Ερώτηση Βουλευτών Ν.Δ. για τη Στήριξη της Ελληνικής Κτηνοτροφίας


Ο Βουλευτής Φθιώτιδας της Ν.Δ. και Αναπληρωτής Υπεύθυνος του Τομέα Πολιτικής Ευθύνης της Οικονομίας κ. Χρήστος Σταϊκούρας κατέθεσε, μαζί με άλλους Βουλευτές της Ν.Δ., κοινή ερώτηση προς την Υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων και τον Υπουργό Οικονομικών αναφορικά με τη στήριξη της ελληνικής κτηνοτροφίας. Ειδικότερα, η ερώτηση, μεταξύ άλλων, ανέφερε τα εξής:


«Η ελληνική κτηνοτροφία βιώνει μια από τις μεγαλύτερες κρίσεις των τελευταίων ετών. Οι έλληνες κτηνοτρόφοι όλων των κλάδων έχουν περιέλθει σε δεινή θέση και σε δραματικά αδιέξοδα όπως και ολόκληρες περιοχές οι οποίες αποζούν από την κτηνοτροφική δραστηριότητα.»


Στην ερώτηση που κατέθεσαν οι Βουλευτές της Ν.Δ. επιθυμούν να ενημερωθούν από τους αρμόδιους Υπουργούς σχετικά με το:

1. Πότε προτίθεται το υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων να καταβάλει την εξισωτική αποζημίωση στους κτηνοτρόφους, καθώς με βάση το καινούριο κοινοτικό καθεστώς, η κοινοτική εξισωτική αποζημίωση για τους κτηνοτρόφους που δραστηριοποιούνται στις ορεινές και μειονεκτικές περιοχές της χώρας μπορεί να καταβάλλεται από την 1η του χρόνου.

2. Εάν προτίθεται το υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων να καταβάλει ήσσονος σημασίας ενισχύσεις στους κτηνοτρόφους και σε τι ποσό, καθώς η Ευρωπαϊκή Επιτροπή παρείχε τη δυνατότητα για καταβολή εθνικών ενισχύσεων ήσσονος σημασίας μέχρι 15.000 ευρώ ανά κτηνοτροφική εκμετάλλευση μέχρι τέλους του 2010.

3. Πότε θα καταβληθούν στους αγελαδοτρόφους οι ενισχύσεις, σε πόσους και με τι κριτήρια, καθώς σύμφωνα με πρόσφατη απόφαση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής στους Έλληνες αγελαδοτρόφους γαλακτοπαραγωγής αναλογεί συνολικό ποσό 1,58 εκατ. ευρώ από τις έκτακτες κοινοτικές ενισχύσεις των 300 εκατ. ευρώ για την αναπλήρωση της απώλειας εισοδήματος από την πτώση των τιμών στο αγελαδινό γάλα.

4. Εάν σκοπεύει η κυβέρνηση και το υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων να υιοθετήσει τα αιτήματα των κτηνοτροφικών οργανώσεων που επανειλημμένα έχουν ζητήσει το τριετές άτοκο «πάγωμα» των κτηνοτροφικών χρεών και τη χορήγηση έκτακτης εθνικής ενίσχυσης, ως ελάχιστα μέτρα για την αναπλήρωση της απώλειας εισοδήματος των κτηνοτρόφων, λόγω αύξησης του κόστους παραγωγής και μείωσης των τιμών των ζωοκομικών προϊόντων και σύμφωνα με τη δυνατότητα που παρέχει η Ευρωπαϊκή Επιτροπή για καταβολή εθνικών ενισχύσεων.

5. Εάν προτίθεται να λάβει μέτρα για το κλείσιμο της ψαλίδας μεταξύ τιμών παραγωγού και τιμών καταναλωτή, όπως υποστήριζε ως αντιπολίτευση το ΠΑΣΟΚ.

6. Ποια μέτρα θα ληφθούν για να μην υπάρξει στο μέλλον αμφισβήτηση της αυθεντικότητας του προϊόντος μετά και την οριστική κατοχύρωση της φέτας ως Προϊόν Ονομασίας Προέλευσης (ΠΟΠ).

7. Ποια μέτρα ελήφθησαν ή πρόκειται να ληφθούν, σύμφωνα και με τις προγραμματικές δηλώσεις της κυβέρνησης, αναφορικά με την απλοποίηση της διαδικασίας αδειοδότησης των κτηνοτροφικών εγκαταστάσεων και κτισμάτων.

8. Πότε θα ξαναρχίσουν και με ποιους όρους τα προγράμματα για τα σχέδια βελτίωσης των κτηνοτροφικών εκμεταλλεύσεων και την προώθηση της βιολογικής κτηνοτροφίας που έχουν το τελευταίο τρίμηνο ουσιαστικά «παγώσει».

9. Εάν και πότε θα καταργηθεί το ΕΤΑΚ για τα κτηνοτροφικά κτίσματα και εγκαταστάσεις.

10. Εάν σκοπεύει το υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων να θεσμοθετήσει την υποχρεωτική χρήση 100% φρέσκου ελληνικού γάλακτος στο προϊόν που φέρει την ονομασία παραδοσιακό γιαούρτι.
Share on Google Plus

About kalimerisnikos

Author Details