υπόμνημα προς το ΕΛΓΑ για της βροχοπτώσεις..στην Φθιώτιδα τί γίνεται;


Κακό άνοιγμα των καρυδιών, με ενδεχόμενες αρνητικές συνέπειες τόσο στην ποιότητα όσο και στην ποσότητα του παραγόμενου βάμβακος στην περιοχή των Τρικάλων, ως συνέπεια των τελευταίων βροχοπτώσεων διαπίστωσαν οι γεωπόνοι της Διεύθυνσης Αγροτικής Ανάπτυξης της νομαρχίας της περιοχής.



Ο νομάρχης Τρικάλων απέστειλε υπόμνημα προς τον Υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης και τον πρόεδρο του ΕΛΓΑ, όπου αναφέρεται εκτενώς η εικόνα που έχει δημιουργηθεί στην βαμβακοκαλλιέργεια του νομού μας.



Το υπόμνημα

Ειδικότερα στο υπόμνημα επισημαίνονται τα εξής: «Όπως διαπίστωσαν Γεωπόνοι της Διεύθυνσης Αγροτικής Ανάπτυξης της Ν.Α Τρικάλων, οι ασυνήθιστες και συχνές βροχόπτωσης του τρίτου δεκαημέρου του Αυγούστου που συνεχίστηκαν και τον Σεπτέμβριο επηρέασαν αρνητικά την ομαλή ωρίμανση των καρυδιών προκαλώντας κακό άνοιγμα (καραμέλα). Αυτό έχει ως αποτέλεσμα την υποβάθμιση της ποιότητας αλλά και της ποσότητας του βαμβακιού. Επίσης λόγω των παραπάνω καιρικών φαινομένων, παρατηρείται στα αμπέλια καθυστέρηση της συγκομιδής (τρύγου), με αποτέλεσμα, τα ώριμα σταφύλια να παραμένουν στα πρέμνα και να προσβάλλονται από έντομα και ασθένειες εμφανίζοντας το φαινόμενο της σήψης. Όλα τα παραπάνω όπως γίνεται αντιληπτό συμβάλλουν στη σημαντική μείωση του εισοδήματος των βαμβακοπαραγωγοί και αμπελουργών και παρακαλούμε να προβείτε στις αντίστοιχες ενέργειες για αποζημίωση των παραγωγών προς αναπλήρωση του εισοδήματός τους».
Share on Google Plus

About kalimerisnikos

Author Details