Βοιωτία: Καρτέλ στο βαμβάκι καταγγέλλουν οι βαμβακοπαραγωγοί


Για εναρμονισμένες πρακτικές (καρτέλ), όσον αφορά στη διαμόρφωση των τιμών παραγωγού στο σύσπορο βαμβάκι της φετινής σοδειάς, κατηγορούν βαμβακοκαλλιεργητές της Βοιωτίας τα ιδιωτικά εκκοκκιστήρια της περιοχής, στηλιτεύοντας παράλληλα την αδυναμία παρέμβασης στην αγορά της τοπικής Ένωσης αγροτικών συνεταιρισμών, που διαθέτει δύο εκκοκκιστικές μονάδες. Στο θέμα παρενέβη και η Τοπική Ένωση Δήμων και Κοινοτήτων του Νομού.

Οι βαμβακοκαλλιεργητές αντιδρούν έντονα στον καθορισμό ενιαίας, χαμηλής κατά την γνώμη τους, τιμής 27 λεπτών το κιλό για την αγορά από τα πέντε ιδιωτικά εκκοκκιστήρια της Βοιωτίας του σύσπορου βαμβακιού. Πέραν της ενιαίας τιμής, η δυσφορία τους έγκειται και στο γεγονός ότι λίγα χιλιόμετρα βορειότερα – στη Θεσσαλία – οι τοπικές Ενώσεις αγροτικών συνεταιρισμών συγκεντρώνουν φέτος βαμβάκι προς 31 έως 32 λεπτά το κιλό, ενώ ταυτόχρονα η Ένωση αγροτικών συνεταιρισμών Λειβαδιάς χαρακτηρίζεται ως απούσα από την αγορά, καθώς δεν λειτουργεί τα δύο εκκοκκιστήρια που διαθέτει.

Στο θέμα των χαμηλών και ενιαίων τιμών παρενέβη χθες και η Τοπική Ένωση Δήμων και Κοινοτήτων Βοιωτίας, η οποία με επιστολή της προς τα ιδιωτικά εκκοκκιστήρια του Νομού κάνει έκκληση για επανεξέταση της τιμών των 27 λεπτών το κιλό.

Η κατάσταση των βαμβακοκαλλιεργητών της Βοιωτίας, υποστηρίζει στην επιστολή της η ΤΕΔΚ του Νομού είναι οριακή και με αυτή την τιμή είναι εξαιρετικά δύσκολο να ανταπεξέλθουν ακόμη και στις οφειλές τους.

Γνωρίζουμε πολύ καλά τους κανόνες της ελεύθερης αγοράς, όπως γνωρίζουμε και την ευαισθησία σας για τους αγρότες της Βοιωτίας και για το λόγο αυτό σας καλούμε να επανεξετάσετε τη φετινή τιμή αγοράς του σύσπορου βαμβακιού, προσαρμοζόμενοι κατ΄ ελάχιστον με αυτή που οι συνάδελφοί σας εκκοκκιστές αγοράζουν στη Θεσσαλία, καταλήγει η επιστολή της ΤΕΔΚ.
Share on Google Plus

About kalimerisnikos

Author Details