Τέλη κυκλοφορίας: Παράταση πληρωμής μέχρι 15 Ιανουαρίου


Παρατείνεται έως τις 15 Ιανουαρίου η προθεσμία για την καταβολή των τελών κυκλοφορίας, μέσω τραπεζών ή ΕΛΤΑ, αλλά και για την κατάθεση πινακίδων και άδειας κυκλοφορίας στις ΔΟΥ, σύμφωνα με ανακοίνωση του Υπουργείου Οικονομικών.




Εν τω μεταξύ, αυξημένη κατά 30 με 40%, σε σχέση με πέρυσι, εμφανίζεται η κίνηση στις εφορίες της Αθήνας, από πολίτες, ενώ στο Συμβούλιο της Επικρατείας προσέφυγαν για τα αυξημένα τέλη, το ΙΝΚΑ και ιδιοκτήτες οχημάτων.



Κάνουν λόγο για παραβίαση της αρχής της ισότητας και της αναλογικότητας, καθώς επιβαρύνονται πολίτες μειωμένων εισοδημάτων και εμποδίζεται το εμπόριο μεταχειρισμένων ΙΧ. Παράλληλα, δεκάδες πολίτες καταθέτουν τις πινακίδες των αυτοκινήτων τους, προτιμώντας να κάνουν γιορτές παρά να πληρώσουν τα πολύ υψηλά τέλη κυκλοφορίας του 2010.



Ο Κυβερνητικός εκπρόσωπος, Γιώργος Πεταλωτής, μιλώντας στον Αθήνα 9,84 παραδέχτηκε ότι οι πολίτες πληρώνουν υψηλό κόστος, πρόσθεσε όμως ότι η Κυβέρνηση αυτή τη στιγμή, βρίσκεται σε μεταβατική περίοδο, και την επόμενη χρονιά, θα είναι πιο ορθολογική η αντιμετώπιση. Επανέλαβε δε ότι για την Κυβέρνηση έχει κλείσει το θέμα της απόσυρσης.



Απαράδεκτα υψηλά χαρακτήρισε τα τέλη κυκλοφορίας ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΚΚΕ Σπύρος Χαλβατζής σε τηλεφωνική επικοινωνία που είχε με τον υφυπουργό Περιβάλλοντος Θάνο Μωραϊτη, και έκανε λόγο για «απερίγραπτη κατάσταση που υπάρχει τις τελευταίες μέρες στις εφορίες και στα δημόσια ταμεία».

«Τα πιο φτωχά λαϊκά στρώματα πληρώνουν διπλάσια τέλη απ' ό,τι πληρώνουν οι κάτοχοι πανάκριβων αυτοκινήτων", είπε χαρακτηριστικά και ζήτησε να μειωθούν τα τέλη που πληρώνουν οι κάτοχοι παλαιών αυτοκινήτων, αλλά και να δοθεί παράταση των ημερομηνιών κατάθεσης των πινακίδων χωρίς πρόστιμα και άλλες επιβαρύνσεις.



"Η πράσινη ανάπτυξη εξελίσσεται σε πράσινη επιδρομή", τονίζει ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ Παναγιώτης Λαφαζάνης, σε ερώτησή του προς τον υπουργό Οικονομικών και την υπουργό Περιβάλλοντος Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής για τα υπέρογκα τέλη κυκλοφορίας που καλούνται να πληρώσουν οι πολίτες.

Ο κύριος Λαφαζάνης χαρακτηρίζει «κατάφωρα άδικη, παράλογη και καθαρά εισπρακτική τη λογική που επιβάλλει τέλη "φωτιά", στους συμπολίτες μας, οι οποίοι χρησιμοποιούν παλαιά αυτοκίνητα, αδυνατώντας να τα αντικαταστήσουν, λόγω οικονομικών δυσκολιών, με καινούργια» και ερωτά τους υπουργούς αν προτίθενται να επανεξετάσουν τις υπέρογκες αυξήσεις στα τέλη κυκλοφορίας.



Εν τω μεταξύ, ξεκινά την Τρίτη η καταβολή του επιδόματος κοινωνικής αλληλεγγύης σε περισσότερους από 800.000 δικαιούχους του ΟΓΑ. Σε ανακοίνωσή του το υπουργείο Οικονομικών σημειώνει ότι έχουν σταλεί ειδοποιητήρια σε περίπου 315.000 δικαιούχους και έχουν πιστωθεί οι λογαριασμοί 379.000 ανέργων. Σε εκκρεμότητα η καταβολή της έκτακτης οικονομικής ενίσχυσης σε 33 χιλιάδες άνεργους δικαιούχους, οι οποίοι δεν έχουν γνωστοποιήσει στον ΟΑΕΔ.
Share on Google Plus

About kalimerisnikos

Author Details