Απειλούνται με χρεοκοπία


Με χρεοκοπία απειλούνται εκατοντάδες αγροτικά νοικοκυριά σε Μακεδονία και Θράκη εξαιτίας των εξευτελιστικών τιμών σε μια σειρά προϊόντα, όπως τα σιτηρά, το καλαμπόκι, το βαμβάκι, τα σπαράγγια, το ρύζι αλλά και το γάλα και το κρέας. Παράλληλα, οι περικοπές των επιδοτήσεων και η αλματώδης άνοδος του κόστους παραγωγής έφεραν νέα δραστική μείωση του αγροτικού εισοδήματος, ενώ σ' αυτά προστίθεται και η γενικότερη ακρίβεια που βαρύνει την κάθε αγροτική οικογένεια. Θηλιά στο λαιμό των αγροτών αποτελούν και τα χρέη στις τράπεζες, αλλά και τα δυσβάσταχτα υψηλά επιτόκιά τους, που τους οδηγούν σε αδιέξοδο. Το ακόμη χαμηλότερο εισόδημα των αγροτών που έτσι προδιαγράφεται οδηγεί σε «βαρυχειμωνιά» την τοπική οικονομία στερώντας την από αρκετά εκατομμύρια ευρώ.
Τα στοιχεία για τις τιμές παραγωγού στους νομούς της Θράκης είναι αποκαλυπτικά. Το καλαμπόκι πουλιέται φέτος 10 λεπτά το κιλό, όταν πρόπερσι η τιμή εκκίνησης ήταν 25 λεπτά. Στα ίδια ποσοστά κινείται η μείωση της τιμής στα σιτηρά. Φτηνότερα από πέρσι θα πουληθεί το βαμβάκι και εξευτελιστικές παραμένουν οι τιμές στο γάλα και το κρέας. Την ίδια ώρα που η ακρίβεια στα καλλιεργητικά εφόδια ανεβάζει συνεχώς το κόστος παραγωγής.
Σε ανακοίνωσή της η ΝΕ Εβρου του ΚΚΕ τονίζει ότι η αιτία για τη βαριά επιδείνωση των αγροτικών προβλημάτων βρίσκεται στην Κοινή Αγροτική Πολιτική (ΚΑΠ) που με ευλάβεια εφαρμόζουν οι κυβερνήσεις του ΠΑΣΟΚ και της ΝΔ . «Αυτή η πολιτική της "ελεύθερης αγοράς" και του "ανταγωνισμού" παρέδωσε τους αγρότες στα "νύχια" των εμποροβιομήχανων και των πολυεθνικών που κερδοσκοπούν σε βάρος τους και θησαυρίζουν από τον ιδρώτα τους. Αυτή η πολιτική έχει οδηγήσει στον Καιάδα του ξεκληρίσματος εκατοντάδες χιλιάδες μικροκαλλιεργητές, για να συγκεντρωθεί η γη και η παραγωγή στα χέρια λίγων μεγαλοαγροτών και αγροτοβιομήχανων. Και τα χειρότερα έρχονται με τον λεγόμενο έλεγχο υγείας της νέας ΚΑΠ και τα αντιαγροτικά μέτρα που προωθούνται», σημειώνεται στην ανακοίνωση.
Η ΝΕ Εβρου του ΚΚΕ καλεί τους αγρότες να μη σκύψουν το κεφάλι και στο διεκδικητικό τους πλαίσιο να προτάξουν:
Πάλη ενάντια στην ΚΑΠ και στα νέα χειρότερα μέτρα του «ελέγχου υγείας», εγγυημένες τιμές.
Σύνδεση των επιδοτήσεων με την παραγωγή, τιμαριθμική αναπροσαρμογή τους και κατάργηση όλων των «νόμιμων» και «παράνομων» παρακρατήσεων (ΟΣΔΕ).
Πάγωμα των αγροτικών χρεών, άμεσο σταμάτημα των πλειστηριασμών και του ξεπουλήματος των συνεταιριστικών εταιρειών της ΑΤΕ στο ιδιωτικό κεφάλαιο.
Αμεσο διπλασιασμό της προνοιακής αγροτικής σύνταξης και μείωση των ορίων συνταξιοδότησης.
Μείωση του κόστους παραγωγής, κατάργηση του ΦΠΑ σε αγροτικά εφόδια και μηχανήματα, των φόρων στο πετρέλαιο κίνησης των αγροτών, μείωση των επιτοκίων της ΑΤΕ, επιδότηση βασικών αγροτικών εφοδίων, όπως λιπασμάτων, μηχανημάτων, φυτοφαρμάκων, ζωοτροφών, κλπ.
Επίσης, κατάργηση των άμεσων και έμμεσων περιορισμών της αγροτικής και κτηνοτροφικής παραγωγής, έργα υποδομής, επιστημονική στήριξη από το κράτος, πλήρη ασφάλιση της αγροτικής παραγωγής, δημόσιο ΕΛΓΑ που θα επιχορηγείται από το κράτος, κλπ.
Σημειώνεται ότι και στους νομούς της Κεντρικής Μακεδονίας η τιμή εκκίνησης για τα καλαμπόκια είναι τα 10 λεπτά και στην καλύτερη περίπτωση τα 12, ενώ τα σιτάρια δεν ξεπέρασαν την τιμή των 18 λεπτών. Πολύ μεγάλες ποσότητες παραμένουν απούλητες στις αποθήκες καθώς δεν υπάρχει αγοραστικό ενδιαφέρον. Ακόμη υπάρχουν πολλοί παραγωγοί που δε μάζεψαν το καλαμπόκι από τα χωράφια τους γιατί με τα σημερινά δεδομένα δε θα μπορούσαν να καλύψουν αυτό το κόστος.

πηγή: Ριζοσπάστης
Share on Google Plus

About kalimerisnikos

Author Details