Συνταξιοδοτούν... την κοινωνική ασφάλιση!


Χορηγείται εθνική σύνταξη επιπέδου ΟΓΑ, μειώνεται η κρατική χρηματοδότηση, ενοποιούνται σε τρία τα ταμεία κύριας ασφάλισης, επιλέγεται το κεφαλαιοποιητικό αντί του αναδιανεμητικού συστήματος.





Τα χαρτιά της για το ασφαλιστικό μισάνοιξε η κυβέρνηση στην πρώτη συνεδρίαση της επιστημονικής επιτροπής προδιαγράφοντας το ξήλωμα της κοινωνικής ασφάλισης. Σύμφωνα με όσα δήλωσε στην επιτροπή ο υπουργός Εργασίας Αν. Λοβέρδος, δρομολογούνται "δομικές αλλαγές", ώστε το νέο ασφαλιστικό σύστημα να καταστεί "πλήρως ανταποδοτικό", δηλαδή συγκροτούνται τρεις πυλώνες. Το κράτος θα εισφέρει για την "εθνική σύνταξη", με πρότυπο τη σημερινή σύνταξη του ΟΓΑ που φτάνει τα 350 ευρώ και υπολογίζεται σε τρία χρόνια να φτάσει τα 550 ευρώ.



Ακόμη ενοποιούνται τα ταμεία κύριας ασφάλισης σε τρεις ομάδες: Μισθωτοί, αυταπασχολούμενοι, αγρότες. Καθιερώνεται το κεφαλαιοποιητικό σύστημα, σύμφωνα με το οποίο το ύψος των επικουρικών συντάξεων θα καθορίζεται αποκλειστικά και μόνο από τις εισφορές των εργαζομένων. Δίνονται κίνητρα για παραμονή των εργαζομένων στην εργασία μετά τη θεμελίωση συνταξιοδοτικού δικαιώματος, ενώ επιλύονται αδικίες που εμφανίζει σήμερα η διαδοχική ασφάλιση.
Share on Google Plus

About kalimerisnikos

Author Details