομαδική δράση του κλάδου με απώτερο σκοπό την πιο αποτελεσματική διεκδίκηση των συμφερόντων τους.
Share on Google Plus

About kalimerisnikos

Author Details