Διευρύνθηκε για δεύτερη συνεχόμενη διετία, το έλλειμμα του εμπορικού ισοζυγίου της Θεσσαλίας


Διευρύνθηκε για δεύτερη συνεχόμενη διετία, το έλλειμμα του εμπορικού ισοζυγίου της Θεσσαλίας σύμφωνα με τα στοιχεία του Ινστιτούτου Εξαγωγικών Ερευνών και Σπουδών του Συνδέσμου Εξαγωγέων Βορείου Ελλάδος.
Το 2008, το εμπορικό έλλειμμα διαμορφώθηκε στα 374,2 εκατ. ευρώ, αυξημένο κατά 60,6% σε σχέση με την αμέσως προηγούμενη χρονιά, ενώ το 2007, το έλλειμμα είχε τριπλασιαστεί. Οι εισαγωγές στη Θεσσαλία «έτρεξαν» με μεγαλύτερους ρυθμούς, σε σχέση με τις εξαγωγές, επιδεινώνοντας την αναλογία μεταξύ των δύο μεγεθών. Αξίζει, ωστόσο, να σημειωθεί ότι η εξαγωγική δραστηριότητα φαίνεται να ανακάμπτει το 2008, σε σχέση με δύο χρόνια πριν, κατατάσσοντας, μάλιστα τη Θεσσαλία στην 4η θέση, αναφορικά με την αξία των περιφερειακών εξαγωγών, στο σύνολο της χώρας.
Η επάνοδος σε ανοδική τροχιά των θεσσαλικών εξαγωγών οφείλεται ξεκάθαρα στους νομούς Τρικάλων και Μαγνησίας, που εμφάνισαν σημαντική εξαγωγική δραστηριότητα το 2008, σε σχέση με το 2007. Η περιοχή μας καταγράφει τον πιο αξιόλογο ρυθμό αύξησης των εξαγωγών των τρικαλινών επιχειρήσεων, της τάξης του 50,4%, στα 73,9 εκατ. ευρώ για το 2008, από 49,2 εκατ. ευρώ το 2007.Στη Μαγνησία, οι εξαγωγές αυξήθηκαν με το εντυπωσιακό ποσοστό της τάξης του 43,5% και διαμορφώθηκαν στα 344,2 εκατ. ευρώ, από 239,9 εκατ. ευρώ το 2007.
Αντίθετα, σε μονοψήφιο ποσοστό αυξήθηκαν οι λαρισαϊκές εξαγωγές, ενώ οριακή ήταν η μεταβολή για το νομό Καρδίτσας. Η Γερμανία εξακολουθεί να παραμένει στην πρώτη θέση των αγορών στις οποίες κατευθύνονται τα θεσσαλικά προϊόντα, ενώ ακολουθούν Τουρκία και Ιταλία. Στο διάστημα της εξαετίας, έγινε αλλαγή στον κλάδο-«ατμομηχανή» της θεσσαλικής εξωστρέφειας. Το 2003 πρώτος σε εξαγωγές κλάδος ήταν η κλωστοϋφαντουργία, ενώ το 2007 είχε πάρει «κεφάλι» ο κλάδος τροφίμων και ποτών, ενώ ακολουθούσαν κλωστοϋφαντουργία και μέταλλα. Το 2008, πρώτος σε εξαγωγές κλάδος παρέμειναν τα τρόφιμα-ποτά, στη δεύτερη θέση ανέβηκαν τα μέταλλα, ενώ η κλωστοϋφαντουργία έχασε κι άλλο έδαφος
Share on Google Plus

About kalimerisnikos

Author Details