“συμφωνημένη” διχοτόμηση.

Από το http://tapragmata.gr


Είναι πια σαφές σε όσους παρακολουθούν τις εξελίξεις στην Κύπρο ότι από τον Απρίλη, ο Μεχμέτ Αλί Ταλάτ θα είναι παρελθόν από την ηγεσία της τουρκοκυπριακής κοινότητας. Ο νέος ηγέτης τους Έρογλου, που δεν κρύβει τις ακραίες του θέσεις, όλο και πιο φανερά κάνει λόγο για “συμφωνημένη” διχοτόμηση. Δηλαδή για διχοτόμηση που θα έχει την αποδοχή της ελληνοκυπριακής πλευράς, με ορισμένα ανταλλάγματα, φυσικά.


Ποια μπορεί να είναι αυτά; Προφανώς μερικές εδαφικές παραχωρήσεις. Ακούγεται ένα 10% του εδάφους που σήμερα έχουν οι Τουρκοκύπριοι, μαζί με το έδαφος των βρετανικών βάσεων. Κι εμείς, από τη μεριά μας, θα κληθούμε να αναγνωρίσουμε αυτό που ως τώρα αποκαλούμε “ψευδοκράτος”. Και το ερώτημα προκύπτει αβίαστα: Είμαστε έτοιμοι να αποδεχθούμε, ή έστω να συζητήσουμε αυτή την προοπτική; Είμαστε έτοιμοι να αντιπροτείνουμε μια χαλαρή Ομοσπονδία με κάποια καινούρια στοιχεία που να την κάνουν πιο ενδιαφέρουσα για τους Τουρκοκύπριους; Ή θα συνεχίσουμε να συμβιβαζόμαστε με το μιθριδατισμό της εκκρεμότητας;

Τα δεδομένα του ζητήματος είναι μπροστά στα μάτια μας, και δεν ωφελεί να κάνουμε ότι δεν τα βλέπουμε. Η Τουρκία κέρδισε έναν πόλεμο το 1974 και φυσικά δεν είναι διατεθειμένη να εκχωρήσει όσα κέρδισε με την ισχύ των όπλων. Πολύ περισσότερο δεν είναι διατεθειμένη να πάψει να βλέπει στο χάρτη ότι η Κύπρος είναι δίπλα στην Τουρκία και μακριά από την Ελλάδα. Τέλος, δεν είναι διατεθειμένη να κάνει πίσω σε κανένα από τα μέτωπα της εξωτερικής της πολιτικής, κι η Κύπρος μπορεί να μην είναι το σπουδαιότερο, είναι όμως ένα σημαντικό κεφάλαιο της τουρκικής πολιτικής. Επί χρόνια διακινδυνεύει την ενταξιακή της πορεία, προκειμένου να μην κάνει πίσω στο Κυπριακό.

Αυτά τα ξέρουμε. Εκείνο που αγνοούμε είναι η στρατηγική της ελληνικής πλευράς. Της Ελλαδικής και της Κυπριακής. Τι ακριβώς θέλουμε να κάνουμε στο Κυπριακό, και πόσο μπορούμε τη στρατηγική μας -αν υπάρχει…- να την καταστήσουμε αντικείμενο διαπραγμάτευσης.

Το βέβαιο είναι ότι όλο αυτό το πακέτο θα έλθει ενώπιόν μας. Και είναι εξαιρετικά αμφίβολο αν ξέρουμε τι θέλουμε, και πώς θα τα καταφέρουμε…
Share on Google Plus

About kalimerisnikos

Author Details