Με ανησυχητικούς ρυθμούς καταγράφονται πλέον θύματα της νέας γρίπης και στην Ελλάδα



Με ανησυχητικούς ρυθμούς καταγράφονται πλέον θύματα της νέας γρίπης και στην Ελλάδα. Από την Παρασκευή 20 Νοεμβρίου μέχρι και το βράδυ της Κυριακής 22 Νοεμβρίου τέσσερις άνθρωποι έχασαν τη μάχη με τη νόσο, ανεβάζοντας έτσι τον αριθμό των νεκρών λόγω της νέας γρίπης σε 12.

Το 12ο θύμα ήταν ένα 11χρονο κορίτσι που νοσηλευόταν τις τελευταίες τρεις ημέρες σε Μονάδα Εντατικής Θεραπείας σε νοσοκομείο της Θεσσαλονίκης. Το κορίτσι -παιδί ομογενών από χώρα της πρώην ΕΣΣΔ- εισήχθη με συμπτώματα οξείας αναπνευστικής ανεπάρκειας, ενώ κατά την εισαγωγή του οι γονείς του ενημέρωσαν τους γιατρούς ότι έπασχε από φυματίωση για την οποία ακολουθούσε φαρμακευτική αγωγή. Παρά την εσπευσμένη εισαγωγή της σε ΜΕΘ και την αγωγή στην οποία την υπέβαλλαν οι γιατροί, η κατάστασή της συνεχώς παρουσίαζε επιδείνωση.

Τελικά, σύμφωνα με την ανακοίνωση του Εθνικού Κέντρου Επιχειρήσεων Υγείας (ΕΚΕΠΥ), απεβίωσε λόγω πολυοργανικής ανεπάρκειας. Νωρίτερα την Κυριακή είχαν ανακοινωθεί άλλα δύο θανατηφόρα περιστατικά νέας γρίπης. Θανατηφόρων. Επρόκειτο για έναν 70χρονο που έπασχε από βαρύ πνευμονικό νόσημα (κυστική ίνωση) και για έναν 16χρονο χρόνων που νοσηλευόταν με ανοσοκαταστολή. Και οι δύο ασθενείς υπέκυψαν από ανεπάρκεια ζωτικών οργάνων ενώ είχαν προσβληθεί και από τη νέα γρίπη.

Την Παρασκευή, 20 Νοεμβρίου, καταγράφηκε ο ένατος σχετιζόμενος με τη νόσο θάνατος -ήταν ένας 40χρονος με ιστορικό παχυσαρκίας. Αρχίζει τη Δευτέρα 23 Νοεμβρίου ο εμβολιασμός των ειδικών ομάδων του ελληνικού πληθυσμού. Όπως ανακοίνωσε το Κέντρο Ελέγχου & Πρόληψης Νοσημάτων (ΚΕΕΛΠΝΟ), ειδικές ομάδες του πληθυσμού είναι οι πάσχοντες από χρόνια νοσήματα ηλικίας άνω των 6 μηνών, οι αιμοδότες και όσοι φροντίζουν βρέφη ηλικίας κάτω των 6 μηνών.

Σε κάθε νοσοκομείο θα εμβολιαστούν οι χρονίως πάσχοντες που παρακολουθούνται σε αυτό, καθώς και οι αιμοδότες του, ενώ οι χρονίως πάσχοντες που δεν παρακολουθούνται σε νοσοκομεία θα εμβολιαστούν στα εμβολιαστικά κέντρα των Κέντρων Υγείας και του ΙΚΑ.

Οι ενδιαφερόμενοι μπορούν να ενημερώνονται για τα εμβολιαστικά κέντρα των Κέντρων Υγείας και των Ιατρείων του ΙΚΑ στην ιστοσελίδα του ΚΕΕΛΠΝΟ (www.keelpno.gr ), καθώς και στην τηλεφωνική γραμμή 1135. Οι ειδικές ομάδες Σύμφωνα με την εγκύκλιο του υπουργείου Υγείας για τον εμβολιασμό κατά της νέας γρίπης, οι ειδικές ομάδες του πληθυσμού που συνιστάται να εμβολιαστούν επειδή διατρέχουν αυξημένο κίνδυνο να εκδηλώσουν σοβαρές επιπλοκές στη νέα γρίπη, είναι οι εξής:

ΕΝΗΛΙΚΕΣ

* Έγκυοι 2ου και 3ου τριμήνου της κυήσεως

* Μεταμοσχευμένοι συμπαγών οργάνων και μυελού των οστών

* Άτομα με αιματολογικές κακοήθειες/νεοπλασίες και ανοσοκατασταλμένοι ασθενείς (λόγω υποκειμένης νόσου π.χ. HIV/AIDS, λόγω ακτινοβολίας ή λόγω θεραπείας λ.χ. κορτικοειδή).

* Άτομα με αιμοσφαιρινοπάθειες.

* Άτομα με βρογχικό άσθμα - Χρόνια αναπνευστική πνευμονοπάθεια

* Άτομα με καρδιακή ανεπάρκεια και χρόνια νοσήματα του καρδιαγγειακού (εξαιρείται η απλή υπέρταση).

* Ασθενείς σε χρόνια αιμοκάθαρση ή χρόνια περιτοναϊκή κάθαρση

* Άτομα με μυασθένεια - μυοπάθειες και χρόνια νευρολογικά ή νευρομυϊκά νοσήματα.

* Άτομα με ρευματολογικά νοσήματα

* Άτομα με μεταβολικά νοσήματα (σακχαρώδη διαβήτη τύπου Ι και ΙΙ, και άλλα νοσήματα)

* Υπέρβαροι με Δείκτη Μάζας Σώματος (ΔΜΣ) πάνω από 40. Ο ΔΜΣ υπολογίζεται με μια απλή διαίρεση: το νυν βάρος (σε κιλά) διά του ύψους στο τετράγωνο (σε μέτρα)

ΠΑΙΔΙΑ

* Παιδιά με νευρομυϊκά νοσήματα (παιδιά σε ιδρύματα με κινητικά προβλήματα - παιδιά ειδικών σχολείων)

* Παιδιά με χρόνια προβλήματα του αναπνευστικού όπως η ινώδης κυστική νόσος, χρόνια πνευμονοπάθεια (βρογχοπνευμονική δυσπλασία), άσθμα (κορτιζονοεξαρτώμενο, με χρόνια προφυλακτική αγωγή)

* Παιδιά με καρδιοπάθειες

*Παιδιά με κακοήθειες αιμοποιητικού, συμπαγείς όγκους

* Παιδιά με μεταμόσχευση μυελού και άλλων οργάνων

* Παιδιά με ανοσοανεπάρκεια και HIV

* Παιδιά με ρευματολογικά – κολλαγονώσεις

* Παιδιά με χρόνια νοσήματα (πεπτικού, νεφρών, ήπατος)

* Παιδιά με διαβήτη ή άλλο μεταβολικό νόσημα

* Παιδιά - έφηβοι με αιμοσφαιρινοπάθειες

* Άτομα μικρότερα των 19 ετών που λαμβάνουν μακροχρόνια αγωγή με ασπιρίνη

Στην εγκύκλιο, το υπουργείο τονίζει ότι για τον εμβολιασμό των ειδικών ομάδων, δεν είναι απαραίτητη η προσκόμιση ιατρικής γνωμάτευσης.

Έχασε τη μάχη για τη ζωή το 11χρονο κορίτσι που νοσηλευόταν διασωληνωμένο και σε κρίσιμη κατάσταση σε Μονάδα Εντατικής Θεραπείας, καθώς είχε προσβληθεί από την γρίπη Α(H1N1) έχοντας εμφανίσει υποκείμενο νόσημα, όπως ανακοίνωσε σήμερα το Εθνικό Κέντρο Επιχειρήσεων Υγείας (ΕΚΕΠΥ). Σύμφωνα με το ΕΚΕΠΥ, η 11χρονη εμφάνισε πολυοργανική ανεπάρκεια.

Νωρίτερα, ένας ηλικιωμένος και ένα αγοράκι ηλικίας 70 και 16 ετών αντίστοιχα ήταν τα νέα θύματα από τη γρίπη Α. Πρόκειται για έναν άνδρα, με ιστορικό βαρύτατης πνευμονικής ίνωσης και ανοσοκαταστολής, που νοσηλευόταν σε Μονάδα Εντατικής Θεραπείας, ο οποίος απεβίωσε, λόγω βαριάς αναπνευστικής ανεπάρκειας και καρδιακής ανακοπής. Στον ασθενή συνυπήρξε η ίωση από τον ιό Α(Η1Ν1)ν.

Και ένα αγόρι 16 ετών, που νοσηλευόταν με ανοσοκαταστολή, συγχρόνως νόσησε από το νέο ιό γρίπης Α(Η1Ν1)ν, παρουσίασε σύνδρομο οξείας αναπνευστικής ανεπάρκειας, πολυοργανική ανεπάρκεια και απεβίωσε χθες το βράδυ.

Την ίδια ώρα διασωληνωμένοι σε Μονάδες Εντατικής Θεραπείας (ΜΕΘ) νοσηλεύονται από χθες ακόμη τέσσερις άνθρωποι, ο οποίοι προσβλήθηκαν από τον ιό Α(Η1Ν1). Μεταξύ αυτών ένα αγόρι 7,5 ετών, χωρίς υποκείμενη νόσο.

Οι άλλοι δύο ασθενείς εμφάνισαν βαριά πνευμονία. Πρόκειται για έναν άνδρα 59 ετών με υποκείμενο καρδιαγγειακό νόσημα, και έναν 42χρονο με υποκείμενη ηπατική ανεπάρκεια.

Τη Δευτέρα αρχίζει ο εμβολιασμός των ατόμων που ανήκουν στις ευπαθείς ομάδες και συγκεκριμένα όσων πάσχουν από χρόνιες παθήσεις, εκείνων που φροντίζουν βρέφη κάτω των 6 μηνών, των εγγύων γυναικών και των αιμοδοτών. Ο εμβολιασμός θα πραγματοποιηθεί στα νοσοκομεία και τα εμβολιαστικά κέντρα των Κέντρων Υγείας και του ΙΚΑ, ενώ σχετικές πληροφορίες παρέχονται στον αριθμο 1135.

Πάντως, συμφωνα με στατιστική μελέτη της Εθνικής Σχολής Δημόσιας Υγείας, απροθυμία να εμβολιαστούν δείχνουν 7 στους 10 πολίτες, κυρίως γιατί ανησυχούν για το ενδεχόμενο το εμβόλιο να τους προκαλέσει παρενέργειες.

της Παναγιώτας Καρλατήρα
Share on Google Plus

About kalimerisnikos

Author Details