ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ ΑΠΟ ΤΟΝ ΣΤΑΙΚΟΥΡΑ ΓΙΑ ΤΟ ΑΚΤΙΝΙΔΙΟ

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ



Λαμία, 20 Νοεμβρίου 2009

Ο Βουλευτής Φθιώτιδας της ΝΔ κ. Χρήστος Σταϊκούρας, κατέθεσε Ερώτηση προς το Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων αναφορικά με τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι παραγωγοί ακτινιδίου στην περιοχή του Σπερχειού και ιδιαίτερα στο Δημοτικό Διαμέρισμα Καστριού του Δήμου Μακρακώμης του Νομού Φθιώτιδας. Συγκεκριμένα, στην περιοχή....
 του Σπερχειού καλλιεργείται ακτινίδιο με την επωνυμία «Ακτινίδιο Σπερχειού» και με σήμανση Π.Ο.Π, που θεωρείται μια από τις καλύτερες ποικιλίες ακτινιδίου παγκοσμίως. Η σημασία του προϊόντος είναι ιδιαίτερα υψηλή για την περιοχή, καθώς αποτελεί το κύριο γεωργικό εισόδημα πολλών παραγωγών της. Ειδικότερα, στο Δημοτικό Διαμέρισμα Καστριού η καλλιέργεια ακτινιδίου καλύπτει έκταση 1.300 περίπου στρεμμάτων, ενώ η ετήσια παραγωγή ανέρχεται κατά μέσο όρο στους 2.600 τόνους.

Όμως, η φετινή χρονιά έχει φέρει σε δύσκολη θέση τους παραγωγούς, καθώς σημειώθηκε μείωση των τιμών. Έτσι, ενώ πέρυσι η τιμή είχε διαμορφωθεί στα 50 λεπτά το κιλό, φέτος κυμαίνεται στα 20 λεπτά, με αποτέλεσμα όχι μόνο να μην αφήνει κέρδος στον παραγωγό, αλλά να μην καλύπτει ακόμη και τα έξοδα καλλιέργειας. Παράλληλα, ελλείψεις παρατηρούνται και στην ύπαρξη υποδομών και οργανωμένων Συνεταιρισμών, λόγω έλλειψης οικονομικών κινήτρων για τη δημιουργία τους.

Στη ερώτηση που κατέθεσε ο κ. Σταϊκούρας ζητά από την Κυβέρνηση να προβεί στην επέκταση έως την 31η Δεκεμβρίου της ημερομηνίας ασφαλιστικής κάλυψης των ακτινιδίων από τον ΕΛΓΑ για καταστροφές από αντίξοες καιρικές συνθήκες, αλλά και στην παροχή ειδικών κινήτρων και προσαυξημένων επιδοτήσεων στις Συνεταιριστικές Οργανώσεις ανά νομό ή περιοχή, που να συνοδεύονται με την αντίστοιχη υποδομή για την αποθήκευση, συντήρηση, συσκευασία, τυποποίηση και εμπορία ακτινιδίων. Τέλος ο κ. Βουλευτής ρωτά την Υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων σε ποιες ενέργειες θα προβεί ώστε να αυξηθεί η προβολή και διαφήμιση, στην εσωτερική και διεθνή αγορά, της άριστης ποιότητας των ελληνικών ακτινιδίων και ειδικότερα του «Ακτινιδίου Σπερχειού».
Share on Google Plus

About kalimerisnikos

Author Details