μας υποβαθμίζουν!!


Στην κατηγορία ΒΒΒ+ υποβάθμισε χθες το απόγευμα τα ελληνικά ομόλογα ο διεθνής οίκος αξιολόγησης S&P. Εκρινε ως ανεπαρκή τα μέτρα που εξήγγειλε η κυβέρνηση. Αφήνει ανοιχτό το ενδεχόμενο και νέας υποβάθμισης καθώς εκτίμα ότι το έλλειμμα θα είναι διψήφιο και το 2010 και το χρέος μπορεί να αυξηθεί στο 126% του ΑΕΠ, του χρόνου και στο 138% του ΑΕΠ στο 2012. Παρ όλα αυτά ο οίκος αφήνει ανοιχτό το ενδεχόμενο αναβάθμισης αν τα μέτρα της κυβέρνησης αποδώσουν τους επόμενους 3- 4 μήνες.





Το υπουργείο Οικονομικών ανακοίνωσε ότι «η εξέλιξη αυτή αντανακλά το γενικευμένο έλλειμμα αξιοπιστίας απέναντι στη χώρα μας, καθώς τα τελευταία χρόνια καμία δέσμευση για δημοσιονομική προσαρμογή δεν τηρήθηκε, αντίθετα συνεχιζόταν η τεράστια σπατάλη και η πελατειακή διαχείριση του δημόσιου χρήματος».



Πρόσθεσε ότι «η απάντηση της σημερινής Κυβέρνησης σε αυτή τη δύσκολη κατάσταση είναι σαφής, αποφασιστική και εγγυάται απτά αποτελέσματα. Με την προχθεσινή ομιλία του Πρωθυπουργού, Γιώργου Α. Παπανδρέου, προς τους κοινωνικούς εταίρους κατατέθηκε ένα απολύτως σαφές και δεσμευτικό πρόγραμμα δράσης, που καλύπτει όλα τα μεγάλα ζητήματα της ελληνικής οικονομίας».



Λίγες ώρες πριν ο υπουργός Οικονομικών Γ Παπακωνσταντίνου από την Βρετανία ανακοίνωσε την αναθεώρηση του προϋπολογισμού, με στόχο την περιστολή του ελλείμματος του 2010 στο 8,7% του ΑΕΠ (από 9,1% που είχε ανακοινωθεί) δηλαδή κατά 1 δις ευρώ επιπλέον.



Επίσης προανήγγειλε πρόγραμμα αποκρατικοποιήσεων 2,5 δις ευρώ, περικοπή μισθών στο δημόσιο κατά 4% (μέσω των επιδομάτων) και πρόγραμμα δανεισμού 53 δισ. ευρώ. Στο ασφαλιστικό προανήγγειλε εξίσωση των ηλικιών συνταξιοδότησης για τους άνδρες και γυναίκες δημοσίους υπαλλήλους.
Share on Google Plus

About kalimerisnikos

Author Details