Σεμνά και ταπεινά στην πράξη από τον Γ. Παπανδρέου;


Για ένα διάστημα ό,τι και αν έκανε ο Γ. Παπανδρέου, όποια πρωτοβουλία και αν λάμβανε, ή όποια κίνηση και αν επέλεγε, εισέπρατε την αμφισβήτηση των παλαιο-ΠΑΣΟΚων και τον χλευασμό των ΝΔημοκρατών. Και οι μεν και οι δε αγνοούσαν κάτι βασικό. Ότι δεν χρειάζεται να είσαι χαρισματικός για να έχεις οργανωτικές και διοικητικές ικανότητες, και φυσικά αυτό που αγγλιστί ονομάζεται human skills.

Παράλληλα, εδώ και καιρό, όσοι είχαν διατηρήσει την ικανότητα να αξιολογούν τις εξελίξεις με νηφάλιο τρόπο προειδοποιούσαν ότι “Ο Γιώργος θα εκπλήξει”.

Έτσι, κάποια στιγμή άρχισαν να συμβαίνουν εντυπωσιακά πράγματα. Ενδεικτικά αναφέρω τις παρακάτω πρωτοβουλίες του Γ. Παπανδρέου, και οι αναγνώστες ας κρίνουν με όποιον τρόπο επιθυμούν:

- Από την προεκλογική περίοδο κατήργησε τις αφίσες και τα outdoor, απέχοντας από την παρανομία, αλλά και την παρουσία σε ένα αμφισβητούμενο για τη δημόσια ασφάλεια μέσο. Έτσι άφησε τον Καραμανλή να φιγουράρει δίπλα στον Καρατζαφέρη και σε εξίσου επώνυμα σαμπουάν.

- Ο ίδιος, ακόμη και σήμερα που έγινε πρωθυπουργός, κυκλοφορεί με το μπεζ υβριδικό suv, αντί των μαύρων λιμουζίνων με τα κουρτινάκια.

- Το Γραφείο του χρησιμοποιεί το διαδίκτυο για την προσέλκυση βιογραφικών για την στελέχωση 88 θέσεων Γραμματέων και Ειδικών Γραμματέων στα Υπουργεία και άλλων 2.000 σε διοικητικές θέσεις κ.λπ. Αν αυτή η κίνηση είναι αληθινή, τότε θα πρόκειται για μία από τις μεγαλύτερες διαρθρωτικές αλλαγές στο Κράτος τα τελευταία 20 χρόνια.

- Καταργήθηκαν 467 επιτροπές στα Υπουργεία και ανακόπτεται η αδιάκοπη σπατάλη περίπου 300 εκατ. ευρώ που απαιτούνται για τη σύσταση και λειτουργία τους.

- Ελέγχεται η σπατάλη 320 εκατ. ευρώ δημοσίου χρήματος για τα 44.000 κρατικά αυτοκίνητα (τα περισσότερα εκ των οποίων είναι πολλών κυβικών, ρυπογόνα και ασύμφορα).

- Μόλις χθες στη μετακίνησή του με τον Ασεμπίγιο, χρησιμοποίησε βαν, δείχνοντας έμπρακτα τη νέα φιλοσοφία της κυβέρνησης.

- Φωτογραφήθηκε casual με παιδιά στην Ακρόπολη. Οι αντιδράσεις των παιδιών είναι από τα πλέον ασφαλή κριτήρια αξιολόγησης της επικοινωνιακής ικανότητας και των ανθρώπινων skills των ηγετών.

- Αν αληθεύει αυτό που γράφτηκε, θα εξοικονομηθούν τόννοι χαρτιού με την παρουσίαση του προϋπολογισμού 2011 σε flash memory.

Όλα αυτά τις πρώτες δέκα ημέρες.

Είναι κάτι σπουδαίο και πρωτοφανές στην σύλληψη; Όχι βέβαια. Είναι απλώς αυτά που συμβαίνουν στις υπόλοιπες ευρωπαϊκές χώρες. Η συμπεριφορά της σύγχρονη πολιτικής ηγεσίας, που δεν ζει εις βάρος των πολιτών…

Το στοίχημα είναι όταν εξαντληθούν οι έτοιμες ιδέες (που όμως είναι αρκετές, γιατί οι κυβερνήσεις ΝΔ ζούσαν στο χθες και απεχθάνονταν ακόμη και τα αυτονόητα), να παραχθεί και στρατηγική για το μέλλον, την καθημερινότητα των πολιτών, τις κρίσιμες εθνικές προτεραιότητες.

Αλλά γι’ αυτά θα επανέλθουμε. Again and again…
Share on Google Plus

About kalimerisnikos

Author Details