δελτίο τύπου απο τον Σταικούρα

Βόννη, 10 Δεκεμβρίου 2009





Ο Βουλευτής Φθιώτιδας της Ν.Δ. κ. Χρήστος Σταϊκούρας, στις 9 και 10 Δεκεμβρίου 2009, συμμετείχε, ως μέλος της αντιπροσωπείας στελεχών της Ν.Δ. που συνόδευσε τον Πρόεδρο κ. Αντώνη Σαμαρά, στο εκλογικό Συνέδριο του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος στη Βόννη της Γερμανίας που φιλοξενείται από το Χριστιανοδημοκρατικό Κόμμα
της Καγκελαρίου κας Angela Merkel. Κεντρικό θέμα διαβούλευσης του διήμερου Συνεδρίου ήταν η Κοινωνική Οικονομία της Αγοράς. Κατά τη διάρκεια του Συνεδρίου, ψηφίστηκε το κείμενο “Η Κοινωνική Οικονομία της Αγοράς σε ένα παγκοσμιοποιημένο περιβάλλον”, στη διαπραγμάτευση του οποίου συμμετείχε ο κ. Σταϊκούρας τους προηγούμενους μήνες, ως εκπρόσωπος της Ν.Δ. στην Ομάδα Εργασίας Οικονομικής και Κοινωνικής Πολιτικής του Ε.Λ.Κ. Το εν λόγω κείμενο θέτει το πλαίσιο ιδεών και αρχών της Κοινωνικής Οικονομίας της Αγοράς (αυτό που αλλιώς αποκαλείται κοινωνικός φιλελευθερισμός), όπως αυτή αναδείχθηκε και εδραιώθηκε μεταπολεμικά στην Ευρώπη, και αποτελεί, πλέον, το κυρίαρχο ιδεολογικό ρεύμα στην Ε.Ε.



Ο κ. Χρήστος Σταϊκούρας σε δηλώσεις του από τη Βόννη, την Πέμπτη 10 Δεκεμβρίου, στο ραδιοφωνικό σταθμό «Στο Κόκκινο» και στο δημοσιογράφο κ. Αγρολάμπρο δήλωσε, μεταξύ άλλων, τα εξής:



«Χθες και σήμερα συζητάμε για την Κοινωνική Οικονομία της Αγοράς σε ένα παγκοσμιοποιημένο περιβάλλον. Η Κοινωνική Οικονομία της Αγοράς αναφέρεται ουσιαστικά στους μηχανισμούς της αγοράς που εξασφαλίζουν τη μέγιστη οικονομική αποτελεσματικότητα, αλλά και την κοινωνικά δικαιότερη κατανομή των εισοδημάτων και του παραγόμενου πλούτου. Άρα η κοινωνική διάσταση σε όποια οικονομική πολιτική ακολουθηθεί είναι πλέον μονόδρομος. Ειδικά σε περιόδους οικονομικής κρίσης.»



Επίσης, ο κ. Σταϊκούρας αναφέρθηκε στην κατάσταση της Ελληνικής οικονομίας και στις πολιτικές και πρακτικές της Κυβέρνησης του ΠΑΣΟΚ, υπογραμμίζοντας, μεταξύ άλλων, πως:



«Πράγματι η κατάσταση της οικονομίας δεν ήταν καλή, κυρίως, λόγω της οικονομικής κρίσης. Πριν από τις εκλογές παρουσιάσαμε ένα πακέτο μέτρων, το οποίο αν το υλοποιούσαμε μαζί με αυτό που πήραμε τον Ιούλιο, και θα ίσχυε μέσα στο 2009, θα οδηγούσε στην ανάταξη της οικονομίας το 2011. Άρα υπήρχε σχέδιο. Το ΠΑΣΟΚ ήξερε την κατάσταση και παραταύτα κάνει κάποιες λογιστικές ακροβασίες που οδηγούν το έλλειμμα στο 12,7%. Αυτό έχει άμεσες επιπτώσεις στις αγορές.



Απαιτείται άμεσα η λήψη των αναγκαίων μόνιμων μέτρων. Πρέπει να κινηθούμε σε τρεις κατευθύνσεις: α) στον περιορισμό των δαπανών, εκείνων που αφορούν πραγματικές σπατάλες, β) στη λήψη μόνιμων μέτρων για να αντιμετωπίσουμε τα μεγάλα διαρθρωτικά προβλήματα της ελληνικής οικονομίας, γ) στην προώθηση νέων πηγών ανάπτυξης. Αυτά είναι μέτρα που θα αποδώσουν το 2010, και κάποια θα αποδώσουν μακροπρόθεσμα και θα περάσουν το μήνυμα στην Ε.Ε. και στις αγορές ότι υπάρχει ένα ολοκληρωμένο σχέδιο.



Σήμερα που μιλάμε η Κυβέρνηση δεν έχει ολοκληρωμένο σχέδιο, κάτι που επηρεάζει αρνητικά τις αγορές, καθώς η πρόσφατη υποβάθμιση δεν έγινε τόσο γιατί το έλλειμμα είναι στο 12,7%. Έγινε γιατί τα μέτρα δεν πείθουν τις αγορές ότι υπάρχει σχέδιο.»
Share on Google Plus

About kalimerisnikos

Author Details