Οικολογικά… φέσια


Της ΕΛΕΝΗΣ ΧΟΛΕΒΑ
Το κράτος οφείλει ακόμη σε επιχειρήσεις για το πρόγραμμα αλλαγής κλιματιστικών του περασμένου καλοκαιριού


Αν και επιτυχημένο ως προς το σκοπό του το πρόγραμμα «Αλλάζω κλίμα» που προέβλεπε την αντικατάσταση ενεργοβόρων κλιματιστικών με νέου τύπου συσκευές φιλικές προς το περιβάλλον, άφησε πίσω του χρέη στις επιχειρήσεις ηλεκτρικών ειδών με τους ιδιοκτήτες των επιχειρήσεων να περιμένουν ακόμη την πληρωμή τους από το κράτος.
Το πρόγραμμα που υλοποιήθηκε το περασμένο καλοκαίρι, οδήγησε χιλιάδες Τρικαλινούς να αλλάξουν τις συσκευές κλιματισμού μέσα από την επιδοτούμενη διαδικασία. Δυστυχώς όμως, η επιδότηση αυτή ποτέ δεν έφτασε στους επιχειρηματίες του είδους και τώρα καλούν την υπουργό Οικονομίας, Ανταγωνιστικότητας και Ναυτιλίας να δώσει εντολή πληρωμής του χρέους της πολιτείας.
Το θέμα ανέδειξε μέσα από επιστολή, η Ομοσπονδία Εμπορικών Συλλόγων Θεσσαλίας την οποία προσυπογράφει και ο πρόεδρος του εμπορικού συλλόγου Τρικάλων κ. Χρ. Καλλέας. Όπως αναφέρεται χαρακτηριστικά για το πρόβλημα, «Όπως είναι γνωστό από τις αρχές του τρέχοντος έτους εξαγγέλθηκε και υλοποιήθηκε το πρόγραμμα για την αλλαγή των κλιματιστικών. Μετά τις γνωστές ανακοινώσεις και τις διαβεβαιώσεις για ταχεία εξόφληση των προμηθευτών στο εν λόγω πρόγραμμα έλαβαν μέρος πολλοί προμηθευτές και συνεργάστηκαν στην άμεση υλοποίηση του προγράμματος. Από τους συμμετέχοντες στο πρόγραμμα είναι πολλοί από την ευρύτερη περιοχή της Θεσσαλίας. Η Ομοσπονδία Εμπορικών Συλλόγων Θεσσαλίας δέχεται διαμαρτυρίες από συναδέλφους προμηθευτές ότι έχουν από τον Ιούλιο μήνα ελεγχθεί και υποβάλει τα δικαιολογητικά για την εκταμίευση της επιδότησης πλην όμως η απάντηση που παίρνουν είναι ότι δεν υπάρχει εντολή πληρωμής».
Το πρόβλημα έρχεται να προστεθεί στην υπάρχουσα οικονομική κρίση που διέπει τις τοπικές επιχειρήσεις οι οποίες καλούνται χωρίς να έχουν πληρωθεί να πληρώσουν ΦΠΑ, επιταγές και τους δικούς τους προμηθευτές. Σε αυτό το ζήτημα αναφέρονται τα μέλη της ΟΕΣΘ επισημαίνοντας, «Πιστεύουμε και θεωρούμε ότι οι συνάδελφοί μας του κλάδου της ευρύτερης περιοχής λόγω και της γνωστής Οικονομικής κρίσης, δεν μπορούν να αντέξουν σε αυτή την καθυστέρηση δεδομένου ότι θα πρέπει να εξοφλήσουν επιταγές βάσει των οποίων έγινε η προμήθεια, να πληρώσουν την διαφορά Φ.Π.Α. , να πληρώσουν ασφαλιστικές εισφορές, μισθούς κ.α.»
Αυτό που πλέον περιμένουν οι έμποροι, είναι να λυθεί άμεσα το ζήτημα που έχει προκύψει για ακόμη μια φορά χάρη στην αδυναμία του κρατικού μηχανισμού να υλοποιεί με συνέπεια τις αποφάσεις του την ίδια ώρα που οι μικρομεσαίες επιχειρήσεις του κλάδου δοκιμάζονται σκληρά από την οικονομική δυσπραγία της αγοράς.




Η ΕΡΕΥΝΑ 03 Νοεμβρίου 2009, αρ. φύλλου 15344, σελίδα 11
Share on Google Plus

About kalimerisnikos

Author Details