Ο μέσος Έλληνας δηλώνει απρόθυμος να καταβάλει παραπάνω φόρους

Ρήξεις και ανατροπές, συγκρούσεις με συντεχνίες και συμφέροντα, αλλά όχι σκληρά εισπρακτικά μέτρα ζητούν οι πολίτες, όπως προκύπτει από μεγάλη έρευνα που πραγματοποίησε η Κάπα Research για λογαριασμό της εφημερίδας Το Βήμα.





Η έρευνα που παρουσιάζει Το Βήμα διενεργήθηκε στις 27 και 28 Δεκεμβρίου σε δείγμα 1.602 ατόμων, επιχειρώντας μια «ακτινογραφία» της ελληνικής κοινωνίας, έναντι της πραγματικής κατάστασης της οικονομίας.



Η πλειοψηφία όσων συμμετείχαν στην έρευνα (50,7%) χαρακτηρίζει τη χρονιά που πέρασε «μια χρονιά με δυσκολίες» και πιστεύει πως το 2010 θα είναι καλύτερη χρονιά (39,5%), ή ότι δεν θα υπάρξει κάποια ουσιαστική αλλαγή (36,7%).



Η πλειονότητα των Ελλήνων δηλώνει ότι αυτό που φοβίζει περισσότερο είναι το ενδεχόμενο χρεοκοπίας της οικονομίας και της ανεξέλεγκτης κοινωνικής έκρηξης, ενώ το 66,4% αναφέρει ότι φοβάται μήπως αντιμετωπίσει κατάσταση φτώχειας και το 42% ότι το 2010 τα πράγματα θα χειροτερέψουν.



Ωστόσο οι συμμετέχοντες στην έρευνα εκτιμούν ότι η οικονομική τους κατάσταση θα παραμείνει η ίδια (45,2%) ενώ ένα 20,3% πιστεύει πως η κατάστασή του θα βελτιωθεί.



Όταν κλήθηκαν να τοποθετηθούν πώς μπορεί να επιτύχει οικονομικά κάποιος στην Ελλάδα απάντησαν ότι μπορεί να το κατορθώσει με γνωριμίες (45,5%), με παράκαμψη της νομιμότητας (28,6%) και μόνο ένα 24,2% πιστεύει πως μπορείς να επιτύχει με ικανότητες και σκληρή δουλειά.



Οι πολίτες θεωρούν πως την ευθύνη για την κακή οικονομική κατάσταση της χώρας φέρουν οι κυβερνήσεις (77,1%), τα πολιτικά κόμματα (38%), οι τράπεζες (23,7%) και οι συνδικαλιστικές οργανώσεις (17,4%).



Όταν τούς ζητείται να επιμερίσουν στα κόμματα τις ευθύνες, τις καταλογίζουν ως εξής: το 69,3% θεωρεί ότι ευθύνονται εξίσου οι κυβερνήσεις του ΠΑΣΟΚ και της ΝΔ ενώ το 25,7% επιρρίπτει ευθύνες μόνο στις προηγούμενες κυβερνήσεις της ΝΔ.



Ο μέσος Έλληνας δηλώνει απρόθυμος να καταβάλει παραπάνω φόρους, ισχυριζόμενος ότι πρέπει να πληρώσουν άλλοι (65,4%).



Η συντριπτική πλειοψηφία των ερωτηθέντων (83,1%) δηλώνει πως η κυβέρνηση θα πρέπει να προχωρήσει πέραν των μέτρων που προτείνει η Ευρωπαϊκή Ένωση και στις μεγάλες τομές που είναι αναγκαίες για τη χώρα. Μόνο το 11,3% αποδέχεται και την ανάγκη υιοθέτησης σκληρών έκτακτων μέτρων που προτείνει η ΕΕ προκειμένου να μειωθούν το έλλειμμα και το χρέος.



Το 37,6% όσων συμμετείχαν στην έρευνα δηλώνει ότι δεν είναι διατεθειμένο να κάνει απολύτως τίποτε για να αποφευχθεί η χρεοκοπία της χώρας, ένα 30% φέρεται πρόθυμο να εργαστεί παραπάνω χωρίς επιπλέον αμοιβή, και 17,9% δηλώνει πρόθυμο να πληρώσει περισσότερους φόρους.



Μόνο ένα 7,7% δηλώνει πρόθυμο να υποστεί μείωση των αποδοχών του με ταυτόχρονη μείωση του χρόνου εργασίας και μόλις ένα 3,4% αποδέχεται μείωση αποδοχών με το ίδιο ωράριο εργασίας.



Τέλος, η πλειονότητα των πολιτών (59%) ζητεί μεγάλες ριζικές αλλαγές, έστω και αν αυτό συνεπάγεται σοβαρές κοινωνικές συγκρούσεις, ενώ ένα άλλο 27,2% ζητεί έως και ανατροπή του συστήματος, υποστηρίζοντας ότι η κατάσταση δεν πάει άλλο.
Share on Google Plus

About kalimerisnikos

Author Details